Lista proiectelor culturale organizate de Institutele Culturale Românești din străinătate - IANUARIE 2016

Lista proiectelor culturale organizate de Institutele Culturale Românești din străinătate - IANUARIE 2016

Institutul Cultural Român de la Beijing

13-16 ianuarie / „Dragoste neprețuită pentru cultura română: Universalitatea eminesciană" - serie de evenimente organizate pentru a marca Ziua Culturii Române.

29 ianuarie / „Concert de nai România 100 - Nicolae Voiculeț", primul concert din seria evenimentelor dedicate sărbătoririi Marii Uniri.

Institutul Cultural Român „Titu Maiorescu" de la Berlin

4 ianuarie / Afilierea Institutului Cultural Român „Titu Maiorescu" de la Berlin la platforma Art-in-berlin, pentru o mai bună promovare şi o vizibilitate crescută a evenimentelor organizate. 

4 ianuarie / Continuarea colaborării Institutului Cultural Român „Titu Maiorescu" de la Berlin cu reţeaua Cine Marketing, pentru o mai bună promovare a evenimentelor.

8 ianuarie - 5 februarie / Expoziţie de sculptură şi instalaţie „The Facets of Hyperconnectivity" la Galeria Institutului, organizată în parteneriat cu Asociaţia Culturală „Many Colors".

15 ianuarie / Concert de doine și cântece românești de Ziua Culturii Române la Jazzclub Zig Zag Berlin. Institutul Cultural Român „Titu Maiorescu" de la Berlin a organizat, în colaborare cu Sala de concerte Zig Zag și Ambasada României la Berlin, un concert cu un repertoriu de doine și cântece tradiționale în interpretarea inedită a cântăreței Oana Cătălina Chițu și a acordeonistului Dejan Jovanović. 

21 ianuarie / Seară de film: Calea Dunării, r: Sabin Dorohoi şi Waiting for August, r: Teodora Ana Mihai, în cadrul seriei de evenimente conexe din cadrul proiectului interdisciplinar intitulat generic „Între două lumi: cum trăiesc şi muncesc emigranţii români"/„Zwischen zwei Welten: Leben und Arbeit rumänischer Migranten", organizat în colaborare cu Departamentul Europa Centrală şi de Sud-Est din cadrul Muzeulului Culturilor Europene din Berlin, Muzeele Naţionale Berlin (Koordinierung Ostmittel und Südosteuropa am Museum Europäischer Kulturen, Staatliche Museen zu Berlin).

Institutul Cultural Român de la Bruxelles

4 ianuarie - 29 februarie / Traducerea documentarului Tristan Tzara - omul aproximativ în limbile engleză (integral), română și franceză (parțial).

13 ianuarie - 16 februarie / Săptămânile filmului românesc la Cinemateca Odysée din Strasbourg, ediția a IV-a, au fost organizate în colaborare cu Cinemateca Odysée şi cu Asociația Studenţilor Români de la Strasbourg (ADERS). 

15 ianuarie / Recital Nicolae Jelescu din lirica eminesciană și proiectarea în premieră a unor fragmente din documentarul La porţile ceriului semnat de Grigore Leșe, de Ziua Culturii Naţionale, la sediul Ambasadei Republicii Moldova în Regatul Belgiei. 

18-23 ianuarie / Turneul scriitorului Varujan Vosganian la Paris (20 ianuarie) și la Haga (22 ianuarie), cu ocazia Zilei Culturii Naționale a României. Romanul Cartea şoaptelor (ed. Syrtes, 2013), în traducere franceză de Laure Hinckel și Marily Le Nir, a fost prezentat la Festivalul de povestiri de la Maison d'Europe et d'Orient (M.E.O.) din Paris, în data de 20 ianuarie. 

Institutul Cultural Român de la Budapesta

15 ianuarie / Expoziţie de carte şi proiecția documentarului La porţile ceriului, de Ziua Culturii Naţionale.

19 ianuarie / „Bijuterii muzicale" la sediul Institutului Cultural Român de la Budapesta. 

Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu" de la Chișinău

12 ianuarie - 11 februarie / Expoziția „Nicolae Labiș, poetul luptei cu inerția" de Ziua Culturii Naționale, la Biblioteca Națională a Republicii Moldova, în parteneriat cu Primăria Municipiului Chișinău.

14 ianuarie - 12 februarie / Expoziția „Gellu Naum și suprarealismul românesc" la Biblioteca Raională din Leova, eveniment organizat de Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu" de la Chișinău, în colaborare cu Muzeul Național al Literaturii Române din București și Biblioteca Raională Leova.

14 ianuarie - 14 februarie / Expoziția „Tudor Arghezi, lumea cuvintelor potrivite" de Ziua Culturii Naționale la Liceul Teoretic „Constantin Spătaru" din Leova, eveniment organizat de Institutul Cultural Român ,,Mihai Eminescu" de la Chișinău în parteneriat cu Muzeul Național al Literaturii Române și Liceul Teoretic „Consantin Spătaru" din Leova.

15 ianuarie / Concert de Ziua Culturii Naţionale, proiect organizat de Institutul Cultural Român ,,Mihai Eminescu" de la Chișinău, în colaborare cu Sala cu Orgă din Chișinău.

15 ianuarie - 15 februarie / Expoziția „Liviu Rebreanu, ctitorul romanului românesc modern de Ziua Culturii Naționale", la sediul Societății Culturale „Mihai Eminescu" din Cernăuți, eveniment organizat pentru marcarea Zilei Culturii Naționale, în colaborare cu Consulatul General al României la Cernăuți și Societatea Culturală „Mihai Eminescu" din Cernăuți. 

15 ianuarie - 15 februarie / Expoziția „Mihai Eminescu... În mine bate inima lumii" și recital poetic la Rondul din preajma Statuii lui Ștefan cel Mare și Sfânt și Aleea Clasicilor Literaturii Române din Chișinău.

20 ianuarie / Spectacolul Mihai Eminescu, Dintre sute de catarge, la Teatrul Poetic „Alexie Mateevici" din Chişinău.

24 ianuarie - 10 februarie / Expoziția „Generația basarabeană a Marii Uniri" și recital muzical-literar de Ziua Unirii Principatelor Române la Gura Galbenei, eveniment organizat de Institutul Cultural ,,Mihai Eminescu" de la Chișinău, în colaborare cu Primăria comunei Gura Galbenei. 

22 ianuarie - 22 februarie / Manifestări cu prilejul zilei Unirii Principatelor Române, la Liceul Teoretic „George Meniuc" din Chișinău. 

Institutul Cultural Român „Dimitrie Cantemir" de la Istanbul

7-12 ianuarie / Colaborarea Institutului Cultural Român „Dimitrie Cantemir" de la Istanbul cu Turkish National Agency pentru realizarea proiectului „Proiect Erasmus + Youth Exchange Let's Stop the Segregation! - prezentări, workshop-uri, platforme de dezbatere". 

15 ianuarie / Ziua Culturii Naționale sărbătorită la Institutul Cultural Român „Dimitrie Cantemir" de la Istanbul printr-o serie de acțiuni. 

Institutul Cultural Român de la Lisabona

15 ianuarie / Ziua Culturii Române, celebrată la Lisabona, printr-un concert de muzică clasică și o transmisiune live a concertului dedicat României din cadrul proiectului „Stagiunea Europa", la sediul Institutului Cultural de la Lisabona.

1-25 ianuarie / Expoziția de arhitectură „Promisiuni estice - şcoala de artă de la Cluj", la sediul reprezentanței.

29 ianuarie / Stagiunea Europa - transmisiune live a concertului dedicat Portugaliei, la Centrul Cultural din Belém, sala „Luís de Freitas Branco".

