- 11 March 2021
- Etichete Orizonturi culturale italo romane Revista culturala
Ediţia specială din luna martie 2021 a revistei bilingve „Orizonturi culturale italo-române” se deschide printr-o anchetă exclusivă privind condiţia femeii-artist în zilele noastre, cu 29 de invitate din lumea artelor vizuale şi a învățământului superior de artă, a criticii de artă şi curatoriatului, din diferite generaţii, centre universitare şi filiale ale Uniunii Artiştilor Plastici din România. O pagină prin care, pe lângă reflecţia prilejuită de schimbul de idei şi puncte de vedere, publicul se poate bucura de o splendidă galerie de lucrări prin care artistele ilustrează trăsăturile şi particularitățile feminine (şi nu numai) pe care le reprezentă în propria creaţie, fie că este vorba de pictură, desen, grafică, fotografie, artă digitală, colaj, carte-obiect, ceramică, instalaţie, artă textilă sau design vestimentar.
Ancheta este realizată de Afrodita Carmen Cionchin, la fel ca bogata Galerie tematică „Femeie citind” în pictura românească, respectiv „La lettrice” în pictura italiană, cuprinzând în total 60 de lucrări. „Femeia citind” este reprezentată de nume de marcă, de la Nicolae Grigorescu, Theodor Pallady, Ipolit Strâmbu, la Alexandru Ciucurencu, Corneliu Baba şi Gheorghe Vânătoru. „La lettrice” este reprezentată de exponenţii diferitelor curente artistice italiene, de la Macchiaioli la Scapigliatura şi futurism.
Lucia Ileana Pop prezintă „Mărțișorul între sacru și profan”, iar Monica Negru - „Ziua mamei, o inițiativă istorică a Societății Ortodoxe Naționale a Femeilor Române”. Apoi, dialog la feminin: scriitoarea de cărţi pentru copii Florina Jinga intervievată de Andreea Foanene, şi artista Sandra Bazavan intervievată de Afrodita Carmen Cionchin.
Urmează o excepţională serie de portrete feminine: „Activitatea filantropică a Doamnei Elena Cuza” (de Ştefania Dinu); „Eliza Brătianu, o pasionată a grădinilor” (de Delia Bălăican); „Educatoarea poporului și o scriitoare nemuritoare: Maica Smara” (de Sanda Safta).
Diferitele ipostaze ale feminismului sunt ilustrate de Irina Francesconi Ţurcanu. Printre acestea, „Povestea Mirelei” prin condeiul unui scriitor italian, Armando Santarelli (de Valeriu Barbu).
Orizonturile poetice se deschid Aldei Merini, o viaţă dedicată poeziei, cu o traducere de Dana Barangea.
Toate articolele din numărului 3/martie 2021al revistei interculturale bilingve „Orizonturi culturale italo-române / Orizzonti culturali italo-romeni” pot fi citite aici: www.orizonturiculturale.ro şi www.orizzonticulturali.it
Foto: Diana Andreescu, I am
not perfect, tehnică digitală