Artista Valentina Frunze, prezentă la proiectul The Future of Living - Rethread the needle cu sprijinul ICR Bruxelles

În perioada 6-8 decembrie 2024, clusterul EUNIC Brussels (rețeaua de institute culturale UE active în Belgia) organizează proiectul The Future of Living - Rethread the needle (Sustenabilitatea și etica în industria modei), în colaborare cu doi parteneri locali – Green Fabric și iMAL - Centrul de artă pentru cultură digitală și tehnologie. Ajuns la cea de-a patra ediție, proiectul The Future of Living va fi dedicat, în acest an, rolului pe care industria modei îl deține în îndeplinirea obiectivelor Pactului Ecologic European și în conturarea unui viitor sustenabil, invitându-i pe participanți la ateliere de lucru, dezbateri și conferințe despre meșteșugurile tradiționale, reciclarea și reutilizarea materialelor textile, precum și despre folosirea biomaterialelor și a deșeurilor. În egală măsură, evenimentele vor aborda angajamentul nostru comun în vederea soluționării provocărilor ecologice cu care ne confruntăm în prezent, prin atitudini responsabile de protejare a mediului înconjurător. ICR Bruxelles, care deține președinția rețelei EUNIC Brussels, a lucrat îndeaproape cu cele două curatoare – Stéphanie Vilayphiou, designer textil belgian, co-fondatoare Green Fabric și Lucia Garcia, directoare iMAL- care au selecționat cercetători, designeri și artiști valoroși din 11 țări, susținuți de institutele culturale participante la proiect.

Artista, experta și cercetătoarea Valentina Frunze va fi prezentă în cadrul proiectului cu sprijinul ICR Bruxelles. Valentina Frunze este responsabilă Erasmus+ în cadrul Universității Tehnice a Moldovei și doctorand la Universitatea Tehnică Gheorghe Asachi din Iași, în domeniul textilelor funcționale. Preocupată de crearea textilelor care asigură independența persoanelor cu dizabilități, artista utilizează metode digitale 3D pentru a crea haine. După finalizarea unui dublu masterat în domeniul textile la Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași și la Universitatea Tehnică a Moldovei și dublă licențiată în domeniul tehnologii de fabricare și prelucrare a textilelor și în științe economice, Valentina a derulat numeroase proiecte de inovare ecologică în industria modei.

Programul celor trei zile include patru ateliere de lucru, derulate în zilele de 6 și 7 decembrie la Green Fabric și iMaL, precum și o conferință finală de prezentare a rezultatelor.

Cele 4 ateliere de lucru sunt:

- Meșteșuguri tradiționale și digitale

Departe de a fi două domenii opuse, meșteșugurile tradiționale și cele digitale pot fi îmbinate în cadrul unor practici hibride și ecologice, pentru a realiza obiecte care integrează patrimoniul cultural material și imaterial, fără a polua mediul înconjurător, în cadrul unei industrii masive. Atelierul se va derula în Green Fabric.

- Reciclare fără niciun deșeu

Al doilea atelier găzduit de Green Fabric va aborda programe softwareutilizate de designeri contemporani, care calculează deșeurile produse de un articol vestimentar și facilitează procesul de reciclare. Vor fi, de asemenea, confecționate haine din materiale utilizate sau destinate inițial aruncării.

- Rolul textilelor în ameliorarea sănătății

Producțiile industriale nu se potrivesc tuturor. În acest context, atelierul organizat în iMAL va utiliza noile tehnologii, cu scopul de a crea haine pentru persoane cu dizabilități sau cu probleme de sănătate. Așa-numitele ,,skin electronics’’ pot ameliora nivelul de trai și sănătatea, fiind confecționate la scară redusă și fără impact asupra mediului înconjurător.

- Biomaterialele

Al doilea atelier din iMAL va explora modalități de utilizare a materialelor plastice biodegradabile în confecționarea hainelor ca alternativă la utilizarea poliesterului și a altor tipuri de plastic.

Rezultatele celor patru ateliere vor fi ulterior prezentate în cadrul unei conferințe, ce va avea loc la iMAL, în data de 8 decembrie, între orele 10,00 – 17,00. Dezbaterile vor accentua viitorul sustenabil al industriei modei și al designului inovator. De asemenea, înainte de începerea conferinței, iMAL va oferi un tur gratuital expoziției The End and the Beginning, care ne propunesă reflectăm asupra puterii tehnologiei de a regândi infrastructurile actuale și de a crea ecosisteme durabile și echitabile, într-o societate de consum tot mai dezumanizată și mediatizată tehnologic.

Mai multe detalii despre înscrierile la ateliere și conferință sunt disponibile pe site-ul proiectului: https://www.thefutureofliving.eu/