Sala Mare a Institutului Cultural Român va găzdui, în
perioada 11 - 22 octombrie 2023, expoziția de pictură, grafică și sculptură CENTAUR, semnată de artiștii
plastici Aurel Bulacu, Gheorghe Caruțiu, Cătălin Guguianu, Iulia Mihalcea,
Florin Stoiciu, Ion Tițoiu și sculptorii Florin Codre și Darie Dup. În cadrul vernisajului,
care va avea loc miercuri, 11 octombrie 2023, ora 15.00, publicul poate urmări
un recital muzical susținut de Sebastian Burneci și un recital de poezie al
curatorului expoziției, Iulia Mihalcea. Invitatul evenimentului este jurnalistul cultural și
publicistul Mihai Hurezeanu.
Fiecare artist din această expoziție are o abordare stilistică diferită, cât și interpretări surprinzătoare și inovative ale temei propuse. În cadrul evenimentului, va fi prezentată o instalație de artă cu sunet, care însoțește privitorul în întreg spațiul expozițional, cuprinzând diferite elemente de harnașament, căpăstru, frâu, zăbală și nelipsita șa, potcoave etc. Ca parte a instalației de artă, va fi prezentat un scurtmetraj realizat de Cătălin Lăzăroiu, a cărui coloană sonoră este semnată de Sebastian Burneci și Simona Strungaru, și va fi proiectat un film care prezintă un performance al coregrafului Daniel Pop.
Proiectul Cultural CENTAUR, organizat de Asociația Culturală FAAD, oferă o revelatoare experiență multimedia a legăturii dintre om și natură, prin imaginea relației dintre om și cal. Prin suma acestor metafore vizuale și de sunet, proiectul își dorește să conducă la sensibilizarea publicului asupra situației unor populații ecvestre în suferință, urmare a comportamentului omului, și să ajute la găsirea unor soluții pentru rezolvarea problemelor existente în populațiile de cai.
”Companion și extensie a gândurilor și acțiunilor umane, calul se constituie într-un complex simbol cultural provenind din dimensiunea sa empatică și cvasiomniprezentă în activitățile umane, până de curând. CENTAUR propune o depășire mai radicală a imaginii estetice, a modernismului clasic, prin ieșirea în spațiu și în timpul real, cu ajutorul combinării mai multor limbaje artistice și forme de comunicare. Sunt explorate atitudini de investigare, experimentare, căutare, ce par să nu fie posibile decât în grup. Experimentarea în grup se menține și continuă atitudinea de interogare profundă a actului artistic, astfel că încercările de eliberare a acestora se transformă în modalități expresive noi, de captare a realului” – Iulia Mihalcea, curator.
Expoziția poate fi vizitată zilnic, între orele 10.00-20.00. Accesul publicului este liber.
Proiectul Cultural CENTAUR a început în luna septembrie a acestui an la Complexul Muzeal Tulcea (ICEM) – Casa Avramide și, după etapa de la sediul Institutului Cultural Român, va fi itinerat în Franța și Maroc.
Parteneri: Consiliul Județean Tulcea, Radio România Constanța și Radio România Cultural.