Tineri muzicieni romani si invitatii lor

           

Institutul Cultural Roman a invitat tineri muzicieni romani remarcabili, studenti la Londra, sa sustina un concert in cadrul Societatii Enescu.

Tinerii muzicieni sunt studenti la Royal Academy of Music si la Guildhall School of Music and Drama: Victor Nicoara (pian), Diana Ionescu (pian), Tudor Andrei (vioara), Lucia Marica (vioara), Mihai Cocea (viola), Andrei Simion (violoncel) si invitata lor Shuai Shi (vioara).

Program: L. van Beethoven - Piano Trio no 4, Op. 11 G. Enescu - Sonata No 3 in A Minor, Op 25 "In Romanian Folk Character" J. Brahms - Piano Quintet in F Minor, Op. 34

Nascut in 1984 in Bucuresti, Victor Nicoara este student in anul doi post-universitar la Royal College of Music in Londra unde studiaza pianul cu Andrew Ball si compozitie cu Jonathan Cole. Victor e un muzician activ si a aparut ca solist si in ansambluri de camera in Bucuresti, Londra, Paris, Berlin, Luxembourg, Bruxelles si Abu-Dhabi. Compozitiile sale au fost interpretate in Londra(incluzand St. Martin in the Fields, Steinway Hall), Bucuresti (Ateneul Roman) Germania, Franta si Belgia. Recent, ansamblul de muzica contemporana Trio-Alto, sub conducerea saxofonistului Daniel Kientzy, i-a interpretat in premiera o lucrare . Alte colaborari notabile includ: un recital de poezie si pian alaturi de renumitul actor Ion Caramitru, si o aparitie ca invitat intr-un concert sustinut de renumita soprana Leontina Vaduva. Victor sustine concerte ca solist cu orchestra, iar recentele interpretari includ concerte de Schumann si Beethoven in Romania. Victor a fost indrumat in cariera sa muzicala de catre renumiti profesori si artisti precum Peter Feuchtwanger, Pietro De Maria, Paul Badura-Skoda, Leslie Howard, Dimitry Alexeev, Karl-Heinz Kammerling, Jacques Rouvier, Rolf Hind, Anthony Turnage, Colin Matthews, Julian Anderson, Helmut Lachenmann, Dan Dediu, Stefan Niculescu si Pascal Bentoiu.

Nascuta in 1981 in Romania, Diana Ionescu si-a inceput studiile de pian cu profesoara Sanda Bobescu si apoi cu profesoara Olga Szell. Absolventa a scolii de muzica George Enescu la 17 ani, si a Universitatii de Muzica din Bucuresti la 22 ani, Diana a primit numeroase burse de la Guildhall School of Music, The Ratiu Foundation si City University care i-au dat posibilitatea sa-si continue studiile in Londra cu Prof Joan Havill si in prezent cu prof. Ronan O'Hora. A castigat premiul intai la concursul de pian "George Enescu" in Bucuresti 2001, precum si premiul "Alexis Weissenberg" in acelasi an. Aceste premii au adus-o in atentia unor faimosi muzicieni ca Martha Argerich, Alexis Weissenberg, Ion Marin, Richard Goode, Murray Perahia si a avut ocazia sa interpreteze cu mare succes pe scene importante din Elvetia, Anglia, Franta, Belgia, Japonia, Olanda, USA, Spania, Austria etc si in importante festivaluri precum Verbier Festival, Progetto Martha Argerich-Lugano, Kyoto Music Festival, Geroge Enescu Festival, Beethoven Festival. Recent a inregistrat Concertul de Pian de Schumann cu Orchestra Nationala Radio, si a interpretat Cvintetul de Pian de Schumann cu Cvartetul Belcea. Diana este sprijinita de catre Ratiu Family Foundation si The Leverhulme Trust.