Institutul Cultural Român de la Londra

4 ianuarie / Recitalul pianistului Cristian Sandrin în Seria românească de la St Martin-in-the-Fields - seria concertelor de prânz pe care Institutul Cultural Român de la Londra le organizează de peste cinci ani în parteneriat cu St-Martin-in-the-Fields, s-a deschis în 2016 cu recitalul tânărului pianist Cristian Sandrin, masterand al Royal Academy of Music.

15 ianuarie / Institutul Cultural Român de la Londra a organizat, la sediu, un program de celebrare a Zilei Culturii Naționale constând într-o serie de evenimente - activități interactive, livestreaming, lecturi de poezie și proiecție de film - care au subliniat ideea de diversitate etnoculturală a României.

28 ianuarie / Ziua Internaţională de Comemorare a Victimelor Holocaustului, la sediul Institutului Cultural Român de la Londra, prilej cu care a avut loc proiecția documentarului Aliyah Dada, r: Oana Giurgiu.

Institutul Cultural Român de la Madrid

15 ianuarie /Aniversarea Zilei Naţionale a Culturii Române la Madrid prin transmisiunea, în direct, la sediul Institutului, a spectacolului de muzică tradiţională şi poezie La porţile ceriului, susţinut de Grigore Leşe şi invitaţii săi, la Ateneul Român din Bucureşti. 

Institutul Cultural Român de la New York

15 ianuarie / Proiectul „Isvor. De la Cantemir la Enescu" cu ocazia celebrării Zilei Culturii Naţionale, la sediul Institutului Cultural Român de la New York.

25 ianuarie - 22 februarie / Proiectul „1859: Epoca Unirii, părinţii Unirii. Imagini şi portrete istorice", la sediul Institutului Cultural Român de la New York.

Institutul Cultural Român de la Paris

5 - 8 ianuarie / Institutul Cultural Român de la Paris a susţinut prezenţa la Paris a regizorului Alexander Nanău, cu ocazia premierei în Franţa a filmului său documentar, Toto şi surorile lui

18 ianuarie - 12 februarie / Galeria Institutului Cultural Român de la Paris găzduieşte expoziţia transdisciplinară „Muzica sferelor. Geometria secretă a picturii europene" semnată de artistul Cristian Ungureanu.

26 ianuarie / Cu ocazia Zilei Culturii Române, Institutul Cultural Român de la Paris a organizat Concertul aniversar Viorica Cortez, în parteneriat cu Conservatorul „Serge Rachmaninoff" şi Asociaţia muzicală „Noesis". 

Institutul Cultural Român de la Praga

15 ianuarie / Sărbătorirea Zilei Culturii Române - eveniment de diplomație publică.

22 ianuarie / Aniversarea Unirii Principatelor Române la Praga - eveniment organizat în colaborare cu Ambasada României în Republica Cehă, alături de reprezentanţi marcanţi ai românilor din Praga, Cercul Cultural Româno-Austriac UNIREA din Wiener Neustadt, Austria și Parohia Sf. Arhanghel Mihail și Binecredinciosul Voievod Ștefan Cel Mare și Sfânt din Praga 5. 

Accademia di Romania din Roma

15 ianuarie / Eveniment omagial Mihai Eminescu de Ziua Culturii Naționale - „Eminescu și Italia", în Sala de conferință a Institutului, în contextul aniversării a 166 de ani de la nașterea poetului Mihai Eminescu. 

Institutul Cultural Român de la Stockholm

15 ianuarie / Institutul Cultural Român de la Stockholm, în colaborare cu Ambasada României în Regatul Suediei, a organizat, la sediul Institutului, o serie de evenimente pentru a marca Ziua Culturii Naţionale. 

24 ianuarie / Mircea Cărtărescu a prezentat volumul Levantul la Teatrul Dramatic Regal din Stockholm.

26 ianuarie / Proiecția documentarului Aliyah Dada în contextul Zilei Internaționale de Comemorare a Victimelor Holocaustului 2016, organizată de Institutul Cultural Român de la Stockholm, în colaborare cu Ambasada României în Regatul Suediei. 

