În cadrul seriei de evenimente dedicate,
de-a lungul anului 2019, marcării celor trei decenii scurse de la căderea
comunismului în România, Institutul Cultural Român din New York găzduiește, în
22 martie, o conferință a profesorului Dennis Deletant, unul dintre cei mai
importanți exegeți occidentali ai fenomenului românesc în contextul totalitar
al secolului XX, dublată de lansarea cărții sale celei mai recente, monumentala
istorie a comunismului românesc Romania under Communism. Paradox and
Degeneration (România sub comunism. Paradox și degenerare), apărută
la prestigioasa editură Routledge la sfârșitul anului 2018.
Cu o activitate îndelungată de cercetare a României comuniste – pe care a cunoscut-o și direct, cu ocazia unor vizite frecvente începând cu sfârșitul anilor șaizeci –, dar și a dictaturilor care au premers-o, marele istoric este autorul unor studii de referință, de o mare finețe analitică, privind distrugerea democrației românești la sfârșitul epocii interbelice și instaurarea totalitarismului comunist.
Conferința de la New York va urmări să explice publicului american natura paradoxală a comunismului românesc, diferit în multe privințe de sistemele afine din Europa de Est, reluând argumentele principale dezvoltate în noua sa carte și bazate pe un impresionant bagaj de informații politice, economice, culturale și de context internațional. Conferința și prezentarea volumului de aproximativ 900 de pagini vor fi urmate de un dialog cu publicul, moderat de directorul ICR New York, Dorian Branea.
Dennis Deletant este, în prezent, deținătorul Catedrei „Ion Rațiu” (Ion Rațiu Professor of Romanian Studies) de la Georgetown University și profesor emerit de Studii Românești la University College London. Este autorul mai multor studii și monografii apărute la prestigioase edituri britanice și americane, printre care: Ceauşescu and the Securitate: Coercion and Dissent in Romania, 1965-89(1996), Romania under Communist Rule (1998), Communist Terror in Romania: Gheorghiu-Dej and the Police State, 1948-1965 (1999), Ion Antonescu. Hitler’s Forgotten Ally (2006). Regina Marii Britanii i-a conferit în anul 1995 distincția de Ofițer al Ordinului Imperiului Britanic, iar în anul 2000 Președintele Emil Constantinescu i-a acordat „Ordinul pentru merit” în rang de Comandor. Profesorul Deletant este Doctor Honoris Causa al Universităților din Sibiu, Cluj-Napoca, Târgu-Mureș și Iași.
Pentru mai multe detalii despre programul ICR New York, vă invităm să vizitați website-ul https://www.icr.ro/newyork şi pagina de Facebook aRomanian Cultural Institute New York.