ICR Tel Aviv a fost partener al conferinței "Simone Veil: a multifaceted legacy on European Politics and Society”, organizată de Centrul de Cercetare "Simone Veil” pentru Studii Europene Contemporane, care s-a desfășurat în perioada 8-12 aprilie 2019 la Universitatea Ben Gurion din Beer Sheva. Centrul pentru Studierea Politicilor şi Societăţii Europene din cadrul Universităţii Ben Gurion din Beer Sheva a luat decizia de a-și schimba numele în "Simone Veil” Research Centre for Contemporary European Studies, ocazie cu care a organizat seria de conferințe academice internaționale cu diverse tematici, precum ”Rethinking the Boundaries of European Memory”, ”The European Parliament since 1979: actors, issues and new developments”, ”Feminism in the age of the ‘me too’ movement: exploring the European context” și ”Antisemitism and Xenophobia in Europe today”.
Nume importante din mediul academic, reprezentând mari centre universitare și de cercetare (Science Po Paris, CEU Budapesta, Universitatea din Maastricht, Muzeul Evreiesc din Varșovia), dar și personalități politice, printre care Dr. Hans-Gert Pottering, fost președinte al Parlamentului European, au participat la aceste manifestări.
László Borbély, Consilier de Stat și Coordonator al Departamentului de Dezvoltare Durabilă din cadrul Guvernului României, a vorbit în cadrul pannel-ului ce a abordat tematica antisemitismului și xenofobiei în Europa. Intervenția acestuia a accentuat rolul multiculturalismului și al dezvoltării durabile în prevenirea unor astfel de manifestări, subliniind importanța educației în procesul de combatere a xenofobiei și al antisemitismului, având ca studiu de caz România. După o scurtă prezentare a situației demografice a evreilor români și a principiilor multiculturalismului din România, László Borbély a prezentat, de asemenea, pașii importanți făcuți de România în recuperarea istoriei, accentuând faptul că Președinția României la Consiliul Uniunii Europene este un bun prilej de a pune în aplicare policy-urile antidiscriminare pe care România le promovează.
Renée Poznanski, președintele Universității Ben Gurion și director al Centrului de Studii Europene Contemporane ”Simone Veil” a subliniat importanța unei abordări „calme” a antisemitismului, mai ales în climatul politic actual.
Nonna Mayer, profesoară la Centrul de Studii Europene și Politici Comparate din cadrul celebrei Universități de Științe Politice Paris (Sciences Po Paris) a subliniat, în prezentarea ”Old and New Antisemitism: the French Case in Perspective” – ce reunește informații din sondajele de opinie, cât și din statisticile poliției – particularitățile procesului de transformare a antisemitismului în Franța din anii '90 și până în prezent. Profesorul David Feldman, director al Institutului Pears pentru Studierea Antisemitismului (Birbeck, University of London), a susținut prezentarea ”Antisemitism and Islamophobia”, în care a analizat evoluția și schimbarea semnificației acestor concepte, în Europa, în ultimii 30 de ani.
Jérôme Bourdon, profesor în cadrul Departamentului de Comunicare al Universității din Tel Aviv, a analizat, în prezentarea ”Whitewashing Antisemitism? The Case of Controversial Cartoons on the Israeli-Palestinian Conflict”, caricaturi din marile ziare europene (precumLe Monde, Libération, The Independent) ce abordează conflictul israeliano-palestinian și care au în reportoriu elemente de antisemitism clasic dar care, în numele libertății de exprimare, riscă să „camufleze” antisemitismul.