- 3 November 2017 - 7 November 2017
- Etichete Expoziția „100 de zile ale Marii Uniri” La sediul Institutului Cultural Român ICR
Vineri, 3 noiembrie 2017, la sediul Institutului Cultural Român din
Aleea Alexandru nr. 38, Asociația Dar Development a vernisat expoziția „100 de
zile ale Marii Uniri”, semnată de Daniela Frumușeanu, conferențiar universitar
doctor în cadrul Departamentului de Arte Textile și Design Textil, din cadrul
Universității Naționale de Arte București. Expoziția, care va rămâne deschisă până pe 7 noiembrie la sediul ICR, cuprinde lucrări de artă textilă având ca sursă de inspirație
fotografii-document din perioada 1914-1922. La eveniment, au participat artista Daniela Frumuşeanu, curatorul Daniel Sur, vicepreşedintele ICR Mirel Taloş, coordonator al Programului Centenar, alături de Alexandra Corina Brutaru şi Cristian Brutaru, preşedinte al Asociaţei Dar Development - organizatoare a expoziţiei, de Matei Drîmbărean, directorul Direcţiei Judetene de Cultură şi Patrimoniu din Alba Iulia, de reprezentanţi ai Consiliului Judeţean Alba Iulia, oraşul Marii Uniri, şi de un numeros public.
"Este prima
expoziţie care deschide programul Centenar la Institutul Cultural Român, suntem
parteneri ai acestui eveniment. Casa Regală este o temă comună, în această expoziţie de pe simezele ICR, alături de deviza Casei Regale, Nihil sine Deo. Rolul Casei Regale, crucial în
evenimentele care au dus la Marea Unire, este subliniat în această expoziţie. Acum 100 de ani, strămoşii
noştri au făcut un mare eveniment istoric, pe care noi suntem chemaţi să îl sărbătorim prin artă, prin îmbinarea dintre
eveniment istoric şi artă. Expoziţia merită o
itinerare în străinătate prin Programul Centenar al ICR", a subliniat Mirel Taloş, vicepreşedinte al ICR.
Artista Daniela Frumușeanu realizează lucrări de mari dimensiuni, cu materiale și tehnici variate, care îmbină abordarea simbolică cu cea concretă, documentară, într-un demers estetic-educativ. Scrisori, pagini de ziar sau chiar pagini din jurnalul zilnic al Reginei Maria, ne parvin prin intermediul resurselor arhivistice, devenind un laitmotiv al expoziției.
"Cred că marcarea
Centenarului României reprezintă un bun moment pentru mediul cultural românesc
să-şi pună toate întrebările incomode legate de libertatea actului artistic şi
de poziţionarea acestui act într-o posibilă geografie culturală. Daniela Frumuşeanu a avut curajul de a revizita un moment dificil şi, în acelaşi timp, magnific al istoriei noastre. 100 de zile ale Unirii nu este altceva decât un exerciţiu de libertate, în care artista s-a preluat pe sine însăşi în proiect, ne-a preluat şi pe noi în proiect, alături de lucrurile şi istoriile care ne înconjoară", a spus curatorul Daniel Sur.
Expoziția „100 de zile ale Marii Uniri” se află la confluența artelor plastice cu valorificarea patrimoniului și cuprinde elemente cu puternic impact vizual, momente reprezentative care reflectă acumularea energiilor necesare în vederea desăvârșirii dezideratului românilor din provinciile istorice – Marea Unire de la Alba Iulia.
"Tehnicile nu sunt
numai de colaj, pe lângă tehnica colajului, am folosit tehnica serigrafică, printul
digital, după fotografii găsite în Arhiva Naţională, care reprezintă scene din război în care
Regina Maria era alături de răniţi sau alături de Regele Ferdinand. Pe lângă scenele de război, o fereastră-metaforă reprezintă limita dintre viaţă şi moarte, pentru că s-au
produs extrem de multe drame în acea perioadă. Lucrările mele au o notă comună, am îmbinat istoria particulară cu istoria neamului", a punctat artista Daniela Frumuşeanu, la expoziţia vernisată la ICR.
Fotografiile
utilizate provin din surse prestigioase: Arhivele Naționale ale României,
Biblioteca Academiei Române, Muzeul Militar Național „Regele Ferdinand I”,
precum și din numeroase colecții particulare. Expoziția reflectă evenimente
petrecute într-o perioadă delimitată de izbucnirea primului Război Mondial
(1914), implicând angajarea combatanților români din armata austro-ungară,
negocierile legate de participarea României la conflict și etapele de
desfășurare a acestuia, încheind cu Marea Adunarea Populară de la Alba Iulia (1
Decembrie 1918) și cu încoronarea de la Alba Iulia (1922).
Sub patronajul Consiliului Județean Alba, în perioada 10-14 noiembrie 2017, expoziția „100 de zile ale Marii Uniri” va fi deschisă publicului în recent inauguratul Museikon din Alba Iulia și, ulterior, va ajunge la Muzeul Municipal al Iașiului, într-un eveniment organizat cu sprijinul Departamentului Centenar din cadrul Primăriei Iași.
Expoziția este finanțată de Ministerul Culturii și Identității Naționale, în cadrul Programului Acces Centenar. Evenimentul beneficiază de parteneriatul Arhivelor Naționale ale României și al Institutului Cultural Român.