- 23 October 2018 - 25 October 2018
- Tags Icr Chongqing Youth Film festival Beijing Occident Marfa și banii Medalia de onoare
În perioada 23 – 25 octombrie 2018, ICR Beijing este partener al Festivalului Filmului de Tineret de la Chongqing (Chongqing Youth Film Festival), prezentând în cadrul secțiunii „The Feature Films Screening” trei filme românești, „Medalia de onoare” (23 octombrie), „Marfa și banii” (24 octombrie) și „Occident” (25 octombrie), filme care aparțin Noului Val Cinematografic Românesc și care au fost distinse cu premii naționale și internaționale.
Participarea ICR Beijing, în calitate de partener la acest festival, reprezintă un început și o deschidere privind invitația de participare și realizarea de parteneriate cu celelalte festivaluri de film din China.
Chongqing Youth Film Festival se află, anul acesta, la a cincea ediție a sa și se va desfășura în perioada 20 – 27 octombrie 2018, la Chongqing, cel mai important oraș economic și cultural din sud-vestul Chinei.Festivalul are ca scop dezvoltarea unei prospere piețe de film și este compus din șase secțiuni: „The Master's Retrospective”, „The Feature Films Screenings”, „The Short Films Competition”, „The Financing Forum”, „The Master's Workshop” și „Academic Workshop”.Festivalul urmărește să descopere filmele de cea mai bună calitate pentru a fi difuzate în China.
Chongqing Youth Film Festival a fost fondat în 2014, cu aprobarea guvernului chinez. În ultimii patru ani, a avut onoarea să-i aibă ca președinte, ambasadori și membrii organizatori ai festivalului pe cei mai cunoscuți producători chinezi. Festivalul este organizat cu sprijinul al 11 universități locale, 40 de studiouri de artă, a producătorilor de film.
În cadrul edițiilor sale au participat zeci de regizori remarcabili, s-au prezentat sute de filme excelente și au fost organizate o serie de activități. Publicul a fost numeros, în jur de 18.000 de studenți și 6000 de fani.
Propunerea de participare la acest festival a filmelor românești a fost făcută de Wang Yao, critic de film, asistent cercetător al Departamentului de Studiu al Filmului din cadrul Academiei de Film din Beijing, care are doctoratul în Teoria Artei și Producției Cinematografice cu teza de disertație, Romanian Cinema in 21st century: New Wave, Minimalism and „Ostlaghia”. Wang Yao a fost membru al juriului în cadrul Festivalului de Film Internațional de la Beijing în anii 2012 și 2016.
„Medalia de onoare” este cel de-al doilea lung metraj al regizorului Călin Peter Netzer.
Ion I. Ion (personajul interpretat de Victor Rebengiuc) este un pensionar de 75 de ani care își trăiește bătrânețea în anii de după Revoluție. Familia sa este dezbinată, nici prieteni sau rude nuare, iar întreaga sa viață este oglindirea pensionarului sărac și fără perspective de după 1989. Însă ceva îî schimbă, chiar și pentru puțin timp, viața. Primește din greșeală o medalie de onoare, cu care este decorat chiar de Președintele României. Acesta este momentul în care se hotărăște să lupte pentru demnitatea sa, demult pierdută.
Filmul a primit Premiul Publicului și un Premiu Special pentru scenariu la Festivalul Internațional de Film de la Torino, Premiul Cineuropa și Mențiune Specială la Festivalul de Film Miami în 2010, Mențiune Specială, Premiul Holden pentru Cel mai bun scenariu și Premiul Publicului la Torino International Festival of Young Cinema, Premiul pentru Cel mai bun actor - Victor Rebenciuc, Cel mai bun scenariu - Tudor Voican, Premiul FIPRESCI, Greek Union of Film and Television Technicians Award și Silver Alexander la Festivalul de Film Thessaloniki din 2009.
De asemenea, filmul a primit și Premiul Juriului asociației criticilor de film (FIPRESCI) și un Premiu Special din partea Asociației Tehnicienilor de Film, Televiziune și Audio-vizual din Grecia, dar și Premiul pentru Cea Mai Bună Regie și Cea Mai Bună Interpretare - Victor Rebengiuc la TIFF, în 2010.
„Marfa și banii” este filmul românesc cu care a început Noul Cinema Românesc sau Noul Val. Semnat de Cristi Puiu, cu Alexandru Papadopol, Dragoș Bucur, Ioana Flora, Luminița Gheorghiu, Răzvan Vasilescu. „Marfa şi banii“ este primul lungmetraj al regizorului Cristi Puiu. După el au urmat „Moartea domnului Lăzărescu, „Aurora“ şi „Sieranevada“. În „Marfa şi banii“, acţiunea se concentrează pe aventura unui tânăr care vrea să îşi dezvolte afacerea, dar care nu are banii necesari. Primeşte un „job“ în schimbul unei sume importante, din partea unui grangur local: trebuie să ducă la Bucureşti o geantă, la o adresă anume. Însă conţinutul genţii este obiect de atracţie şi pentru alţii…
„Occident” este un film românesc din 2002 regizat de Cristian Mungiu. În rolurile principale interpretează actorii Alexandru Papadopol ca Luci, un băiat de 29 de ani, și Anca Androne ca Sorina, soția lui Luci. Mai interpretează Tania Popa, Coca Bloos, Dorel Vişan etc. Filmul este o tragicomedie despre oameni care se mută în Occident.
O comedie depre noi, despre ce ni se intâmplă, o privire ironic-amară asupra situațiilor uneori hazlii, alteori ridicole și de cele mai multe ori fără soluție în care ne aruncă viața în Romania.O poveste despre întâmplare, despre coincidențe, despre surprize și despre timp în care trei istorii diferite se întretaie, se suprapun și se condiționează, cel mai adesea mai presus de voința lor. Occident este unul dintre cele mai premiate filme românești din ultimii 15 ani: Trofeul Transilvania, TIFF 2002, Premiul Publicului la Festivalul de la Thessaloniki și Marele Premiu al Festivalului Internațional al Primului Film, Ardeche, 2003.
Filmul surprinde societatea românească de după anii `90 unde iluzia frumuseții Occidentului este principala idee după care Cristian Mungiu realizează un film de o ironie subtilă, dar și o spumoasă comedie.