- 5 April 2019 - 6 April 2019
- Etichete Cineasti Festival Icr istanbul
Producţiile româneşti Alice T., în regia lui Radu Muntean (România, Suedia, Franța), Love 1: Dog / Dragoste 1: Câine, de Florin Şerban (Romania, Polonia) au fost selecţionate în Festivalul Internațional de Film IKSV , ediţia a 38-a, care are loc, între 5 şi 16 aprilie, la Istanbul, anunţă Institutul Cultural Român ”Dimitrie Cantemir”.
Unul dintre cele mai influente eveniment cinematografic internațional din Turcia, Festivalul de Film IKSV de la Istanbul va sărbători cea de-a 38-a
ediție cu filme și invitați pe măsură. Anul acesta, festivalul
prezintă 175 de lungmetraje, 11 filme de scurtmetraj, în 19 secțiuni diferite. Pe lângă prezentarea
unui număr de 186 de filme realizate de 187 de regizori din 45 de țări,
festivalul va cuprinde conferințe de tip Q & A și discuții de tip panel cu
regizori, actori sau producători, concerte și alte evenimente speciale.
Premiul Golden Tulip este marele premiu. În 2018, la festival au participat 100.000 de persoane.
Travis Fimmel, starul australian care a avut succes odată cu interpretarea rolului principal din producția The Vikings a fost prezent anul trecut, la gala de deschidere a festivalului. Prezența sa a strârnit entuziasm, iar la pauză s-a format o coadă pentru o lungă sesiune foto cu fostul model al casei Calvin Klein.
Acreditat de FIAPF în 1989, evenimentul încorporează piața de coproducții Meetings on the Bridge - secțiune industrială din 2011.
Festivalul este organizat de Fundația pentru Cultură și Arte din Istanbul (IKSV) - un ONG non-profit care realizează anual șase festivaluri internaționale, din domenii diferite: muzică, artă contemporană, film, jazz, teatru, design.
Producțiile românești selecționate
pentru acest an sunt: Alice T./ Radu Muntean (România, Suedia, Franța), Love 1: Dog / Dragoste 1: Câine / Florin Şerban (Romania, Polonia).
„Alice T.”este cel de-al şaselea lungmetraj realizat de Radu Muntean, iar scenariul este semnat de regizor şi de Alexandru Baciu şi Răzvan Rădulescu. Filmul este o co-producţie România-Franţa-Suedia, fiind produs de Multi Media Est (MME). Alături de Andra Guţi şi Mihaela Sîrbu, din distribuţie fac parte şi Cristine Hămbăşanu, Ela Ionescu, Bogdan Dumitrache, Teo Corban, Alina Berzunţeanu, Şerban Pavlu şi Maria Popistaşu. Filmul a participat la festivaluri internaţionale de film în Montpellier (Franţa), Mannheim (Germania), Salonic (Grecia), Sofia (Bulgaria) şi Palic (Serbia). Au urmat filmele Hârtia va fi albastră (2006), Boogie (2008), Marţi după Crăciun (2010), Vorbitor (2011) şi Umanitara (2015).
Dechiderea oficială a festivalului va avea loc în data de 5 aprilie, de la ora 20.30, la sala Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı, unde sunt așteptați în jur de 2000 de invitați. Printre aceștia se numără actori, regizori, producători și distribuitori de film din toată lumea, dar și oficiali turci, reprezentanți ai corpului consular acreditat la Istanbul, reprezentanți ai institutelor culturale cu sediul la Istanbul, cinefili, public larg și invitați de peste hotare.
Cinematografele pe care organizatorii le-au pregatit pentru întreaga durată a festivalului, și unde vor fi prezentate și peliculele românești, sunt: Cinema Atlas - 450 de locuri, Cinema Beyoğlu - 250 de locuri, Pera Museum Auditorium (in Beyoğlu) 200 de locuri, CinemaximumCity's (Nişantaşı) - 270 de locuri, Rexx - 480 de locuri și Cinema Kadıköy - 318 de locuri (in Kadıköy).
