„Aventurile Prințului Achmed”, la București

Primul lungmetraj de animație din istoria cinematografică, filmul mut Aventurile Prințului Achmed (1926) de Lotte Reiniger, va fi proiectat la începutul lunii martie la București. Coloana sonoră originală compusă de Wolfgang Zeller va fi interpretată live de Orchestra Română de Tineret, dirijată de Stefan Geiger.
Sâmbătă, 2 martie 2013, de la ora 19.00 şi duminică, 3 martie 2013, de la ora 11.00, în Sala Mare a Ateneului Român din Bucureşti sunt programate două concerte susţinute de Orchestra Română de Tineret, sub bagheta dirijorului german Stefan Geiger. Concertul din 3 martie are loc în cadrul programului „Clasic e fantastic“.
FILM Lotte Reiniger (1926), versiune color
MUZICA Wolfgang Zeller (1926)

ORGANIZATORI Goethe-Institut București, Primăria Municipiului București prin CreArT - Centrul de Creație, Artă și Tradiție al Municipiului București, Filarmonica George Enescu
PARTENERI: Institutul Cultural Român, Asociația Clasic e fantastic, Universitatea Națională de Muzică București
PARTENERI MEDIA: Radio România Muzical, Radio RFI România, Accente, 24fun, Hotnews, Cinefan

În vederea realizării filmului de animație cu siluete Aventurile Prințului Achmed, regizoarea Lotte Reiniger s-a inspirat din bogăția universului de basm al celor „O mie și una de nopți”. Astfel, ea a realizat între 1923 și 1926, folosind aproape o sută de mii de cadre individuale, primul lungmetraj de animație din istoria filmului. Fiind o pionieră a filmului experimental animat, Lotte Reiniger a creat pentru fiecare mișcare nenumărate decupaje minuțioase și foarte delicate, cărora le-a dat viață prin tehnica stop-motion.

Coloana sonoră pentru Aventurile Prințului Achmed a fost realizată în 1926 de compozitorul și dirijorul Wolfgang Zeller care astfel a devenit unul dintre cei mai căutați compozitori germani de muzică de film.

În 1997, dirijorul Stefan Geiger a redescoperit partitura și a prezentat-o în concerte susținute de Sinfonieorchester des Norddeutschen Rundfunks Hamburg, Paraná State Symphony Orchestra, Landesjugendorchester Bremen, precum și alte orchestre de prestigiu.
Colaborarea dirijorului Stefan Geiger cu Orchestra Română de Tineret le oferă tinerilor muzicieni șansa de a experimenta lucruri noi și îi familiarizează cu un gen muzical care, în prezent, nu mai există în forma respectivă.

Prezentarea Aventurilor Prințului Achmed cu acompaniament orchestral după partitura originală a compozitorului Wolfgang Zeller este o premieră în România.

Biletele se pot cumpăra începând cu 13 februarie 2013, de la casa de bilete a Ateneului Român (Intrarea Constantin Esarcu)
Program: marți-vineri 12:00-19:00 * sâmbătă-duminică 16:00-19:00 * Telefon: 021 315 68 75

Stefan GeigerStefan Geiger s-a format ca muzician în oraşele universitare Köln, Paris si Philadelphia.
Printre profesorii sai se numară Branimir Slokar (trombon) şi Peter Eötvös (dirijor). A fost bursier al „Studienstiftung des deutschen Volkes“ şi laureat al mai multor concursuri internaţionale pentru trombon. Stefan Geiger şi-a început cariera ca prim trombonist la Bayerische Staatsoper München, iar in scurt timp a devenit profesor de trombon şi muzică de cameră la „Hochschule für Musik und Theater“, Hamburg.

Ca dirijor s-a dedicat atât muzicii noi cât şi repertoriului clasic, colaborând cu orchestre de renume precum „Sinfonieorchester des Norddeutschen Rundfunks Hamburg“, „Würzburger Philharmoniker“, „Nürnberger Symphoniker“, „Orquestra de Câmara da Cidade de Curitiba“, „Paraná State Symphony Orchestra“ sau „Ensemble Resonanz“. Din 2002, artistul conduce “Landesjugendorchester Bremen” /Orchestra de Tineret din Bremen, cu care a avut performanţe remarcabile. De asemenea, cu sprijinul „Norddeutscher Rundfunk“, realizează proiecte în cadrul renumitei serii de concerte „das neue werk“.

În 2011, a fost invitat pentru prima dată în România unde a lucrat cu „Orchestra Română de Tineret“, în cadrul Festivalului Internaţional “Enescu şi Muzica Lumii”, organizat la Sinaia. Tot în 2011, a fost invitat de Goethe-Institut pentru a conduce un workshop de trombon la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti.

Orchestra Română de Tineret
Prima orchestră simfonică de tineret din România a luat fiinţă la Sinaia în vara anului 2008, la iniţiativa violoncelistului şi directorului artistic al acesteia, Marin Cazacu, cu sprijinul Fundaţiei "Prietenii muzicii -Serafim Antropov ". Pregătirea tehnică şi artistică este asigurată de la înfiinţare de maestrul Cristian Mandeal. Proiectul "Orchestra Română de Tineret - spirit enescian şi tradiţie europeană" a pornit din necesitatea racordării tinerei generaţii de muzicieni români la exigenţele şi aspiraţiile artistice europene.

Evoluția impresionantă și succesele obținute în acești cinci ani de existent au culminat cu prezența în cadrul Festivalului Internațional “George Enescu “ și confirmă așteptarile acestui proiect foarte apreciat de public și elogiat de critica de specialitate.

În noiembrie 2011 Orchestra a devenit membră a EFNYO ( European Federation of National Youth Orchestras,) iar în anul 2012 a fost invitată să susțină concerte de prestigiu la prima ediție a Festivalului Internațional “Sergiu Celibidache”de la București , apoi în cadrul unui proiect european la Paris și Strasbourg și la Festivalul Internațional „Young Euro Classic “ de la Berlin.