Dezvoltând parteneriatul de succes – iniţiat în cursul acestui an – cu Casa Museu Guerra Junqueiro şi Primăria din Porto, ICR Lisabona vă invită în data de joi, 3 octombrie, orele 20:00, la vernisajul expoziţiei Escapes: Colony. Endocosmos. Ulysses. Unsent Postcards a artiştilor români Mihail Coşuleţu, Iulia Nistor, Alexandru Rădvan şi Simona Vilău. Cei patru plasticieni – a căror tinereţe nu i-a împiedicat să aibă un deja bine consolidat prestigiu în arena culturală românească şi internaţională – propun, fiecare, câte un ciclu de lucrări recente, realizate într-o evidentă “complicitate” ideatică dar, simultan, într-o incitantă disonanţă stilistică.
Evadările (Escapes) lor sunt tot atâtea retrageri provocatoare din imediat, din comoditatea contemplării tradiţionale. Turnul de fildeş, clasica, banala metaforă care vorbeşte despre izolarea cuiva deasupra furnicarului lumii, este echilibrat, în căutările lor, de mai recenta metaforă a ascunzătoarei sigure, un alt loc al auto-izolării, aflat înlăuntrul lumii, în intestinele sale, acolo unde această cavernă poate deveni tunel. Din această ascunzătoare, putem întreprinde oricând o călătorie tainică a cărei destinaţie poate fi oriunde ne poartă imaginaţia. Atunci când un artist nu este cu totul implicat în dinamica activismului social, dar e sensibil la mişcările sociale şi schimbările vremurilor în care trăieşte, poziţia simbolică a acestuia poate fi situată cu uşurinţă la intersecţia dintre real, imaginar şi memorat. Călătoria neîntreruptă dintr-o dimensiune în alta creează viziuni influenţate de pasiunea de a descoperi noi lumi în interior, în timpul unor călătorii reale ori imaginare sau, adesea, în timpul descifrării experienţelor altori autori.
Mihail Coșulețu: ColoniaColonia a făcut parte dintr-un proiect extins, intitulat The Greater Good (2010-2012). Artistul are un discurs ce se concentrează asupra arhitecturilor imaginare, fie ele inspirate din tipologiile moderniste blockhaus, fie din melanjurile postmoderne de fragmente statuare istorice din marmură sau granit. Corpurile sunt destinate locuirii de către cetățenii imaginari de pe țărmurile și insulele proiectate de artist. Colonia este și despre proprietate și valori liberale. Este o ironie fină adresată înclinației naturale a omului de a se priva de libertate și de a-și crea granițe și limitări care nu există în natură.
Iulia Nistor: EndocosmosEcogeografiile Iuliei Nistor combină imaginea fotografică cu matrița ecografiei, specifică imagisticii medicale, iar filtrul memoriei se suprapune pe aceste formate. Alb-negrul imaginilor și ambiguitatea lor cețoasă ne amintesc pe rând, fără o intenție descripitivă, orașe vizitate de artistă, într-un flux al memoriei strict subiectiv. Fotografiile de la care a pornit artista au fost făcute în recentele sale călătorii în Italia, România și Brazilia.
Alexandru Rădvan: UliseAlexandru Rădvan descrie evenimente posibile dintr-un univers paralel, cu fină tentă autobiografică. El realizează un portret foarte personal al eroului antic. Figurile masculine viguroase, dar în același timp emotive și fragile interferează cu descrierile mult mai arhaice și statice ale figurilor feminine, intens idolatrizate, totemice. Seria inspirată de Ulise este o abordare subiectivă, lăuntrică, menită a reprezenta cea mai veridică fizionomie a unui personaj simbolic, de care autorul este atașat emoțional. “Omul care a fost peste tot, a văzut totul și nu a uitat nimic”, ca să-l parafrazăm pe James Joyce, autorul celebrului roman Ulise, apare și în lucrările lui Alexandru Rădvan, care glosează pe subiectul întoarcerii într-un loc propriu și al regăsirii sinelui împăcat.
Simona Vilău: Vederi netrimise
Lucrările recente pe hârtie și pânză (2011-2013) sunt imagini ironic-amare despre viață, moarte, iubire, durere, așteptare, conflict, confuzie, superstiție. Situate între umor, tristețe și dubiu, ele compun un peisaj interior fragmentat, asemănător filelor disipate dintr-un caiet, cu multe pagini albe, ce se vor îngălbeni în timp. Vederile netrimise sunt desene cu destinatar, încă netrimise. Influența majoră vine din literatură și viața de zi cu zi, unde adesea găsim o cantitate enormă de energie emoțională și toate scânteile create de aceste sentimente intense. Max Blecher, James Joyce, Virginia Woolf sunt figuri tranzitorii care apar în aceste desene, fie ca aluzie, fie ca citat.
Expoziţia va fi deschisă până în data de 30 noiembrie 2013.
Casa Museu Guerra Junqueiro,
Rua Dom Hugo no.32, Porto
Orar: 10:00 – 17:00
Telefon: 22 200 3689