- Etichete ICR ORIZONTURI CULTURALE ITALO - ROMANE
Numărul din februarie 2023 al revistei bilingve „Orizonturi culturale italo-române” se deschide cu Editorialul semnat de Afrodita Cionchin privindscriitorii italieni din Dicţionarul romanului central-european din secolul XX (Editura Polirom, 2022), coordonat de Adriana Babeţi. O invitaţie la lectură pentru cine doreşte să înţeleagă de ce anume un segment important al literaturii italiene, datorat prioritar autorilor din Triest sau Goriţia, precum Italo Sveveo, Claudio Magris sau Fulvio Tomizza, aparţine spaţiului cultural al Europei Centrale.
Continuă apoi seria de „Întâlniri” cu scriitori italieni câştigători şi finalişti ai celor mai importante premii literare din Italia:Marilù Oliva, Girgia Bruni şiMariagloria Fontana,coordonatoarea Premiului „Le Città delle Donne”, în interviurile realizate de Afrodita Cionchin şi Giusy Capone.
Invitatul lunii este Liviu Ioan Stoiciu (n. 1950), cunoscut poet şi prozator, în interviul realizat de artista Luciana Tămaş.
În secţiunea „Centenar Italo Calvino”, Smaranda Bratu Elianpropune felul în care Calvino îl citește pe Alessandro Manzoni, marele romancier şi omul.
Rubrica „Evenimente” semnaleazăediţia a XI-a a Colocviului Internaţional Comunicare şi cultură în Romània europeană(CICCRE), cu tema Diversitate culturală şi plurilingvism în spaţiul romanic, care va avea loc înperioada 9-10 iunie 2023, la Universitatea de Vest din Timişoara.
În continuare, un proiect-model în peisajul românesc, Festivalul-concurs FESTLETTURA care își propune să promoveze an de an lectura în limba italiană a tinerilor care o studiază în România, să răspândească literatura italiană în rândul tinerilor, să le dezvolte acestora judecata critică, deprinderea de exprimare în limba italiană și de interpretare a textului.
În „Întâlniri italo-române”, un interviu cu scriitoarea torineză Ioana Nan, realizat de Irina Niculescu.
La „Semnalări de carte”, recenzia lui Gabriel Badea la volumul lui Eliade La țigănci, prefațat de istoricul italian al religiilor Giovanni Casadio.
Secţiunea „Orizonturi de poezie” semnalează volumul bilingv Umbre și lumini/ Ombre e luci (Rediviva, Milano, 2022) semnat de poeta Lucia Ileana Pop de la Roma.
Apoi, o cronică la cartea pentru copii Scărița (Editura Waldpress) de Carmen Odangiu, cronică semnată de Viorica Bălteanu.
În „Orizonturi Donna”, Monica Negru prezintă o altă personalitate feminină,Elena Alistar, prima femeie deputat din România.
În „Orizonturi filosofice”, Gabriel Badea prezintă volumul săurecent publicat de Editura Universității din București: Mircea Eliade, între tradiționalism și modernism. Posteritatea critică în Italia.
În „Seria de Autor Ionel Cionchin”,despre originea românească a lui Matei Corvin, regele Ungariei.
În „Orizonturi deschise”, despre Don Lorenzo Milani în trei discursuri (1962-1965), în studiul semnat de teologul Sergio Tanzarella.
În„Studii culturale”, Ion Gănguţ continuă ampla incursiune în universul Renaşterii de la Florenţa.
Toate articolele numărului 2/februarie 2023al revistei interculturale bilingve „Orizonturi culturale italo-române / Orizzonti culturali italo-romeni” se pot accesa de la:www.orizonturiculturale.roşiwww.orizzonticulturali.it.