Piesa KEBAB de Gianina Cărbunariu va fi prezentată în premieră, pe 24 septembrie, la Centrul Cultural Espace Senghor din Bruxelles, cu sprijinul Institutului Cultural Român (ICR). Evenimentul este înscris în calendarul manifestărilor dedicate sărbătorii Comunităţii Francofone din Belgia. Sunt programate10 reprezentaţii în perioada 24 septembrie – 2 octombrie, două dintre acestea fiind special pentru elevi.
Modernă, provocatoare, legată de o temă dură, emigrarea şi traficul de fiinţe umane, piesa a fost pusă în scenă de compania Sequenza, în regia lui Loris Liberale. În distribuţie: Deborah Rouach (în rolul lui Mady), Cédric Cerbara (Voicu) şi Antoine Plaisant (Bogdan).
Montajul video şi afişul evenimentului au fost realizate de artistul George Bodocan, cu sprijinul ICR.
Născută în 1977, Gianina Cărbunariu a urmat studii de regie şi cinema la Bucureşti. Extrem de activă atât în România cât şi în Europa, autoarea operelor « Kebab », « Stop the Tempo » şi « Poimâine, alaltăieri » a fost tradusă în franceză în 2007 şi 2009 la Actes Sud Papiers. Piesele sale au fost jucate în Franţa, Marea Britanie, în Quebec (Canada) dar şi în Polonia sau Ungaria. Proiectul regizat de Loris Liberale reprezintă prima punere în scenă a operei Gianinei Cărbunariu în Belgia. Textele sale cu un limbaj intenţionat realist şi familiar au fost comparate cu cele ale lui Sarah Kane.
Sinopsis
Trei tineri români emigrează în Irlanda, un teritoriu care cristalizează toate visele lor.
Acolo, totul va fi mult mai bine decât acasă.
Mady, o tânără de 15 ani visează să devină un star pop.
Voicu, 26 de ani, doreşte să câştige cât mai mulţi bani.
Bogdan, student, visează să reuşească în domeniul artelor vizuale.
Izolat în această nouă ţară pe care încearcă să o înţeleagă, acest trio începe o mică afacere " 100% românească" .
Un vis occidental care conţine germenii unui coşmar.
Montarea acestui text a oferit regizorului Loris Liberale posibilitatea de a da o voce acelor "personaje", bărbaţi şi femei, care caută o şansă în altă lume şi emigrează în căutarea unei vieţi mai bune. Piesa este o reflecţie asupra viselor şi promisiunilor neîmplinite ale unui exil într-o ţară bogată. Întreaga ei construcţie este centrată pe alienarea şi singurătatea violentă a emigrării.
Pentru informaţii suplimentare: www.crib.mae.ro