Joi, 12 mai 2016, s-a deschis la Cracovia cea de-a noua ediție a Festivalului Culturii Române, organizat de Institutul Cultural Român de la Varșovia în colaborare cu parteneri locali de marcă.
Primul eveniment al Festivalului a fost spectacolul DADAnoNON în regia Ilincăi Stihi și interpretarea Teatrului Nottara din București. Un prim succes românesc la Cracovia, aplaudat de publicul polonez, venit în număr mare la Cricoteka - Centrul de Documentare a Artei lui Tadeusz Kantor, un spațiu perfect ales și potrivit pentru tema și structura spectacolului românesc. Evenimentul s-a bucurat de prezența unui public format din oameni de teatru, profesori ai Universității Jagiellone, literați atrași de subiectul avangardist și dadaist al piesei, prieteni ai României, admiratori și pasionați ai culturii române.
Proiectul, realizat în parteneriat cu Institutul Cultural Român, celebrează cei o sută de ani de la lansarea primului manifest poetic DADA, de către Tristan Tzara, Hugo Ball, Hans Arp, Marcel Iancu și alți artiști înnoitori din epocă, la Zürich (5 februarie 2016), în Cabaret Voltaire, spațiu ce va rămâne definitiv atașat, istoric și cultural, dadaismului.
Întrebată pe ce pune accent spectacolul, Ilinca Stihi a răspuns: „E greu să definești un element anume, reprezentativ, pentru un demers artistic. Cred că, din punct de vedere stilistic, urmăresc identificarea punctului just de convergență și dialog între diferitele arte. Astfel, teatrul, imaginea grafică și cinematografică, muzica și arta sonoră și-ar da mâna, în mod ideal, pentru a crea un tablou pluristratificat. În perfectă concordanță cu tipul de senzitivitate a omului modern. DADAnoNON își dorește să fie un spectacol cameleonic care, în funcție de atenția selectivă sau interesul intelectual propriu fiecărui spectator, să ofere o altă perspectivă a unui univers.‟
Festivalul continuă astăzi, 13 mai 2016, cu vernisajul expoziției de fotografie „Foto Splendid Costică Acsinte", la Centrul Internațional pentru Cultură, în prezența curatorului Cezar Popescu. Alegerea zilei de 13 mai pentru debutul expoziției nu este întâmplătoare, Cracovia găzduind astăzi Noaptea Muzeelor (13-14 mai).
În seara acestei zile, va începe și programul proiecțiilor de filme din Festivalul Culturii Române, cu producția „Lumea e a mea" în regia lui Nicolae Constantin Tănase.