- 1 August 2016 - 8 August 2016
- Tags Muzică de cameră Accademia di Romania ICR Institul Cultural Roman Concert final Icon Arts
În perioada 1 - 8 august 2016 „Uniunea de Creaţie Interpretativă a Muzicienilor din România” - UCIMR, Exces Music şi Accademia di Romania organizează ediţia a IV-a din seria de cursuri de vară „Icon Arts” - Roma. Atelierele din anul acesta cuprind secţii de interpretare muzicală - Ioana Turcu (flaut, România), Alexandru Anastasiu (percuție, România), canto - Annemarie Condacse (soprană, SUA), David Malis (bariton, SUA), Elisa Bonazzi (mezzo-soprană, Italia), muzică de cameră - Adrian Mantu (violoncel şi muzică de cameră, România/Irlanda), Ido Ariel (muzică de cameră, Israel) şi fotografie Mihai Benea (România).
În încheierea cursurilor Academiei ICon Arts Roma publicul roman va avea ocazia să se întâlnească cu interpreții renumiți din România, Irlanda, Israel şi SUA, invitați în cadrul atelierelor de canto, interpretare instrumentală şi muzică de cameră. Maeştrii Annemarie Condacse (soprană, SUA), David Malis (bariton, SUA), Ido Ariel (pian, Israel), Ioana Turcu (flaut, România), Alexandru Anastasiu (percuție, România) şi Adrian Mantu (violoncel şi muzică de cameră, România/Irlanda), vor susține recitaluri alături de studenții participanţi, prezentând publicului o selecţie de piese vocal-instrumentale şi camerale, din repertoriul universal internațional.
Concertul final va avea loc sâmbătă, 6 august, de la ora 20.00, în sala de concerte de la Accademia di Romania, cu intrare din Piazza José de San Martin, 1. Se vor audia lucrări pentru voce şi pian, dar şi pentru cvartet cu pian, flaut şi percuție, din creația unor cunoscuți compozitori din Europa secolelor XVII - XX. Cu acest prilej va avea loc în portic o expoziţie cu lucrările participanţilor la cursul de fotografie.
Un al doilea concert va fi organizat duminică, 7 august, în aceeaşi sală, tot de la ora 20.00, de data aceasta cu ocazia Galei ICon Arts, ce va cuprinde, pe lângă momentele muzicale, acordarea diplomelor de participare.
Despre mentorii Academiei ICon Arts Roma
Annemarie Condacse este o soprană de origine română stabilită în SUA ca urmare a unei burse Fulbright. Cunoscută la nivel mondial şi colaboratoare a unor renumite instituții de spectacole, Annemarie Condacse este cadru didactic al Universității de Stat din Oklahoma, unde a predat, de-a lungul timpului, Canto, Dicție, Literatură muzicală vocală, Aprecierea Muzicii, Opera în literatură precum şi seminarul de operă. Studenții Dr. Condacse studiază pentru diplome în Interpretare Vocală şi Pedagogie, Educație Muzicală şi Teatru Muzical înregistrând constant succese în programe muzicale la nivel național şi internațional.
David Malis este bariton la Opera Metropolitană, fiind primul american care a câştigat renumita competiție Cardiff Singer of the World. Malis şi-a început cariera la Opera din San Francisco, debutând ca Papageno în Die Zauberflöte. Dl. Malis a debutat la Metropolitan Opera in the Parks cu rolul Belcore in L'elisir d'amore de Donizetti, într-o producție ce reunea artişti precum Luciano Pavarotti, Kathleen Battle şi Giuseppe Taddei. Curând a urmat debutul său pe scena principală a Operei Metropolitane ca Marcello în La Bohème. Interpretarea lui Ford în Falstaff de Verdi a fost aclamată şi l-a propulsat pe Dl. Malis către Teatro alla Scala, Royal Opera în Covent Garden, Teatro Colòn în Buenos Aires, Welsh National Opera, Brooklyn Academy of Music, Thêàtre des Champs-Elysées în Paris, precum şi către un spectacol comandat de casa regală la care a participat Diana, Princess of Wales. În prezent, este Director de Operă şi Profesor Asistent de Canto la Universitatea din Arkansas.
Mezzosporana Elisa Bonazzi este câştigătoarea bursei Zucchelli şi a „Premio delle Arti - 2013”, obținut împreună cu Trio-ul său Latino Balcanica Ensemble, cu care a apărut, în 2012, la RAI Radio Tre. Experiența sa interpretativă acoperă atât zona muzicală contemporană cât şi repertoriul de muzică veche, iar în cadrul Festivalului de la Ravenna a evoluat sub bagheta unor dirijori ca Riccardo Muti, Dennis Russel Davies, Pietro Borgonov şi Elena Sartori. Din 2013, Eliza este membră a prestigioasei ECO - European Contemporary Orchestra, dirijată de Raoul Lay şi Jean Paul Dessy.
Ido Ariel este unul dintre cei mai aclamați pianişti şi acompaniatori din Israel. Fost membru al New Israeli Opera, în prezent multipremiatul interpret predă în cadrul Academiei de Muzică din Ierusalim, susținând frecvent ateliere muzicale şi conferințe în țara sa natală cât şi în Marea Britanie, unde îşi desfăşoară cercetarea doctorală.
Flautista Ioana Turcu este Doctor European în Muzică la Universitatea din Granada, Spania, unde este membru al grupului de cercetare din cadrul programului de doctorat european „Educacion musical-una perspectiva multidisciplinar” şi câştigătoare a importante premii naționale şi internaționale în România şi Elveția.
Alexandru Anastasiu, virtuoz al vibrafonului şi membru al Orchestrei Naționale Radio din Bucureşti, este totodată reprezentant Mike Balter în România şi organizator al Festivalului Internațional de Vibrafon (prima ediție a avut loc în martie 2012 la Bucureşti). Pe lângă premiile obținute şi aparițiile permanente pe scena Sălii Radio din Bucureşti, Anastasiu este invitat într-o multitudine de festivaluri din țară şi din străinătate, ca solist sau ca membru al unor ansambluri cu percuție pe care le coordonează.
Violoncelistul Adrian Mantu, component al cvartetului RTE Contempo este recunoscut pentru activitatea impresionantă atât în calitate de solist cât şi ca membru al cvartetului rezindent al Radioteleviziunii Irlandeze. Anual, Mantu susține peste 100 de concerte şi recitaluri, iar printre numeroasele distincții câştigate în cariera sa se numără şi Premiul I la Concursul Valentino Bucchi din Roma.
Mihai Benea este recunoscut în egală măsura pentru fotografie documentară cât şi pentru peisagistică, portret sau fotojurnalism. Benea a fost fotograf de presă din 2004 până în 2010, lucrând pentru trusturile Ringier Romania şi Adevărul Holding. Fotografiile sale au apărut în Capital, Forbes, Unica, Bolero, OK, Adevărul, Libertatea sau Click TV. Din anul 2011 a devenit freelancer, colaborând cu o multitudine de agenţii de publicitate şi companii.