Institutul Cultural Român de la Paris continuă celebrarea Zilei Culturii Române și a Centenarului Lipatti, cu concertul «Musique roumaine à travers les siècles», susţinut de pianista Angela Drăghicescu și de violonistul Virgil Boutellis-Taft, joi, 19 ianuarie 2017, ora 20:00, la Sala Bizantină a Palatului Béhague din Paris. Programul recitalului cuprinde piese inspirate din tehnicile muzicii folclorice ale Europei orientale, din melodiile tradiţionale românești, precum și din dansurile populare.
În program:
Béla Bartók - Dansurile românești
Dinu Lipatti - Sonatina pentru pian și vioară
Camille Saint-Saëns - Dansul macabru
Georges Enesco - Balada pentru vioară și pian
Georges Enesco - Sonata pentru vioară și pian nr. 3 „în stil popular românesc"
Intrarea la eveniment este liberă, cu rezervare obligatorie la tel. 01 47 05 15 31 sau la adresa institut@institut-roumain.org.
„Cu ocazia celebrării legendarului pianist Dinu Lipatti, Sonatina sa pentru pian și vioară va fi prezentată în avanpremieră în acest concert, organizat de Institutul Cultural Român de la Paris, punând astfel în evidenţă dimensiunea remarcabilă a compozitorului recunoscut de întreaga lume, ca unul dintre cei mai mari pianiști ai secolului XX." - Virgil Boutellis-Taft
Născută în România, Angela Drăghicescu este în prezent profesor la "University of Puget Sound", Washington. Pianista a concertat pe marile scene ale lumii, precum Carnegie Hall (New York), Benaroya Hall (Seattle), Filarmonica „George Enescu" (România), Auditorium Rudolfinium (Praga), Mahidon Auditorium (Tailanda), Hindemith Institute (Elveţia). A colaborat cu numeroși artiști de renume, precum Frank Huang, Concertmaster al Orchestrei Filarmonice din New York, violoniștii Brian Lewis și Virgil Boutellis-Taft, violoncelistul David Requiro, trompetistul David Bond de la Metropolitan Opera Orchestra sau trombonistul Achilles Liarmakopoulos. Angela Drăghicescu este de asemenea una dintre acompaniatoarele oficiale ale Concursului naţional Frances Walton.
Promotoare a muzicii contemporane, Angela Drăghicescu este invitată frecvent la postul de radio Classical King din Seattle și este o artistă reprezentată de casa de discuri Naxos.
Considerat un „violonist fără pereche", cu un „temperament de foc", Virgil Boutellis-Taft concertează regulat ca solist, sau în formaţii camerale în Europa și Statele Unite, în special la Carnegie Hall din New York (noiembrie 2016). Este de asemenea invitat la mari festivaluri internaţionale, precum Bowdoin (USA), Eilat și Red Sea-Valery Gergiev (Israel), Valdres (Norvegia), Prussia Cove (Marea Britanie), Les Violons de légende, Clairvaux, La Roque d'Anthéron, la Folle journée (Franţa). A concertat în special cu Dayton Philharmonic Orchestra, Springfield Symphony Orchestra, Emeritus Chamber Orchestra din Israel, Sinfonia Varsovia.
Din 2012, Virgil Boutellis-Taft este laureat al Fundaţiei Banque Populaire. CD-ul său, „Entre Orient et Occident" , înregistrat cu pianistul Guillaume Vincent, a apărut în octombrie 2016 la Evidence Classics/Harmonia Mundi.
Virgil Boutellis-Taft cântă la vioara Domenico Montagnana «ex Régis Pasquier» Veneţia 1742.
Concertul «Musique roumaine à travers les siècles» se desfășoară la Sala Bizantină, Palatul Béhague, 123 rue Saint-Dominique, Paris 75007.