- 23 October 2020
- Etichete ICR Chisinau Mirel Talos Valeriu Matei Republica Moldova
Unul dintre cei mai importanți actori culturali din Republica Moldova, Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” din Chișinău aniversează 10 ani de activitate.
Cu acest prilej, ICR Chișinău a organizat o gală de înmânare a diplomelor de excelență pentru un deceniu de colaborare cu cei mai importanți parteneri din Republica Moldova, eveniment la care a participat președintele interimar al Institutului Cultural Român, Mirel Taloș.
„ICR Chișinău poartă numele lui Mihai Eminescu, poet național de ambele maluri ale Prutului. Acest nume arată identitatea culturală comună și faptul că ICR Chișinău se află, spre deosebire de alte reprezentanțe ale ICR în lume, în situația paradoxală de a fi chemat să promoveze cultura română în cadrul culturii române. Reprezentăm spații culturale cu istorie și limbă comună, iar asta face ca ICR Chișinău să promoveze în egală măsură cultura, patrimonială sau contemporană, din România și din Republica Moldova”, a declarat președintele interimar al Institutului Cultural Român, Mirel Taloș. El a adăugat că, în cei zece ani de existență, ICR Chișinău a implicat aproximativ 2.000 de personalități culturale, din varii domenii, din România, și un număr similar din Republica Moldova. „Elitele culturale din cele două țări au fost, în măsură egală, implicate în evenimente și proiecte culturale. Evenimentele cele mai frecvente includ artiști din ambele țări, pierzându-se distincția țării de origine”, a mai spus Taloș.
Evenimentul are loc astăzi, 23 octombrie, de la ora 15.00, în holul Teatrului Național de Operă și Balet „Maria Bieșu” din Chișinău. Cuvântul de deschidere i-a aparținut acad. Valeriu Matei, directorul ICR Chișinău, care a făcut o trecere în revistă a evoluției activității Institutului.
Au fost înmânate diplome de excelență pentru 10 ani de colaborare celor mai importanți operatori culturali și parteneri ai ICR Chișinău, între care: uniunile de creație, Filarmonica Națională ”Serghei Lunchevici”, Palatul Național ”Nicolae Sulac”, Muzeul Național de Istorie a Moldovei, Muzeul Național de Artă al Moldovei, Biblioteca Națională a Republicii Moldova, Biblioteca Municipală B.P.Hasdeu, Orchestra Simfonică a Filarmonicii Naționale „Serghei Lunchevici”, Orchestra Națională de Tineret a Moldovei, Orchestra Națională de Cameră a Sălii cu Orgă.
„Ne concentrăm în mod deosebit spre îngrijirea și cultivarea limbii noastre comune, cel mai important tezaur pe care îl avem. Dedicăm evenimente și proiecte acestui tezaur, din care aș aminti doar faptul că sprijinim în fiecare an circa cincisprezece reviste literare de primă mână din Republica Moldova, reviste care publică, probabil, cele mai bune producții literare ale țării. Sărbătorim astăzi nu zece ani de schimburi culturale, ci zece ani de sărbătorire a unei culturi comune. La mulți ani, ICR Chișinău!”, a conchis președintele interimar al Institutului Cultural Român, Mirel Taloș.
Împlinirea efectivă a celor 10 ani de activitate s-a petrecut la 29 septembrie 2020. Atunci s-a împlinit un deceniu de la inaugurarea reprezentanței ICR în capitala Republicii Moldova, timp în care au fost realizate aproximativ 1 000 de proiecte culturale în cadrul cărora s-au desfășurat peste 2 500 de evenimente cultural-artistice și științifice.
Având în vedere caracterul special al relațiilor dintre cele două state, conferit de comunitatea de limbă, istorie, tradiții și cultură, misiunea ICR Mihai Eminescu la Chişinău a fost nu doar de a aduce în Republica Moldova producţie culturală românească de calitate, ci și de a susține cultura românească din Republica Moldova și a o face cunoscută în România și peste hotare.
ICR Chișinău a reușit să facă o tradiţie anuală a proiectelor de mare rezonanță culturală: programul „Poduri de carte”, „Zilele Filmului Românesc”, Reuniunea Teatrelor Naționale, proiectul „10 x 10”, Festivalul FESTIS, conferinţele ICR Chişinău, proiectul „Muzică românească pe ambele maluri ale Prutului”, Universităţile Populare de Vară, expozițiile de artă la Muzeul Național de Artă al Moldovei și la galeria Filarmonicii Naționale, expozițiile în aer liber Galeria La Rond, colaborarea cu Universitățile din Republica Moldova (prelegerile publice susținute) și cu Academia de Științe a Moldovei, emisiunile radio „Ora de Cultură”, susținerea a zeci de publicații culturale și literare din Republica Moldova.