- 2 September 2024
- Etichete ICR Institutul Cultural Roman Cimitirul eroilor Istorii fictionale Istorii alternative ICR Bruxelles
ICR Bruxelles și Ambasada României în Regatul Belgiei organizează luni, 9 septembrie 2024, evenimentul «Istorii ficționale, istorii alternative», care se va derula la reședința Ambasadorului României în Regatul Belgiei. Proiectul constă în lansarea cărții „Cimitirul eroilor” de Adrian Lesenciuc, urmată de o dezbatere între autor și două personalități prestigioase din domeniul literar: Annick Benoit-Dusausoy, profesor la INPP Paris, și dr. Guy Fontaine, profesor la ESPQL Lille, Franța, ce va accentua influențele și confluențele europene, precum și importanța traducerilor literare în spațiul european.
„Cimitirul eroilor” / „Le cimetière des hérosˮ, declarat romanul anului 2018 în România, a fost tradus în franceză de Raymond Clarinard și Iulia Badea-Gueritée și publicat la Les Editions Bleu et Jaune din Paris (cu sprijin financiar din programul Europa Creativă și din partea administrației Ile-de-France). Romanul este nominalizat pentru premiul Salon du livre de Chaumont.
Moderarea evenimentului va fi realizată de Mirela Niță Sandu, profesoară de limbă şi civilizaţie română la CLL - Centre des langues Bruxelles.
ADRIAN LESENCIUC este poet, prozator, eseist și profesor universitar abilitat. A debutat în revista Astra(1997), iar editorial a debutat cu volumul de versuriAntifilosofia în1998. Este colaborator la publicaţiile Tribuna, România literară, Steaua etc și redactor-şef al revistei literare Libris. Prezent în reviste, antologii şi volume colective publicate în ţară şi străinătate (cu texte traduse în peste zece limbi), Adrian Lesenciuc este membru al filialei Braşov a Uniunii Scriitorilor din România din 2000 și preşedinte al filialei din 2013. Este autor a zece volume de versuri, șase eseuri/ studii de critică și istorie literară și cinci romane. A primit Marele Premiu la Concursul Naţional de Poezie „Octavian Goga”, Cluj-Napoca (2017); Premiul „Cartea Anului” (2018), pentru romanulCimitirul eroilor. RomanulLimbile vântului a fost nominalizat la Premiile Uniunii Scriitorilor din România (2018).
GUY FONTAINE este conferențiar de literatură modernă, profesor de litere și culturi europene, titular al catedrei de literatură europeană, responsabil de un curs de prelegeri de literatură europeană la ESPOL, Școala de Științe Politice de la Universitatea Catolică din Lille, dar și consultant al Consiliului Europei.
ANNICK BENOIT-DUSAUSOY este profesor de limba și literatura franceză și cercetător asociat la Institutul Naţional de Cercetare Educaţională, Paris. Împreună, au creat rezidența pentru scriitori europeni Villa Mont Noirîn Saint-Jans-Cappel (azi Villa Marguerite Yourcenar), în nordul Franței. De asemenea, au fondat rețeaua universitară „Lettres européennes”.
„Odată ce începi să citești cu ochelari europeni, nu te poți abține!(…) Literatura europeană nu este simpla juxtapunere a literaturilor naționale deja scrise, ci adevăratul puzzle al unei apartenențe mai largi, cu înrudiri și filiații.ˮ(Guy Fontaine)
Evidențierea acestora este provocarea pe care și-a asumat-o rețeauaLettres européennes, aceasta stând la originea unui manual universitar de pionierat dedicat Istoriei literaturii europene:„Lettres Européennes este primul manual de istorie a literaturii europene. Este rezultatul muncii care dovedește ambiția educațională a rețelei universitare pentru un proiect important: nu este legitim și necesar, pentru cei 800 de milioane de cetățeni europeni, să cunoască rădăcinile, istoria, actualitatea producției literare din Europa pe care o au și unde locuiesc? (…) Dialectica cunoscutului și necunoscutului, împletirea istoriei în povești, literatură de mărturie sau ficțiune: Europa care se scrie astăzi este în consonanță cu tradiția populației, a cărților și a ideilor, caracteristică genezei culturale a continentului nostru.ˮ
Proiectul se încadrează în seria evenimentelor culturale organizate de Ambasada României în Regatul Belgiei și de Institutul Cultural Român de la Bruxelles pentru a evidenția recunoașterea valorii literaturii române prin traduceri la edituri de prestigiu din Europa.
Evenimentele culturale organizate la Reședința ambasadorului – literare, artistice, științifice – au beneficiat întotdeauna de un numeros public, care a apreciat prezentarea și promovarea valorilor românești în context european,creșterea vizibilității creatorilor români, facilitarea dialogului și a colaborării comunităților culturale românești cu publicul belgian, deschiderea către mediul academic, către cunoscători și iubitori de cultură.
În configuraţia actuală a Uniunii Europene, simbioza de culturi, limbi şi civilizaţii reflectă dictonul de unitate în diversitate. Prin traducerile realizate în cadrul programului Europa Creativă, operele europene valoroase dobândesc noi audiențe, iar cultura română este mai bine cunoscută în străinătate. În acest context, dialogul intercultural român – francez - belgian dedicat tematicii „istorii ficționale, istorii alternativeˮva reafirma rolul literaturii române în context european. Cultura reprezintă însumarea tuturor valorilor și a credințelor dintr-o societate, ca formă de maturitate a ființei umane. Într-o lume din ce în ce mai tehnologizată, cultura și lectura rămân un teritoriu în care ne putem refugia oricând, constituind o formă ideală de evadare din rutină. Până la urmă, rolul culturii în lumea contemporană constă, în primul rând, în eliberarea și consolarea ființei umane. Prin istoriile ficționale și alternative pe care le propune, evenimentul organizat de Ambasada României în Regatul Belgiei și ICR Bruxelles răspunde pe deplin acestui deziderat.