Miercuri, 16 ianuarie 2019, ora 18:00, în Sala de conferințe a Accademia di Romania in Roma (Piazza José de San Martin 1), cu ocazia Zilei Culturii Naționale 2019, va avea loc o nouă ediție a întâlnirilor „I MERCOLEDÌ LETTERARI”, un proiect inițiat de Accademia di Romania in Roma ce își propune promovarea scriitorilor români traduși în limba italiană și publicați la edituri din Italia, precum și operele literare care fac referire la cultura română.
În cadrul noii întâlniri va avea loc prezentareavolumului “Mihai Eminescu e la „letteratura italiana”. Ricezione e confronti” de Giuseppe Manitta. Alături de reprezentanții Accademia di Romania in Roma va lua cuvântul: prof. Angela Tarantino de la catedra de Limba și Literatura Română din cadrul Departamentului de Studii Europene, Americane și Interculturale de la Facultatea de Filozofie și Litere a Universității Sapienza. Cu această ocazie, pianista Marina Ciubotaru va un minirecital de ilustrații muzicale ale liricii eminesciene. De asemenea, tot cu această ocazie vor fi citite câteva poezii de Mihai Eminescu și va fi prezentată o selecție de cărți dedicate scriitorului român: traduceri în limba italiană, volume de exegeză eminesciană din Peninsulă, dar și ediții bibliofile în limba română. Evenimentul se desfășoară sub patronajul Ambasadei României în Republica Italiană.
Zilei Culturii Naționale,stabilită prin lege în anul 2010, se sărbătorește în fiecare an pe 15 ianuarie, de ziua nașterii poetului, dramaturgului, prozatorului și ziaristuluiMihai Eminescu (1850-1889).
Intrarea liberă, în limita locurilor disponibile.
***
Mihai Eminescu e la «Letteratura italiana». Ricezione e confronti: bazându-se pe o bibliografie consistentă tratată cu onestitate și spirit critic, lucrarea se referă la modul în care a fost și este perceput poetul român Mihai Eminescu în Italia și la unele raporturi comparative ale acestuia cu autorii literaturii italiene. Volumul prezintă, de fapt, un bilanț foarte util asupra prezenței sale în Italia, de la primele traduceri care au avut loc între sfârșitul secolului XIX și începutul secolului XX, până la diversele studii și ediții apărute în zilele noastre. În plus, se realizează comparații cu autori precum Leopardi și Carducci, subliniind diferențele și afinitățile lor. Volumul a fost prezentat la Standul României de la Salonului Internațional de Carte de la Torino 2017.
Exponent al unei familii de erudiți, poetul Giuseppe Manitta face parte din elita mișcării literare contemporane din Italia. Având un debut fericit ce l-a consacrat imediat și definitiv, volumele sale Meteore di Luce („Meteori de lumină”), Sentieri d’assoluto („Cărările absolutului”), Sul sentiero dell’upupa („Pe drumul pupezei”) fiind bine primite de critica de specialitate. L’ultimo canto dell’upupa. Poemetto crepusculare („Ultimul cântec al pupezei. Mic poem crepuscular”) este un volum experimental, cu care Manitta intră într-o nouă dimensiune a liricii sale. Alte cărți publicate de Giuseppe Manitta: A partire da Boccaccio („Pornind de la Boccaccio”) și monumentala lucrare, scrisă în colaborare cu tatăl său, acad. Angelo Manitta: Dizionario bibliografico degli autori siciliani. Tra Ottocento e Novecento („Dicționarul bibliografic al scriitorilor sicilieni. Între 1800 – 1900”). Dicționarul a apărut la prestigioasa editură „Accademia Internazionale Il Convivio”, din Castiglione di Sicilia (CT). De asemenea, tot la această importantă editură poetul Giuseppe Manitta publică, în 2017, volumul Mihai Eminescu e la «Letteratura italiana». Ricezione e confronti scrisă.
Prof. Angela Tarantino, conferențiar de Limba și literatura română la Universitatea Sapienza din Roma, este unul dintre româniștii de seamă, specialistă în literatura română medievală și din perioada pre-modernă și modernă, dar și o cunoscută și apreciată traducătoare a unei serii de scriitori români din literatura clasică și contemporană, ca de exemplu Liviu Rebreanu, Lena Constante, Foarea Țuțuianu, etc.
Marina Ciubotaru, pianist și profesor de pian, absolventă a Conservatorului din Chisinău, are o bogată activitate concertistica în țara de origine și în Italia, unde se află de mai bine de 20 de ani. După o încărcată activitate didactică la Institutul de Muzică «Sf. Neaga» și școala de muzică pentru copii «A. Stircea» din Chișinău, în Italia susține numeroase concerte cu violonistul Tonin Xhanxhafili și grupul "Aquila" cu un repertoriu de muzică clasică și folclor multietnic. Impreună cu tenorul Umberto Maffei a prezentat un vast repertoriu de muzică neapolitană și romană și a participat la evenimente importante organizate de Centrul Rus de Știință și Cultură de la Roma, impreună cu Iulia Zikova, Nadezhda Kolesnikova, Natalia Pavlova, Oleg Nechiaiev și Vladislav Chursin și alți cantăreti ruși. A colaborat cu “Cenaclul literar” de la Roma, Ambasada Republicii Moldova din Italia și Asociația "Il Mondo Blu" ca pianist, imbogătind evenimentele culturale cu spectacole muzicale. În prezent, colaborează cu Asociația Culturală "Maison des Artistes" ca pianist concertist și acompaniator muzical, cu asociația „Pianoterra“, ca profesor de pian, teoria muzicii și solfegiu și cu asociația culturală internatională „Resonnance“ unde își perfecționează cunoștințele profesionale și cu care concertează în cadrul evenimentelor organizate în instituții și festivaluri internaționale.