- 6 April 2023
- Etichete Mandolina de la Lviv ICR Paris
ICR Paris susţine evenimentul muzical româno-francez Mandolina de la Lviv, o poveste muzicală în interpretarea cuplului româno-francez de muzicieni Clara Cernat (vioară) – Thierry Huillet (pian) şi a muzicianului Julien Martineau (mandolină). Actriţa Julie Derpadieu va interveni cu o înregistrare filmată.
Prin acest proiect, Consulatul General al României la Lyon marchează 30 de ani de când România a devenit membru cu drepturi depline al Francofoniei instituţionale.
Evenimentul are loc în data de 6 aprilie, la Temple de Change din Lyon.
Născută în România, pe malurile Dunării, violonista de renume internaţional Clara Cernat ne dezvăluie astăzi pasiunea sa secretă: scrisul. În povestea muzicală şi filozofică Mandolina din Lviv, scrisă în 2021, Clara Cernat, înzestrată cu o sensibilitate premonitorie, plasează acţiunea în Ucraina : „Demult, demult, în îndepărtata urbe a Lvivului, dăinuia o casă din moşi-strămoşi, care, prin luminişul ferestrelor, privea cum se perindau veacurile pe drum...”
De la prima frază a acestei poveşti muzicale, spectatorul este aspirat de către secretul unei bătrâne case din Ucraina, care adăpoşteste, cu drag în podul său, amintirile unei mandoline italiene, ale unei viori din Bohemia şi ale unei pălării tătăreşti plină de hai. Acest pod este un punct de confluenţă către care curg emoţii ce au traversat secolele oamenilor şi destinele imperiilor, de la Gengis Han la convulsiile secolului XXI. Regină, prinţ, lăutar ţigan, virtuoz vienez, violonist klezmer, lutieri, toţi şi-au sădit visele şi pasiunile în instrumentele muzicale ce le-au supravieţuit, care stau la taifas, evocând invizibilele taine care îi unesc şi îi ating pe toţi oamenii planetei , de la vârsta copilăriei la vârsta înţelepciunii .
După succesul internațional al frescei sale muzicale Micul Prinț, muzică pentru orchestră, bazată pe opera lui Saint Exupéry, compozitorul Thierry Huillet imaginează, pe textul poetic al Clarei Cernat, o muzică plină de emoții și contraste.