Castigatorul premiului intai la concursul international de la Academia de Muzica Niccolo Paganini din Genoa, Italia, violonistul Tudor Andrei incepe sa-si castige reputatia de muzician talentat din Romania. A fost castigatorul Olimpiadei Romane de Vioara la doua editii, precum si castigatorul a numeroase premii nationale. In 1999 Tudor a sustinut un turneu in Elvetia si Italia, iar in 2005 in Germania. A fost invitat la diferite emisiuni TV si Radio in Romania, incluzand TVR1, echivalentul BBC1 in Marea Britanie. A fost intervievat pentru "Muzicieni de azi, muzicieni de maine", la Radioul Cultural Roman. Tudor a sustinut concerte in cateva sali importante din Romania. De cand a ajuns in Marea Britanie, in septembrie 2005, Tudor a concertat in importante sali de spectacole precum Duke's Hall - Royal Academy of Music, Romanian Cultural Institute, University Women's Club, St. James's Church, St. John's Smith Square, William Goodenough Trust, St. John the Divine-Richmond. In decembrie 2006 a debutat la St. Martin in the Fields, fiind invitat apoi sa cante la White Hall si Foreign Press Club. A sustinut recitaluri si la evenimentele organizate de European Commission & European Parliament pentru Ziua Internationala a Poeziei, aniversarea a 50 de ani de la Treaty of Rome, eveniment difuzat de BBC si RAI, precum si un emotionant recital intr-o capsula din London Eye pentru celebrarea Zilei Europei, filmata de o echipa de la European Broadcasting Service. In prezent, Tudor Andrei este student in anul trei la Royal Academy of Music, unde studiaza vioara sub indrumarea profesorului Remus Azotei si este sprijinit de Ratiu Foundation din Marea Britanie. In perioada septembrie 2006 - iunie 2007, Tudor a fost "artist-in-rezidenta" la Institutul Cultural Roman din Londra. El canta la o vioara Giovanni Cavani, din 1890, imprumutata de dl Cristian Sima.

Violonista Lucia Marica studiaza in prezent la masterat, ca studenta a lui Jacqueline Ross la Guildhall School of Music & Drama in Londra. Anterior, a fost studenta la Royal Academy of Music, la clasa profesorului Remus Azotei. De-a lungul anilor, Lucia a castigat numeroase premii nationale si internationale, printre care "Jeunesses Musicales" Bucuresti 1995, precum si "Remember Enescu" Sinaia 2000. Lucia a fost solista a Orchestrei Filarmonice Transilvanene si a Orchestrei Filarmonice din Sibiu, iar in 2005 a debutat la St. Martin in the Fields din Londra. Impreuna cu fratele sau violoncelist si sora sa pianista, Lucia a infiintat ansamblul Piano Trio, cu care a participat la numeroase concerte si recitaluri in Ungaria, Romania si Marea Britanie. Ei sunt castigatorii Premiului Intai si Marele Premiu la concursul "Primavara Artelor" din Romania. De-a lungul anilor, Lucia a fost sprijinita de Ratiu Family Foundation din Londra.

Finalist in 2008 al concursului Eurovision Young Musicians, violistul Mihai Cocea este studentul profesorului Paul Silverthorne la Royal Academy of Music in Londra. Nascut in 1990 in Bucuresti, Mihai a absolvit liceul de muzica "George Enescu", ca student al profesorului Dumitru Ene. Este castigatorul a numeroase premii nationale si internationale, printre care Marele Premiu si Cea mai buna interpretare a unei lucrari contemporane la Icon Arts in Breaza in 2005, precum si Premiul Special la Icon Arts in Cisnadie in 2006. A participat la numeroase master class sustinute de Ladislau Csendes, Marius Ungureanu, Yuval Gotlibovich, Bruno Giuranna, Razvan Popovici si Endre Guran. A participat si la programe internationale precum: Summer Young Violonist Camp din Wroclaw, Polonia, Melting Poets Musik, Nimes, Franta, Sampling Bukarest, Vienna, Austria, Intercultural Exchange, Beijing, China, ca si in SONORO-International Chamber Music Festival, in 2007. Ca musician de camera si orchestra, a colaborat cu Youth Orchestra Wroclaw, Polonia in 2005, CEY-Youth Orchestra, in 2006-2007, si EUYO-Youth Orchestra in 2008. Mihai a sustinut impreuna cu cvartetul sau concerte organizate the Principesa Margareta a Romaniei si Teatrul "Masca" in programul "The City beneath the City". A avut recitaluri in Palatul Sutu, in muzeul George Enescu si in Ateneul Roman. Mihai Cocea canta la o viola Salomon din 1780, imprumutata de la Royal Academy of Music.

