- 25 April 2024
- Etichete ICR Institutul Cultural Roman ICR Viena Michael Acker Acoustic Trio EUNIC Musikfestival ICR Viena
EUNIC, rețeaua de institute culturale naționale și ambasade europene, organizează, în perioada 25-28 aprilie 2024, festivalul EUNIC Musikfestival. Institutul Cultural Român de la Viena, alături de Centrul Ceh, se alătură inițiativei și invită publicul la sala de concerte Yamaha, pe 25 aprilie, la un concert de jazz susținut de formația Michael Acker Acoustic Trio. Repertoriul concertului va avea la bază un jam-session. În aceeași seara va concerta și Yeden Ensemble o formație turcească de jazz, cu sprijinul Institutului Yunus Emre din Viena.
Celelalte țări participante sunt: Malta, România, Germania, Austria, Slovacia, Slovenia, Polonia, Grecia, Cipru, Italia, Croația, Bulgaria și Turcia.
Programul complet al EUNIC Musikfestival se găsește aici.
Program concert Michael Acker Acoustic Trio:
Miles Davis, Solar
Miles Davis, Nardis
Billy Strayhorn & Duke Ellington, Isfahan
Raye-DePaul, You don’t know what love is
Fats Waller, Jitterbug Waltz
Vincent Youmans, Tea for two
Hoagy Carmichael, I get along without very well
Thelonious Monk, Bye-Ya
Harold Arlen, My shining hour
Festivalul anual de muzică EUNIC oferă un cadru pentru legături interculturale între institutele culturale și muzicienii internaționali. Programul din acest an se concentrează pe jazz și explorează noile tendințe de pe scena europeană a improvizației. Cele patru concerte de seară ale festivalului de muzică vor fi completate de evenimente speciale, precum filme, discuții și spectacole.
Michael Acker Acoustic Trio este rezultatul unei prietenii profunde și a unei excepționale înțelegeri muzicale și personale între Michael, Stepan și Chris. Muzica lor prezintă piese de jazz bine cunoscute într-o într-un mod ceva mai liber, dar accesibil pentru un public larg.
Michael Acker, un basist de origine română, se caracterizează prin talent și versatilitate. Călătoria sa muzicală a început în țara sa natală, unde s-a entuziasmat de la o vârstă fragedă de sunetele basului. După studiile sale la renumita Universitate Națională de Muzică din București s-a impus ca unul dintre cei mai importanți basiști din țară. Stilul de interpretare al lui Acker este caracterizat de un amestec fascinant de jazz, funk și afrobeat. Aceste influențe diverse fac ca interpretarea sa la bas să fie unică și atrăgătoare pentru un public larg. De-a lungul carierei sale a colaborat cu artiști internaționali și și-a făcut un nume pe scena muzicală. Născut și crescut în România, Michael Acker a crescut într-un mediu muzical datorită mamei sale. În corul de copii și în ansamblul instrumental al acesteia, el învață noțiuni de bază despre teoria muzicii și instrumente precum flautul dulce, xilofonul și percuția. În scurt timp, talentul său este recunoscut. În curând urmează lecțiile de pian și chitară. La vârsta de 17 ani se îndrăgostește de chitara bas, fără să știe încă că mai târziu va deveni basist profesionist. A început într-o trupă Funk, dar în curând descoperă libertatea de exprimare pe care i-o oferă jazzul. Prin urmare, se mută la București pentru a studia jazz la Universitatea Națională de Muzică sub îndrumarea celebrului pianist român de jazz Mircea Tiberian. Tot în această perioadă își adaugă la abilitățile sale basul vertical și sintetizatorul.
Stepan Flagar, talentatul saxofonist ceh, este o prezență constantă pe scena muzicală austriacă din 2014. Cu impresionanta sa experiență muzicală, abilități muzicale și prezența sa scenică unică, și-a câștigat un loc în inimile publicului. Stepan nu este doar un saxofonist, Stepan nu este doar un saxofonist, ci un povestitor care folosește muzica pentru a evoca emoții și pentru a crea o atmosferă magică. Saxofonistul ceh Stepan Flagar locuiește din 2014 în Austria, unde a absolvit cu diplomă de licență la Universitatea privată Anton Bruckner în 2019 și a început studiile de masterat în același an. În cariera sa de până acum, a participat la o mare varietate de ansambluri de diferite genuri muzicale. Concerte în Republica Cehă, Austria, Germania, Slovacia, Ungaria, Slovenia, Polonia, Italia, Olanda, Serbia, România, Franța, Elveția, Lichtenstein, Turcia, India sau Maldive se numără printre referințele sale, precum și numeroase premii (Jazz Fruit 2014, European Jazz Competition 2015, Anděl 2017, Krokus Jazz Festiwal '14 '15 '16 '21, Central European Jazz Competition 2018, Central European Jazz Showcase 2021, NASOM, Öst.MusikFonds). În 2019, Stepan Flagar a fost ales de postul de radio ceh "Český Rozhlas" ca membru al Orchestrei de jazz Euroradio condusă de Christoph Cech. Între timp, saxofonistul și compozitorul locuiește la Viena și colaborează cu numeroși muzicieni și ansambluri.
De pe străzile vibrante din Bloomington, Indiana, Chris Parker aduce o nesfârșită energie și pasiune pentru jazz. Ca un adevărat maestru al ritmului, el a lucrat cu artiști renumiți precum Randy Brecker și Chris Potter și și-a dezvoltat propriul stil distinctiv. Interpretarea sa este o fuziune de precizie și pasiune care face să bată mai repede inima oricărui iubitor de muzică. În timpul copilăriei sale, tatăl lui Chris Parker, artistul Robert Andrew Parker, a atașat blocuri de lemn la pedalele de hi-hat și de tobe, astfel încât picioarele lui Parker să ajungă la pedale pentru a cânta la tobe pe discuri. Tatăl său, care era, de asemenea, toboșar de jazz, i-a făcut cunoștință tânărului Parker cu muzica lui Thelonious Monk, Miles Davis, Leadbelly, Ray Charles, Woody Herman, Count Basie, Lionel Hampton, Bix Beiderbecke, Louis Armstrong și Duke Ellington. În adolescență, el a început să exerseze cu prietenii și a descoperit nostalgia rock'n'roll-ului ascultând toboșari de jazz precum Roger Hawkins, D. J. Fontana și nume emblematice din New Orleans precum Earl Palmer, Smokey Johnson și James Black. Entuziasmul său a crescut atunci când a studiat pictura la Școala de Arte Vizuale din New York și a văzut un anunț pentru un toboșar. A devenit membru al unei trupe numite Holy Moses când s-a mutat în Woodstock, New York.