Participare românească la Festivalul Internațional de Literatură de la Ruse cu sprijinul Institutului Cultural Român

Institutul Cultural Român prin Direcția Relații Internaționale sprijină organizarea de către Societatea Internațională Elias Canetti (președinte prof. dr. Penka Anghelova) a ediției din acest an a Festivalui Internațional de Literatură de la Ruse, Bulgaria.

Evenimentul se desfășoară anual, începând cu anul 2008 și se bucură de parteneriatul constant cu instituții de cultura cu sediul în capitala bulgară, precum Institutul Goethe, Institutul Polonez și Institutul Maghiar. Scriitoarea Paula Erizanu a fost invitată să prezinte în festival, în data de 4 octombrie 2024, prelegerea „Revizitarea polifonică a istoriei Republicii Moldova în secolul XX” prin intermediul destinelor umane în ultima sa carte în curs de apariție intitulată „Neuitările”. Totodată ea va citi fragmente din această carte, iar întâlnirea cu cititorii, și publicul interesat se va încheia cu o sesiune de întrebări și răspunsuri.

„Cartea mea cu titlul de lucru Neuitările. O mică istorie orală a Moldovei este o relatare polifonică a secolelor XX și XXI. Încep cu povestea străbunicii mele, care s-a născut în Imperiul Rus, a mers la școală în România, a fost edinolichnik în Uniunea Sovietică și s-a pensionat în Republica Moldova independentă fără să-și părăsească vreodată satul. Pe baza interviurilor și a scrierilor, îmbin poveștile familiei mele cu poveștile altor conaționali români/moldoveni, precum și cu cele ale persoanelor de origine evreiască, romă, germană sau ale altor minorități, care reflectă evenimentele politice mai mari care au marcat soarta oamenilor care trăiesc în țara mea natală.” (Paula Erizanu)

Societatea Internațională Elias Canetti este o organizație neguvernamentală, care se dedică păstrării moștenirii laureatului premiului Nobel pentru literatură, Elias Canetti, născut la Ruse, Bulgaria. A fost fondată în 1992 la Prima Conferință Internațională dedicată vieții și operei lui Elias Canetti și înregistrată legal în 1995. Printre obiectivele sale sunt menționate între altele: păstrarea și diseminarea operei literare a laureatului Premiului Nobel; contribuția la conservarea moștenirii culturale a Europei; sprijinirea democraţiei şi a creşterii societăţii civile; inițierea și implementarea de proiecte inovatoare în domeniile educației și cercetării europene. (https://eliascanetti.org)

Printre proiectele de anvergură ale Societății Internaționale Elias Canetti un loc aparte îl ocupă Festivalul Internațional de Literatură, care astăzi este considerat ca fiind unul dintre evenimentele culturale de reper din Bulgaria. Fondat în 2008, festivalul prezintă la fiecare ediție elemente contemporane ale culturii internaționale și locale: literatură, artă, muzică, fotografie, teatru, film și alte forme alternative de expresie artistică. Festivalul se desfășoară tradițional în luna octombrie, iar evenimentele din program au loc în istorica Casă Canetti, precum și în alte câteva locații din Ruse. La precedentele ediții, la festival au participa scriitori și poeți, cercetători din Bulgaria, Germania, România, Franța, Macedonia de Nord, Cehia, Polonia, Marea Britanie, Austria, Italia, Serbia, Spania, Ungaria și multe altele.

Paula Erizanu (n. 1992) este o scriitoare și jurnalistă din Chișinău, Republica Moldova. A studiat istoria literaturii și istoria artei la New College of the Humanities din Londra și jurnalism la City University London. Colaborează cu publicații prestigioase precum BBC, The Guardian, London Review of Books, Financial Times etc. A fost pe lista scurtă pentru premiul „Jurnalistul cultural al anului” în 2019, în cadrul concursului Words by Women din Marea Britanie. Prima ei carte, Aceasta este prima mea revoluție. Steal It (Cartier, 2011) a fost o relatare nonficțională creativă a protestelor pro-democrație din 2009 din Moldova, care a câștigat premiul Cea mai frumoasă producție de cartela Leipzig, oferit de UNESCO Germania. Erizanu a publicat apoi un volum de poezie, Take Care (Charmides, 2015) și a co-editat, în colaborare cu Alina Purcaru, antologia de pionierat în trei părți Un secol de poezie românească scrisă de femei (Cartier, 2019-2021). Pentru romanul său istoric feminist Pădurea arde (Cartier, 2021), Paula Erizanu a primit premiul Tânărul Scriitor al Anului 2022 la Gala Tinerilor Scriitori de la București.