În perioada 15-17 octombrie 2014 va avea loc la București cea de-a șasea sesiune a Dialogului Cultural Europa-China, un eveniment sub egida EUNIC, coordonat în acest an de Institutul Cultural Român. Tema ediției este Spații publice – schimb de perspective între Europa și China.
Dialogul Cultural Europa-China reunește intelectuali, operatori culturali și formatori de opinie din Europa și China, vizând consolidarea cooperării culturale în sectorul industriilor creative și dezvoltarea relațiilor interumane. Primele întâlniri în cadrul Dialogului Cultural s-au desfășurat în 2008, la Beijing. Au urmat în 2009 și 2010 edițiile 2 și 3, la Copenhaga și Shanghai. Cea de-a patra ediție a avut loc în Luxemburg în octombrie 2011, iar ediția a 5-a în Xi’an, China.
Tema Spații publice – schimb de perspective între Europa și China prilejuiește o explorare a importanței spațiilor publice, optimizate prin design, și a rolului artiștilor în crearea unor spații publice viabile în Europa și China și a posibilităților acestora de a contribui la bunăstarea orașelor.
Urbanizarea este una dintre evoluțiile definitorii pentru secolul 21. În 1950, o treime din populația globului trăia în orașe. Până în 2030, se anticipează că 75 % din populația globului va trăi la oraș. Este larg acceptat că există patru piloni ai sustenabilității (economic, social, de mediu și cultural) și că realizarea unor spațiii publice de înaltă calitate poate să aibă un impact semnificativ și poate juca un rol major pentru vitalitatea și bunăstarea centrelor urbane, indiferent de dimensiunile acestora.
Obiective generale Scopul general al dialogurilor culturale UE-China este să extindă relațiile culturale existente și activitățile de schimb bilateral într-o comunicare pe termen lung despre subiecte cruciale privind cooperarea culturală dintre Europa și China.
Obiective specifice
Pornind de la schimbul de informație între cele două instituții reprezentative (CNAA și EUNIC) și urmărind o mai mare deschidere către parteneri, propunând formate noi și impunând practici inovative de schimb și comunicare artistică, subiectul specific al celei de a șasea ediții a dialogului cultural Europa-China, „Spațiul public”, a fost identificat. Se dorește totodată contextualizarea Parteneriatului China-UE pentru Urbanizare Sustenabilă – inițiativă lansată de Comisia Europeană în 2012.
Evenimentul este o oportunitate pentru obținerea unei imagini de ansamblu asupra importanței spațiului public din perspectivă europeană și chineză, urmând să examineze tendințe, să definească potențiale provocări și oportunități în designul, managementul și utilitatea spațiului public.
Accesul publicului se face pe bază de invitație.
Mașina oficială: Țiriac Auto-Mercedes Benz
Parteneri: EUNIC București, Primăria Municipiului București, Camera Deputaților (Parlamentul României)
Recomandat de RFI România
Parteneri media: Agerpres, Capital, Evenimentul Zilei, Igloo, Modernism, Observator Cultural, Zeppelin
LIVE STREAMING: caleaeuropeana.ro
Biografii participanți din China Biografii conferențiari Biografii artiști Program Organizatori Rezidente PROGRAM (limba română)