Institutul Cultural Român susține participarea artiștilor români la Festivalul Internațional de Artă Vizuală Art Circle 2025

Institutul Cultural Român prin Direcția Relații Internaționale, alături de Ambasada României în Republica Slovenia sprijină participarea artiștilor Radu Nicolae Gheorghe, Tiberiu Răzvan Necula și Dan-Florin Dumănoiu la Ferstivalul Internațional de artă vizuală Art Circle, inițiativă slovenă dedicată artiștilor plastici și curatorilor profesioniști, care se va desfășura în perioada 22-29 martie 2025. Evenimentul este organizat de Asociația Culturală KUD Manifest.

În acest an, proiectul îi va reuni, în cadrul taberei de creație găzduite la Villa Vitovje, în perioada mai sus menționată, pe artiștii români: Radu Nicolae Gheorghe, Tiberiu Răzvan Necula și Dan-Florin Dumănoiu - deși diferiți ca abordare stilistică, cei trei se intersectează în explorarea memoriei prin pictură, stratificând imagini, texturi și forme pentru a surprinde fragilitatea timpului. Fotografia de familie devine arhivă picturală, orașul – un palimpsest vizual, iar tehnologia – un mediu care fragmentează amintirile. Între identitate, spațiu și istorie, pictura lor se transformă într-un teritoriu al reflecției asupra memoriei personale și colective.

Artiștii români vor participa alături de colegi din Austria, Brazilia, Republica Cehă, China, Coreea de Sud, Croația, Italia, Iran, Georgia, Germania, Kosovo, Kurdistan, Ungaria, Mexic, Olanda, Polonia, Spania, Slovacia, Serbia, Turcia, U.S.A și Slovenia la sesiunea de primăvară a Festivalului care se va încheia cu o expoziție comună vernisată vineri, 28 martie 2025, la Vila Vipolže din Slovenia.

Cea de-a cincea participare consecutivă a României la proiectul internațional Art Circle reprezintă o oportunitate importantă de promovare a diplomației noastre culturale în Slovenia și nu numai, prin prisma multitudinii de evenimente/expoziții care urmează a fi organizate în contextul preluării ștafetei de Capitală Culturală Europeană/CCE de către orașul sloven Nova Gorica. Deși deținătoarele titulaturii de CCE sunt orașele Nova Gorica (din Slovenia) și Gorizia (din Italia), zona CCE va cuprinde în partea slovenă Valea Vipava, Valea Soca, Goriska Brda, platourile Trnovo și Banjsice și o parte din Kras, exact regiunile unde sunt localizate ambasadele culturale Art Circle. Astfel, lucrările realizate de-a lungul celor 5 ani de artiștii români în cadrul proiectului și incluse în colecția Art Circle vor fi expuse cu prilejul numeroaselor evenimente care vor fi organizate în contextul CCE 2025.

Participarea României la acest eveniment este posibilă și cu sprijinul Institutului Cultural Român și al Ambasadei României din Slovenia.

Radu Nicolae Gheorghe este student în anul II de master, secția Pictură la Universitatea Națională de Arte din București și bursier al programului „Tinere Talente” susținut de Fundația Regală Margareta a României. Acesta documentează relația istorică dintre romi și români prin intermediul căreia își delimitează barierele propriilor etnii, originile sale fiind împărțite între acestea. După moartea fatidică a tatălui său, acesta folosește ca suport documentar pozele rămase amintire prin care acesta reușește să creeze noi perspective asupra culturii rome. Lumea eterică pe care acesta reușește să o creeze implică amintiri violente și absurde.

Răzvan Tiberiu Necula este student în anul I de master, secția Pictură, sub îndrumarea prof. univ. dr. Cătălin Bălescu. A absolvit ciclul de licență în 2024, primind Premiul de Excelență al Universității Naționale de Arte din București.

Tiberiu își găsește inspirația în evoluția civilizației umane, cu precădere dezvoltarea orașelor, felul în care arhitectura și urbanismul impactează viețile oamenilor, iar tehnologia societatea. În cadrul proiectului de licență, Tiberiu s-a concentrat pe estetica fațadelor clădirilor Bucureștiului, documentând diversitatea de stiluri existente și a reprezentat vizual suprapuneri de detalii arhitecturale culese în timpul multelor plimbări prin țestul încâlcit al capitalei. Mai departe, artistul va explora forma obiectelor care devin indispensabile vieții moderne în secolul XX. Prin acesta, el caută originile relației din ce în ce mai sufocantă pe care societatea o dezvoltă cu tehnologia în prezent.

Dan-Florin Dumănoiu este un artist vizual care combină tehnici tradiționale de pictură cu concepte contemporane. A absolvit studiile de licență la Universitatea Națională de Arte din București, Secția Pictură, unde a primit Premiul de Excelență, sub îndrumarea lectorului univ. dr. Andrei Tudoran, promoția 2023. În prezent, urmează studiile de master la aceeași instituție, sub ghidajul profesorului univ. dr. Petru Lucaci.

Practica sa artistică este fundamentată pe experiențele proprii, explorând relația dintre artă, memorie și tehnologie. Lucrările sale abordează teme precum amintirile proprii, abandonul urban, realitatea socială, memoria fragmentată, izolare și fragilitatea tehnologiei. Caracterizat de abordare hibridă, combină pictura, instalația și sculptura, inspirându-se din fotografie, semne de circulație, arhitectură și mediul digital. Stilul său este definit de o estetică minimalistă, simbolism, compoziții geometrice și intervenții conceptuale care încurajează reflecția și interacțiunea din partea privitorului. Pe parcursul celor cinci ani de carieră artistică, a participat la peste treizeci de expoziții de grup, atât în România, cât și internațional. Printre reperele sale importante se numără selecția în expoziția Istorii Declinate la Muzeul Național de Artă Contemporană din București, participarea la Diploma Show 2023 și Festivalul Internațional de Artă pentru Tineret Via Pontica 2021 din Balchik.