Cea de-a XIX-a ediție a cursurilor de măiestrie SoNoRo Interferențe are loc la Montepulciano, Italia

Institutul Cultural Român, prin Direcția Relații Internaționale, și Asociația Sonoro organizează, în perioada 14-20 aprilie 2025, cea de-a XIX-a ediție a prestigiosului proiect educativ SoNoRo Interferențe, desfășurat tradițional la Academia Europeană Palazzo Ricci din Montepulciano, Italia. Programul este dedicat tinerilor muzicieni români cu vârste între 14 și 30 de ani, oferindu-le acestora o platformă de excelență artistică și profesională.

Sprijinit de Institutul Cultural Român, partener de peste un deceniu, proiectul are ca obiectiv susținerea și formarea unei noi generații de artiști români, capabili să se afirme în peisajul muzical internațional. De la lansarea programului în 2007, peste 500 de bursieri au beneficiat de acest cadru de învățare și mentorat.

Ediția din acest an reunește 10 tineri muzicieni remarcabili, selectați în urma unei riguroase preselecții și audiții online, care vor participa la o rezidență artistică intensivă. Cei 10 bursieri ai ediției 2025 sunt: Sebastian Manning (vioară – Preconservatory Academy, Music Institute of Chicago), Rareș Daniel Șiclovan (vioară – Academia Națională de Muzică „Gheorghe Dima”, Cluj-Napoca), Dana Goncear (violă – Trinity Laban Conservatoire of Music and Dance, Londra), Tudor Ioan (violoncel – Universitatea Națională de Muzică, București), Patrick Farcaș (violoncel – Colegiul Național de Muzică „Sigismund Toduță”, Cluj-Napoca), Ana Luminița Pop (pian – Colegiul Național de Muzică „Sigismund Toduță”, Cluj-Napoca), Bianca Stănescu (pian – Academia Națională de Muzică „Gheorghe Dima”, Cluj-Napoca), Fabiana Mereuță (canto – Universitatea Națională de Muzică, București), Vlad Paven (canto – Colegiul de Arte „Sabin Drăgoi”, Arad), Maria Ene (canto – Colegiul Național de Muzică „George Enescu”, București), Dora Blatniczki (canto – Academia Națională de Muzică „Gheorghe Dima”, Cluj-Napoca).

Pe parcursul rezidenței, participanții vor beneficia de un program intens de studiu, însumând 8 ore de cursuri zilnice, susținute de profesori și artiști de talie internațională. Sesiunea de lucru se va încheia cu două concerte publice, pe 18 și 19 aprilie 2025, în care bursierii vor interpreta, alături de mentorii lor, lucrările studiate.

Mentorii ediției 2025 sunt personalități de prim rang ale scenei muzicale internaționale: Mihaela Martin – profesoară de vioară la Academia de Muzică din Köln și la Academia Barenboim-Said din Berlin; Răzvan Popovici – profesor de violă la Conservatorul Regal din Anvers, membru al Ansamblului Raro; Diana Ketler – profesoară de pian la Royal Academy of Music din Londra și Haute École de Musique din Geneva; Frans Helmerson – violoncelist de renume, profesor la Universitatea Eisler din Berlin și Kronberg Academy; Pauls Putnins – bas-bariton cu o carieră internațională în lumea operei, profesor în Marea Britanie.

Mihaela Martin este recunoscută drept una dintre cele mai distinse violoniste ale generației sale. A început studiul viorii la vârsta de 5 ani și a fost distinsă cu numeroase premii internaționale, printre care Premiul al II-lea la prestigiosul Concurs Ceaikovski de la Moscova, la doar 19 ani, precum și înalte distincții la concursurile din Montreal, Sion și Bruxelles. A fost laureata Premiului I la prima ediție a Concursului Internațional de Vioară de la Indianapolis. A colaborat cu orchestre de renume mondial – BBC Symphony, Royal Philharmonic, Montreal Symphony, Gewandhaus Orchestra din Leipzig sau Mozarteum Salzburg – sub bagheta unor maeștri precum Nikolaus Harnoncourt, Kurt Masur, Charles Dutoit și Neeme Järvi. Extrem de apreciată pentru profunzimea interpretărilor sale, Mihaela Martin este invitată frecvent la festivaluri de muzică de cameră internaționale și desfășoară o activitate concertistică intensă pe scenele marilor capitale muzicale ale lumii.