Nascut in Romania in 1984, Andrei Simion si-a inceput studiile muzicale in Bucuresti, iar in 2000 i-a fost oferita o bursa de studiu la prestigioasa scoala Yehudi Menuhin. Dupa patru ani petrecuti la Guildhall School of Music and Drama sub indrumarea lui Louise Hopkins, el a decis sa-si continue studiile la Guildhall la un curs de masterat. Andrei a primit recent premiul ECO Duchess of Cornwall si a castigat numeroase premii atat nationale cat si internationale. A sustinut recitaluri si concerte de muzica de camera in sali importante precum Wigmore Hall, Purcell Room, Fairfield Hall, The Atheneum, St. John's Smith Square. In viitor, Andrei va canta concertul de Schumann cu Filarmonica din Iasi, si va concerta cu Ansamblul Marzocco in Anglia si Germania. Andrei este sprijinit de Ratiu Family Foundation din Londra, iar violoncelul la care canta i-a fost imprumutat de catre Benslow Trust.

Nascuta in 1989, violonista de origine chineza Shuai Shi a inceput sa studieze vioara la varsta de 5 ani, cand s-a alaturat Scolii Primare si Medii de Muzica afiliata Conservatorului de Muzica din Shanghai. In 2005 a castigat premiul intai la a 12-a editie a concursului international de vioara "Jeunesses Musicales" Bucuresti, fiind in acelasi timp castigatoarea primului Concerto Competition of Shangai Music Middle School. Doar un an mai tarziu, in 2006, a castigat premiul trei la concursul international de vioara Henryk Wieniawski in Polonia, si premiul trei la a 12-a editie la Yehudi Menuhin International Competition for Young Violonists Senior Section in Franta. Shuai a fost de doua ori printre castigatorii Shanghai Talented Student of Excellence in Art, fiind in acelasi timp laureata catorva premii si burse in Shanghai. Anul trecut, a castigat The Music Education Award de la MBF Londra. A sustinut concerte in China, Singapore, Canada, Romania, Polonia si Franta, si a participat la concerte de binefacere in Shanghai. In prezent, Shuai este in anul doi la Royal Academy of Music in Londra si beneficiaza de bursa de studiu la clasa profesorului Remus Azotei.

Societatea Enescu este un proiect al Institutului Cultural Roman sub patronajul regal al ASR Pincipesa Margareta a Romaniei.

Stagiunea de concerte a Societatii Enescu se desfasoara in perioada octombrie-iulie. Concertele vor avea loc in prima zi de joi a fiecarei luni. Sala de concerte a Institutului va fi gazda unor muzicieni remarcabili care vor interpreta lucrari de George Enescu alaturi de un repertoriu universal.

Din septembrie 2009, Institutul Cultural Roman acorda bursa Societatii Enescu unui student al Royal Academy of Music. Primul castigator al bursei este pianistul Karim Said.

Cand: Joi, 2 aprilie 2009, 7-9 pm;

Unde: Institutul Cultural Roman, Londra

Intrarea este libera, dar numarul locurilor este limitat. E util ca rezervarile sa fie facute din timp.

Pentru rezervarea locurilor, va rugam contactati-ne la T: 0207 752 0134, E: office@icr-london.co.uk

Dupa inceperea concertului, accesul in sala va fi permis doar in pauza.