Săptămâna Filmului Românesc aduce la Budapesta șapte producții ale ultimilor doi ani

· Proiecțiile vor debuta cu filmul „Imaculat”, care reprezintă propunerea României pentru o nominalizare la premiile OSCAR 2023, categoria „Cel mai bun lungmentraj internațional”

Institutul Cultural Român de la Budapesta și Cinematograful Național de Artă Uránia organizează, în perioada 15-19 noiembrie 2022, a XVI-a ediție a Săptămânii Filmului Românesc, cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei din România și al Fondului Cultural Național din Ungaria. Șapte producții ale ultimilor doi ani, filme artistice și documentare din cinematografia românească contemporană, vor fi proiectate în cadrul evenimentului ce va avea loc la Budapesta.

„Imaculat”, film semnat de Monica Stan și George Chiper-Lillemark, va inaugura proiecțiile din Săptămâna Filmului Românesc de la Budapesta. Pelicula a primit trei premii la Festivalul Internațional de Film de la Veneția 2021 și este propunerea României pentru o nominalizare la categoria „Cel mai bun lungmetraj internaţional” din cadrul Premiilor Academiei Americane de Film – Oscar 2023.

„Tipografic Majuscul”, peliculă regizată de Radu Jude, care s-a clasat, în România, în top 5 al celor mai vizionate filme autohtone, va rula în a doua zi a Săptămânii Filmului Românesc. Filmul prezintă, în paralel, drama unui adolescent rebel care scrie sloganuri împotriva regimului ceaușist pe pereții orașului și imagini propagandistice ale epocii.

Săptămâna Filmului Românesc aduce în fața publicului din Ungaria încă două producții inspirate de figura și epoca lui Nicolae Ceaușescu, și anume documentarul „Pentru mine tu ești Ceaușescu”, regizat de Sebastian Mihăilescu și „Tinerețea unui dictator” de Andy Lupu, proiectate în ziua a treia, pe 17 noiembrie. Andy Lupu va fi invitatul evenimentului și va participa la o întâlnire cu publicul la sfârșitul proiecției.

Ultimele trei titluri ale Săptămânii Filmului Românesc aduc în prim-plan relațiile interumane. Documentarul „Noi împotriva noastră” este videoportretul dramatic și sincer al relației unui tată bolnav psihic cu fiica lui. „Grindul șacalilor” este un road-movie romantic și comic cu doi protagoniști trecuți de prima tinerețe, iar „Mia își ratează răzbunarea” este povestea unei tinere care planifică o revanșă erotică împotriva fostului prieten.

Proiecțiile vor avea loc la Cinematograful Național de Artă Uránia, în limba română, cu subtitrare în limba maghiară. Biletele se pot procura fizic la Cinematograful Uránia sau online AICI sau prin platforma https://www.jegy.hu/

PROGRAMUL PROIECȚIILOR

Imaculat / Szeplőtlen

Dramă, r. Monica Stan și George Chiper-Lillemark, 2021, 114 min.

Marți, 15 noiembrie, 19.00 – deschidere

Sâmbătă, 19 noiembrie, 18.00

Imaculat spune povestea Dariei, care ajunge la dezintoxicare pentru a scăpa de dependența de droguri insuflată de prima ei dragoste. Inocența ei afișată o salvează de avansurile sexuale ale celor mai mulți dintre narcomanii din centru și îi aduce protecția lor. Ajunsă în centrul atenției, Daria descoperă că tratamentul special vine cu un preț mare.

Filmul a avut premiera la Festivalul Internațional de Film din Veneția în cadrul sesiuni Giornate degli Autori (Venice Days) din 2021, unde a câștigat premiul „Luigi De Laurentis” pentru cel mai bun film de debut. „Imaculat este încă o dovadă a noilor energii fără limite și a emoțiilor neașteptate din cinematografia românească”, a scris ulterior CineFest Miskolc, care a invitat filmul în programul de competiție 2022.

Nerecomandat tinerilor sub 16 ani!

Tipografic majuscul / Nagybetűkkel a szabadságért

Lungmetraj istoric, r. Radu Jude,2020, 128 min.

Miercuri, 16 noiembrie, ora 20.00

1981, România. Mugur Călinescu, în vârstă de 16 ani, intră în vizorul poliției secrete din România pentru niște graffitiuri cu cretă anticeaușiste și antidictatură. Radu Jude (Aferim!, Îmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari”) abordează din nou o temă istorică și, ca de obicei, într-un mod neobișnuit. În narațiunea sa, două tipuri de povești și istorii sunt amestecate și juxtapuse: povestea rebeliunii eșuate a unui adolescent curajos, reconstituită din dosarele Securității, și imagini contemporane din arhivele Televiziunii de Stat, în care regimul comunist și-a creat propria imagine de sine, și propria narativă.

„Cel mai recent film al lui Radu Jude tematizează din nou imposibilitatea povestirii istoriei, totuși reușește să spune multe despre viața de zi cu zi din România comunistă. […] Pe de o parte există »povestea adevărată« încorporată într-o narațiune ficționalizată, pe de altă parte sunt prezentate imagini autentice din epocă, despre care spectatorul are sentimentul că acestea din urmă prezintă o imagine falsă. Povestea personală a lui Călinescu este capabilă să reprezinte situația unei țări întregi, în timp ce imaginile de arhivă funcționează ca elemente ale propagandei comuniste.” (Filmtett)

Pentru mine tu ești Ceaușescu / Számomra te vagy Ceaușescu

Documentar, r. Sebastian Mihăilescu, 2021, 101 min.

