- 20 June 2023
- Tags ICR Institutul Cultural Roman Expozitia Circular Catalysts British Council HEI Timisoara
Expoziția Circular Catalysts, care prezintă rezultatele rezidențelor din cadrul programului omonim organizat de British Council România și Institutul Cultural Român, inaugurează centrul multicultural HEI – House of European Institutes, în cadrul programului cultural Timișoara 2023. Expoziția, care va fi vernisată pe 21 iunie 2023, poate fi vizitată până pe 9 iulie, de miercuri până duminică, la centrul HEI situat în Galeria 1 din Bastionul Maria Theresia (strada Hector) din Timișoara.
Expoziția prezintă obiecte, texte, sunet și fotografii surprinse de Ioana Cîrlig pe parcursul celor cinci rezidențe de creație în care artizani contemporani din Marea Britanie au fost găzduiți de organizații locale care lucrează cu meșteșugari tradiționali din România rurală. Prin design și colaborare interdisciplinară, programul, inițiat de British Council România și susținut de Institutul Cultural Român, explorează intersecțiile dintre rural și urban și potențialul practicilor meșteșugărești în bunăstarea individuală și comunitară.
De-a lungul expoziției, programul Circular Catalysts va cuprinde și o serie de activități de implicare a comunității, cum ar fi ateliere, podcast-uri și întâlniri, care vor stârni conversații în jurul sistemelor de cunoaștere tradiționale și practicilor comunitare cu rol în creație și sustenabilitate. Programul promovează schimbul de competențe și cunoștințe între Marea Britanie, România și Europa, ca parte a răspunsului la problemele globale, adresându-se, în speță, urgenței climatice.
Ca parte a angajamentului față de sustenabilitate, designul expoziției și deplasările dau prioritate practicilor ecologice, cu volume mai mici, materiale mai ușoare și reducerea călătoriilor cu avionul. De asemenea, este prioritizată incluziunea, fiind urmărită creșterea accesibilității persoanelor cu dizabilități prin elemente tactile. Astfel, împreună cu Supereroi printre noi, data de 29 iunie va fi Ziua Liniștită, dedicată persoanelor cu nevoi speciale de acces.
Mai multe detalii
Circular Catalysts este parte a Circular Cultures, un program regional multidisciplinar al British Council care are ca scop promovarea dialogului în jurul designului circular, explorând subiecte precum schimbările climatice, deșeurile de materiale și culturile de creație. În România, Circular Catalysts explorează interconectarea și izolarea sistemelor rurale, urbane și sociale în context local și global. Programul activează diferite tipologii de actori, esențiali pentru dezvoltarea proceselor de placemaking, într-un mod sustenabil: comunitatea, meșteșugarul, satul, pădurea, designerul, căminul, orașul, râul, piața.
Documentare fotografică: Ioana Cîrlig
Design de sunet: Cosmin Postolache
Design grafic și panotare: Studio Fluid
Consultanță accesibilizare: Supereroi printre noi, AMAIS
Program
Luni-Marți: închis
Miercuri-Vineri: 16.00–20.00
Sâmbătă-Duminică: 11.00–20.00
21/06 18.00 | Vernisaj expoziție Circular Catalysts
23/06 17.30 | Repair Talk pe tema sustenabilității în producția culturală
24/06 17.00 | HEI, Petrecere la Bastion
20.00 | DJ Party cu Dragoș Ilici
28/06 11.00–14.00 | DIY – Cum putem organiza un eveniment cultural incluziv? Atelier facilitat de asociația Supereroi printre noi
28-30/06 16.00–20.00 | Instalație Camera Postpartum, artist Ioana Hogman – proiect independent găzduit de HEI
29/06 11.00–20.00 | Ziua Liniștită, dedicată persoanelor cu nevoi speciale, pentru care zilele obișnuite de vizitare, mai aglomerate, pot fi dificile
01/07 Atelier de fotografie de natură urbană cu Ioana Cîrlig
02/07 Atelier de intervenții artistice în spațiul public pentru adolescenți cu Andy Sinboy
08/07 Workshop de practici sustenabile în design pentru femei makeri cu Lola Lely
Viitoare itinerări ale expoziției:
Londra: septembrie 2023 | Institutul Cultural Român Londra – Belgrave Square 1 | programul complet în curând.
Birmingham: noiembrie 2023 | CENTRALA - Unit 4 Minerva Works, 158 Fazeley St | programul complet în curând.
Despre rezidențe:
Gareth Neal este un designer de mobilier britanic de renume internațional, care a fost recunoscut pentru abordarea sa inovatoare în ceea ce privește combinarea tehnicilor de fabricare digitală de înaltă calitate cu practicile artizanale tradiționale. Munca sa se caracterizează prin rigoare conceptuală, conștiință ecologică și meticulozitate, ceea ce i-a adus colaborări cu arhitecți de renume, precum Zaha Hadid. Piesele sale sunt expuse în instituții prestigioase, precum Victoria and Albert Museum. În timpul rezidenței Circular Catalysts din Cincu, județul Sibiu, Gareth a fost găzduit de KraftMade, care se concentrează pe obiecte performative, piese unice, colecții capsulă, restaurare și educație, în special în domeniul lemnului și al textilelor.
Anoushka Cole, producător și cercetător de materiale din sudul Londrei, a participat la cea de-a doua rezidență din cadrul programului Circular Catalysts, care a avut loc la începutul primăverii la ansamblularhitectural și peisager excepțional – Vila și Parcul dendrologic Golescu, datat din 1910,din Câmpulung Muscel. Anoushka, cu preocuparea sa pentru sustenabilitate și meșteșug, a cules ierburi și flori de pe dealurile românești și a infuzat fibre naturale cu esența lor, alături de o echipă de designeri parte din Fundația Pro Patrimonio, o organizație dedicată conservării, salvării și reactivării patrimoniului cultural.
Annemarie O'Sullivan și Tom Mcwalter de la Studio AMOS au pornit într-o călătorie pentru a explora meșteșugurile locale și modurile tradiționale de viață și de producție. În timpul șederii lor în Cincu, județul Sibiu, găzduită de KraftMade, artizanii de coșuri din Marea Britanie au avut ocazia de a face schimb de cunoștințe și tehnici cu țesătorii de coșuri locali din județul Sibiu.
Lola Lely este un designer iscusit care utilizează tehnici tradiționale de artizanat pentru a realiza produse și opere de artă distincte și apreciate. Patzaikin este o casă românească de modă și lifestyle fondată în 2011 de arhitectul Teodor Frolu și de olimpicul Ivan Patzaichin. Ecosistemul Patzaikin, inspirat de legătura lui Ivan cu natura, apa și delta Dunării, este un antreprenoriat colaborativ între artiști, arhitecți, designeri și meșteșugari pasionați. Lola Lely a pornit într-o călătorie la Mila 23 pentru a se cufunda în peisajul unic al Deltei Dunării și pentru a învăța despre obiceiurile locale. În urma rezidenței, Lola a participat la un atelier de lucru colaborativ cu mai mulți artiști și meșteșugari, parte a rețelei Tradiții Creative.
Carol Carey, directorul creativ al Somerset Art Works (SAW), a încheiat recent o rezidență creativă la Cluj, găzduită de România Remarcabilă. Scopul ei a fost acela de a explora oportunitățile de colaborare între artiștii din Somerset și artizanii români, căutând un partener român cu care să organizeze o rezidență de artizanat în România.
*Fotografii realizate în cadrul expoziției Circular Catalysts, prezentată la Romanian Design Week 2023