Răzvan Popovici, violist de excepție, s-a născut la București într-o familie de muzicieni și a studiat la Salzburg, Paris și Freiburg, sub îndrumarea unor mari maeștri ai instrumentului, precum Peter Langgartner, Jean Sulem și Wolfram Christ. A susținut concerte ca solist în săli prestigioase – Filarmonica din Köln, Festspielhaus Baden-Baden, Théâtre des Champs-Élysées din Paris, Ateneul Român – și a colaborat cu orchestre importante, printre care Orchestra de Cameră din Köln, Orchestra Națională Radio din București și Filarmonica „George Enescu”. Este o prezență constantă pe scenele marilor festivaluri europene și internaționale și membru activ al ansamblului Raro. A colaborat cu artiști de renume mondial precum Natalia Gutman, Nobuko Imai, Daishin Kashimoto sau Mihaela Martin. De asemenea, este fondatorul platformei culturale SoNoRo și al Festivalului Chiemgauer Musikfrühling din Bavaria.

Frans Helmerson, violoncelist suedez de renume internațional, și-a început cariera la vârsta de 8 ani și a beneficiat de formarea unor maeștri de marcă, printre care Guido Vecchi, Giuseppe Selmi, William Pleeth, dar și de influența artistică a lui Sergiu Celibidache și a mentorului său, Mstislav Rostropovich. Laureat al Concursului Cassado din Florența, Helmerson a concertat în întreaga lume și este o prezență constantă în festivaluri de prestigiu precum Verbier, Pablo Casals din Prades sau Ravinia. A fondat Cvartetul Michelangelo în 2002, alături de Mihaela Martin, Stephan Picard și Nobuko Imai. A colaborat cu dirijori de prim rang, printre care Seiji Ozawa, Colin Davis, Neeme Järvi și Esa-Pekka Salonen.

Diana Ketler, pianistă de origine letonă, a debutat ca solistă la doar 11 ani, alături de Orchestra Simfonică Națională a Letoniei. S-a format într-un mediu muzical bogat, încurajată de părinți – ambii muzicieni – și s-a afirmat rapid pe marile scene internaționale: Musikverein, Konzerthaus, Carnegie Hall, Kennedy Center, Wigmore Hall, Suntory Hall. Este membru fondator al ansamblului Raro și, împreună cu Răzvan Popovici, a fondat platforma SoNoRo și Festivalul Chiemgauer Musikfrühling. Este profesoară la Royal Academy of Music din Londra, instituție care i-a acordat titlul de membru în 2016, și, din 2018, predă muzică de cameră la Haute École de Musique din Geneva. A fost distinsă cu Great Music Award, cea mai înaltă recunoaștere muzicală din Letonia.

Pauls Putniņš, bariton leton, și-a început cariera în corul de băieți al Catedralei Domului din Riga, studiind ulterior dirijatul și apoi canto la Trinity College of Music din Londra. A apărut în producții operatice prestigioase precum La Bohème, Lucia di Lammermoor, Don Giovanni, Carmen și Die Zauberflöte, pe scene din Marea Britanie, Europa, Statele Unite și Noua Zeelandă. A colaborat cu instituții și orchestre de renume – Opera Națională a Letoniei, Glyndebourne Festival Opera, Royal Albert Hall, Birmingham Opera Company, dar și cu orchestrele filarmonicilor din București, Malaezia, Israel și Ierusalim. A susținut, de asemenea, premiere importante, precum Talisman de Brian Elias, la Festivalul Internațional de Muzică de la Cheltenham.

Această ediție reconfirmă angajamentul Institutului Cultural Român și al Asociației Sonoro de a sprijini tinerele talente românești și de a contribui la consolidarea unei elite muzicale capabile să ducă România în prim-planul vieții culturale europene.