Joi, 17 noiembrie, orele 17.30

La limita dintre ficțiune și documentar, filmul lui Sebastian Mihăilescu, Pentru mine tu ești Ceaușescu prezintă o situație în care tinerii participă la audiții pentru rolul lui Nicolae Ceaușescu în tinerețe. Tineri între 15 și 22 de ani, provenind din medii diferite, încearcă să găsească motivațiile din spatele viitorului dictator. Fiecare în felul său, în funcție de spiritualitatea, cunoștințele și experiențele de cinema, se raportează la documentele care îi sunt prezentate și la tânărul comunist. Filmul vorbește în același timp despre tânăra generație și despre moștenirea dictatorului comunist.

Tinerețea unui dictator / Egy diktátor ifjúkora

Lungmetraj istoric, r. Andy Lupu, 2021, 120 min.

Joi, 17 noiembrie, orele 19.30

Filmul este o ficțiune istorică inspirată din evenimente reale. Scenariul începe cu plecare lui Nicolae Ceaușescu din Scornicești și se încheie cu momentul în care el ajunge numărul unu în partid. Narațiunea este construită din punctul de vedere al comuniștilor, iar perspectiva este una inedită, care înfățișează culisele plămădirii unei mișcări comuniste formate în vremuri tulburi și violente. Este un film care se adresează deopotrivă tinerilor care nu au trăit în timpul comunismului, dar și celor care au experiențe directe cu acea perioadă.

Proiecția va fi urmată de o discuție cu regizorul filmului, Andy Lupu

Noi împotriva noastră / Egymással szemben

Documentar,r. Andra Tarara, 2020, 74 min.

Vineri, 18 noiembrie, ora 18.00

Autoarea filmului și tatăl ei iau câte o cameră de luat vederi și se filmează reciproc. O serie de interviuri iau naștere, în care cei doi discută despre schizofrenie, propriul trecut și concepțiile lor despre fericire. Filmul este o declarație personală a unui părinte ce se confruntă cu o afecțiune mintală și a unei fiice care a crescut cu un tată adesea absent. În timp ce filmează, cei doi își dezvăluie rănile cauzate în trecut și încearcă să se înțeleagă reciproc.

Filmul a debutat în 2021 în cadrul festivalului TIFF din Cluj, iar în cadrul ASTRA Film Fest din Sibiu a câștigat premiul pentru cel mai bun documentar.

Grindul șacalilor / Sakáltanya

Comedie romantică, r. Nap Toader, 2021, 102 min.

Vineri, 18 noiembrie, ora 20:00

Două suflete singuratice se întâlnesc în această ciudată poveste de dragoste. Toni și Simina, în vârstă de 50 de ani, se întâlnesc din întâmplare în pitorescul Munții Carpați. Toni se duce în vacanță cu micul său velier la mare, în timp ce Simina, care trăiește în străinătate, călătorește prin Europa cu bicicleta. Cei doi decid să-și continue călătoria împreună până la Marea Neagră. Ei fac un scurt ocol pentru a-l vizita pe prietenul nonconformist al lui Toni, care se retrage vara în sălbăticia Deltei Dunării, într-o regiune uitată și de Dumnezeu. La Grindul șacalilor, Toni și Simina se confruntă cu depresia lui Oake, cu amintirile obsedante din trecutului său întunecat, iar astfel i se dezvăluie fragilitatea relației lor recente și posibilitatea unei continuări. Acest film aparent simplu și concis, plin de umor și un joc sofisticat ne invită la o călătorie meditativă, la capătul căreia toată lumea se schimbă puțin. De la regizorul filmelor Italiencele și Nuntă în Basarabia.

Mia își ratează răzbunarea / Mia bosszúja

Dramedie, r. Bogdan Theodor Olteanu, 2020, 82 min.

Sâmbătă 19 noiembrie, orele 20.30

Mia este pălmuită de prietenul ei. E încălcată o graniță. Tânăra actriță se întoarce acasă și își plănuiește răzbunarea. Are ideea de a înregistra o partidă de sex și de a i-o trimite fostului prieten. Trebuie doar să găsească bărbatul cu care să facă înregistrarea și lucrul se dovedește nu atât de simplu. Mia va avea ocazia să reflecteze asupra diverselor aspecte din propria viață, asupra trecutului și violenței. Calea răzbunării pe care pășește tânăra actriță o conduce la o criză emoțională.

„Cel de-al doilea lungmetraj al lui Bogdan Theodor Olteanu se află pe o linie subțire între teatru și film, reflectând asupra unor teme precum sexul, dependența de relații și exploatarea corpului femeilor. […] Deși nu vorbește despre subiecte ușoare și este plin de momente incomode, filmul lui Olteanu este în mod expres foarte distractiv, pe alocuri ilariant, mai ales datorită jocului liber al actorilor.” (Filmtett)