După şase prezenţe consecutive la Săptămâna Modei de la Londra, un veritabil spectacol al imaginației sartoriale din întreaga lume, designul românesc revine pe scena londoneză cu noi propuneri creative. Intitulată sugestiv 'Standpoint', expoziţia din acest an examinează mai multe teme, cum sunt dialectica local-global, relația dintre presiunile macroculturale, globalizate, și reacțiile personale, subiective. Proiectul reuneşte cinci dintre cei mai inventivi tineri designeri de modă români care s-au remarcat prin tiparele originale şi forţa cromatică: Smaranda Almășan, Emese Bakó, Andreea Castrase, Sabina Pop şi Ancuța Sarca. Designul expoziţiei este semnat de arhitectul Attila Kim.
Expoziţia face parte din secţiunea International Fashion Showcase organizată de British Council şi British Fashion Council în cadrul London Fashion Week. Proiectul este realizat de Institutul Cultural Român din Londra în colaborare cu The Institute Bucureşti şi Romanian Design Week.
Smaranda Almăşan este o creatoare de modă ale cărei colecţii sunt caracterizate printr-un design elegant şi tăieturi fine, precum și printr-o atenţie deosebită la detalii, iar stilul ei este definit ca „avangardă purtabilă". După absolvirea Masteratului în Design Vestimentar la Universitatea de Artă şi Design din Cluj, şi-a deschis propriul studio în cadrul Fabricii de Pensule. În ultimii ani, Smaranda a participat la o serie de evenimente de profil, printre care celebrele târguri de modă de la Düsseldorf, Munchen şi Viena.
După finalizarea unui internship la renumita casă de modă Giles Deacon din Marea Britanie, Emese Bakó a lucrat pentru H&M la Stockholm. Ţinutele ei, reprezentări vizuale pline de atitudine şi delicateţe, au apărut într-o serie de reviste de profil prestigioase, de la Elle, Harper's Bazaar, la Beau Monde sau Unica. Tăieturi sofisticate, detalii feminine, catifea, satin şi ţesături brocart, broderii realizate manual, mărgele şi alte tehnici attractive sunt doar câteva dintre caracteristicile artistei.
De-a lungul scurtei sale cariere, Andreea Castrase a fost distinsă cu premii importante printre care Best Young Designer award la Elle Style Awards şi Best Young Designer la premiile Beau Monde, ambele în 2015. la Elle Style Awards si Best Young Designer la Beau Monde Awards. A câştigat experiență lucrând pentru Ann Demeulemeester şi H&M. Estetica sa poate fi definită ca atemporală, austeră, capabilă însă să genereze emoţie.
Cu un simţ frumos al ritmului şi designuri originale și îndrăznețe, Sabina Pop este interesată de legăturile dintre arta contemporană și design. În prezent înscrisă la programul doctoral al Universităţii de Artă şi Design din Cluj, Sabina propune creaţii purtabile dar curajoase, caracterizate prin culori vii și pattern-uri puternice, suprapuse inedit, dar și prin siluete minimaliste, cu volume geometrice generoase.
Ancuţa Sarca este un explorator neobosit care investighează în permanenţă diverse concepte culturale şi a cărei originalitate a fost remarcată rapid nu doar de presa de specialitate din România, dar şi de celebrul brand Meadham Kirchhoff, care i-a oferit un internship în studioul său londonez. În cea mai recentă colecție a sa, Ancuţa traduce mişcări sociale şi culturale în haine-experiment, folosind materiale neconvenționale, culori vibrante și texturi hi-tech. Artista mixează opulenţa secolului al XVIII-lea cu subculturile specifice secolului al XX-lea.
Când: 17-21 februarie 2017, 10am-6pm
Unde: G11, West Wing Galleries, Somerset House, Strand, London WC2R 1LA
Intrarea este liberă dar este recomandată înregistrarea aici.
Foto credit: Agnese Sanvito