Institutul Cultural Român de la Tel Aviv

4-14 ianuarie / Săptămâna Filmului Românesc la Cinemateca din Holon. 

5-10 ianuarie / Designerul Mihnea Ghilduș a susținut un masterclass pentru studenții secției Design a Institutului Tehnologic din Holon. 

14 ianuarie 2016 / Seară literară dedicată operei lui Mihai Eminescu, eveniment cu titlul: „Călător prin București: poetul nepereche". 

22 ianuarie / Reuniunea candidaților israelieni care urmează să participe la programele de doctorat în România, organizată la sediul Institutului, de către Asociația Mifalot Hinuch din Haifa, în colaborare cu Universitatea „Babeș-Bolyai" din Cluj-Napoca. 

27 ianuarie - 16 februarie / Expoziția „Cum a fost posibil?", expoziție de artă plastică dedicată comemorării victimelor Holocaustului. 

Institutul Cultural Român de la Varșovia

15 ianuarie - 30 aprilie / Cu prilejul Zilei Culturii Naționale, Institutul Cultural Român de la Varşovia a invitat publicul polonez la o expoziție inedită: „Omagiu lui Constantin Brâncuși - Ansamblul sculptural Constantin Brâncuşi de la Târgu Jiu". 

15 ianuarie - 15 iulie / Introducere în cultura, istoria şi limba română - curs săptămânal în liceele poloneze (anul școlar 2015/2016, continuare). 

Institutul Român de Cultură și Cercetare Umanistică de la Veneția

5-6 ianuarie / Spectacolul Occident Express, după volumul omonim de Matei Vișniec, s-a jucat în stagiunea 2015-2016 a Teatro Stabile din Torino. 

8-22 ianuarie / Expoziţia memorială ,,Riccardo Licata e alcuni allievi"/„Riccardo Licata şi câţiva elevi" în Noua Galerie a Institutului Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia

15 ianuarie / Institutul Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia a organizat, cu ocazia Zilei Culturii Naționale, un proiect din seria de manifestări menite să marcheze momentele importante ale culturii române de-a lungul anului şi, totodată, să îl celebreze pe Mihai Eminescu.

23 ianuarie - 9 februarie / Expoziția „Mitologii textile" a artistei Ana Ponta la Carnavalul de la Veneția 2016, în colaborare cu Creart - Centrul de Creație, Artă și Tradiție al Municipiului București şi VELA Spa -organizatorii Carnavalului de la Veneţia.

30 ianuarie - 9 februarie / Spectacolul Din copilăria mea la Carnavalul Copiilor 2016, organizat de Fundaţia Bienalei de la Veneţia.

30 ianuarie - 21 februarie / Institutul Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia, în parteneriat cu Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti" din București și VELA Spa - organizatorii Carnavalului de la Veneţia, a inclus în programul oficial al Carnavalului expoziția ,,Feminitate și împodobire" din colecțiile Muzeului Național al Satului „Dimitrie Gusti" din București.

Institutul Cultural Român de la Viena

14-17 ianuarie / Standul României din cadrul Târgului internaţional de turism Ferien-Messe Wien 2015, prezenţă coordonată de Biroul de promovare şi informare turistică al României la Viena. 

15 ianuarie / Cu ocazia Zilei Culturii Române, Institutul Cultural Român de la Viena şi Ambasada României în Republica Austria au organizat un concert susţinut de Camerata Regală şi Rebekka Hartmann (vioară) în Sala Mozart a Wiener Konzerthaus.

22 ianuarie / Institutul Cultural Român de la Viena în colaborare cu Ambasada României la Viena au organizat un recital de muzică clasică în interpretarea pianistei Claudia Bara şi a violonistului George Tudorache.

22 ianuarie - 5 februarie / Expoziţia de fotografie „Interludii - în cheie fotografică" semnată de Cornel Brad la Galeria Institutului Cultural Român de la Viena. 



Lista proiectelor culturale organizate de Institutele Culturale Românești din străinătate - IANUARIE 2016