- 31 August 2018 - 16 September 2018
- Tags Marian Sava Expoziţie ICR Dan Bela Krizbai Răzvan Theodorescu
Vineri, 31 august 2018, la sediul Institutului Cultural Român, a avut loc deschiderea expoziției sculptorului român Marian Sava, „Vibrații în 3D”. Evenimentul a fost mediat de vicepreședintele Institutului Cultural Român, domnul Dan Béla Krizbai. Alături de artist și de reprezentantul conducerii ICR, la vernisaj au participat acad. Răzvan Theodorescu, vicepreședintele Academiei Române, doamna Irina Cajal, subsecretar de stat în cadrul Ministerului Culturii și Identității Naționale, domnul Virgil Nițulescu, șef de cabinet în cadrul aceluiași minister, domnul Dan Basarab Nanu, directorul Muzeului de Artă Vizuală din Galați.
Vicepreședintele ICR, domnul Dan Béla Krizbai a adus în atenția celor prezenți la vernisaj faptul că artistul Marian Sava este o personalitate „recunoscută pe plan internațional și aproape necunoscută în România”, și că a primit, în luna mai a anului 2018, Premiul de Excelență în cadrul Galei „100 pentru Centenar” de la Bruxelles. Distincția răsplătește zece persoane de origine română, stabilite în Belgia, adevărate modele de conduită în promovarea identității românești peste hotare. „Gala 100 pentru Centenar” de la Bruxelles este importantă”, a adăugat vicepreședintele ICR, „deoarece deschide o serie de evenimente în cadrul cărora vor fi premiați 100 de români de succes din Belgia, Statele Unite ale Americii, Italia, Spania, Portugalia, Franța, Germania, Marea Britanie, Grecia, Israel.”
Acad. Răzvan Theodorescu a elogiat opera lui Marian Sava, aplecarea acestuia către materiale prețioase - marmură albă și neagră, jocurile de lumină și a amintit „stranietatea” faptului că Belgia apreciază opere provenind din zona de baștină a artistului – Galați. De asemenea, vicepreședintele Academiei Române a subliniat, în cadrul discursului, acceptul autorităților locale gălățene în vederea construirii unui nou Muzeude Artă Vizuală la insistențele d-lui Dan Basarab Nanu. Domnul academician a menționat faptul că românii îl vor cunoaște pe sculptorul Marian Sava nu expatriat, ci activ peste hotare, pentru importanta contribuție, adusă artelor vizuale: „Este un vernisaj de mare clasă, aducem în fața publicului valori autentice românești”, a concluzionat vorbitorul.
În continuare, doamna Irina Cajal, subsecretar de stat în cadrul Ministerului Culturii și Identității Naționale, a observat „rafinametul de mare clasă” al pieselor vernisate în cadrul expoziției „Vibrații în 3D”, adăugând că, „atunci când există un parteneriat între profesioniști, rezultatul este pe măsură. Este cazul colaborării dintre ICR, Muzeul de Artă Vizuală Galați și Muzeul de Artă Constanța, având ca scop, în Anul Centenarului, punerea în valoare a creației sculptorului Marian Sava.”
„Atunci când ajungi să tragi o linie ca Miró – a continuat prezentarea domnul Virgil Nițulescu - trebuie să ai cunoștințe foarte serioase de anatomie, să știi să lucrezi un tors și să știi să faci asemenea lucruri de la care se pornește și să le faci bine. Vă urez ca, muzeele românești să vă aprecieze cum se cuvine și să vă poată colecționa opera”, a încheiat domnul Nițulescu.
Domnul Dan Basarab Nanu, directorul Muzeului de Artă Vizuală din Galați a spus despre Marian Sava că „este un vrăjitor.” „Pare jovial, abordabil, dar de fapt este înfiorător de serios, un adevărat profesionist, cu o capacitate acută de a exprima vibrația”. O insolită marcare în discursul despre creația lui Marian Sava a fost povestea unui vis în care vedea plasticianul pe o navă, în vremuri de demult, gândindu-se la Dunăre, ajungând la „trăirea vibrată”.
Ultimul discurs, în cadrul vernisajului, i-a revenit artistului Marian Sava, care, emoționat, le-a mulțumit participanților și organizatorilor, celor care i-au fost alături în acest demers itinerant.
În cadrul expoziției „Vibrații în 3D” sunt prezentate sculpturi și plachete selectate de artist, care vor fi expuse în Sala Mare a ICR în perioada 31 august - 16 septembrie 2018, la Muzeul de Artă din Constanța în perioada 18-29 septembrie 2018 și la Muzeul de Artă Vizuală din Galați, între 3 și 21 octombrie 2018.