Institutul Cultural Român de la Varșovia lansează o serie de dezbateri și întâlniri pe marginea volumului, apărut în traducere poloneză: Ideologia naționalistă și „problema evreiască” în România anilor ’30, de Leon Volovici. Volumul a fost publicat de Editura Austeria din Cracovia, cu sprijinul Programului TPS, derulat de CENNAC.
Seria evenimentelor va fi dechisă miercuri 29 martie, la Lublin, printr-o întâlnire la Universitatea Marie Curie-Skłodowska, la care vor participa studenți și cadre didactice ai Facultăților de Istorie, Științe Politice și Filosofie. Li se vor alătura membri ai Institutului Memoriei Naționale din Polonia – Filiala Lublin.
Discuțiile pe marginea cărții și tematicii abordate vor fi conduse de prof. Kazimierz Jurczak, traducătorul cărții și șeful Catedrei de Limba și Literatura Română a Universității Jagiellone din Cracovia, și de prof. Małgorzata Willaume, membră a Comisiei Mixte de Istorie Româno-Polonă, care funcționează la nivelul Academiilor României și Poloniei. Întâlnirea de la Lublin va debuta printr-o prelegere pe care prof. Jurczak o va pregăti despre România anilor ’30.
Ideologia naționalistă și „problema evreiască”. Eseul despre formele antisemitismului intelectual în România anilor '30 (Humanitas, 1995), publicată pentru prima dată în lb. engleză, cu titlul „Nationalist ideology and antisemitism: the case of Romanian intellectuals in the 1930's” (Oxford, Pergamon Press, 1991) este o lucrare fundamentală, studiată în toate marile universități ale lumii și intrată în bibliografia obligatorie a facultăților de istorie, sociologie, istorie a culturii, studii europene, științe politice.