La festival vor participa: Florin Şerban (regizor), Irina Margareta-Nistor - invitat special al festivalului, Oana Giurgiu (Meetings on the Bridge), Anamaria Antoci (Meetings on the Bridge), Carla Fotea (Meetings on the Bridge).
Regizorul Florin Şerban este cunoscut în lume grație producției "Dacă vreau să fluier, fluier" - film care a câștigat Jury Grand Prix și Premiul Alfred Bauer la Festivalul de Film de la Berlin în 2010. Pelicula a fost, de asemenea, selectată pentru cel mai bun film străin la Premiile Academiei 83. Cel de-al doilea film, Box (2015), a avut premiera la Festivalul de Film de la Karlovy Vary și a câștigat Premiul FIPRESCI. A fost prezentat și la Festivalul Internațional de Film de la Toronto în 2015 și la alte 10 festivaluri naționale și internaționale.
Criticul de film Irina Margareta Nistor este invitat de onoare pe toată perioada festivalului de la Istanbul. Este absolventă a Universității București, iar începând cu anul 1980, a început să traducă la Cinemateca Română și să lucreze la Televiziunea publică, unde a subtitrat peste 500 de pelicule, a fost redactor şi apoi realizator. A dublat, pe video, peste 5.000 de filme din engleză, franceză și italiană, a tradus peste 90 de cărţi, inclusiv dicţionare, piese de teatru şi romane. De asemenea, a pregătit un lexicon al cineaştilor români născuţi în afara graniţelor, o introducere la albumul despre Afișul filmelor romanești, pe care l-a tradus integral în franceză, a fost consilier HBO și membră în mai multe comisii CNC, pentru scenarii.
În 1995, a fost membru în juriul Festivalului Dakino şi, în 1996, director artistic la Festivalul de la Costineşti. Din 2002, este în juriul de preselecţie al Festivalului Internaţional de Film Dakino și, din 2007, la Anonimul. Co-organizează festivaluri de film românesc la Bordeaux, și de 7 ani la Montreal. Este membră în diverse jurii la Festivalurile din țară și străinătate, prezintă pelicule și susține sesiuni de Q&A. Din 2011, participă la Festivalul de Psihanaliză și Film de la Londra, pe care îl organizează între timp, anual, și la București, din 2012.
Oana Giurgiu este absolventă a Facultății de Drept, dar pasiunea pentru film a desprins-o din zona aceasta. Dovada cea mai bună fiind lista lungă a participărilor sale pe platoul de filmare. Din anul 2000, actualul producător de film, devenea directorul departmentului de productie al postului Atomic TV si producător al programului de sport extrem Hai Hui. Din 2002, Oana Giurgiu este coordonatorul departamentului GUEST al Festivalului Internațional de Film Transilvania (TIFF).
Oana Giurgiu a regizat o serie de filme documentare despre copiii institutionalizați și abandonați, în cadrul unui program finanțat de Uniunea Europeană și Guvernul României. Anul 2004 o găsește director de locații al filmului Moartea domnului Lăzărescu, în regia lui Cristi Puiu.
Filme regizate de Oana Giurgiu: Aliyah DaDa (2015); Me sem baxtalo? (2008)
Filmografie - producător: În căutarea tatălui pierdut (2016); De ce eu? (2015); America, venim! (2014); Despre oameni și melci (2012); Caravana cinematografică (2009); Katalin Varga (2009); Me sem baxtalo? (2008); Legături bolnăvicioase (2006); coproducător: Poziția copilului (2013); Katalin Varga (2009); producător executiv: Undeva la Palilula (2012)
Anamaria Antoci și-a început cariera în industria filmului alăturându-se casei de producție 4 Proof Film în 2012. De atunci ,a produs o serie de scurtmetraje și lungmetraje premiate internațional. Filmografia ei include: ultimele două lungmetraje ale regizorului Adrian Sitaru - Ilegitim (2016, Berlinale Forum - C.I.C.A.E. Award) și Fixeur (Toronto IFF 2016, propunerea României pentru nominalizarea la Premiile Oscar 2018), documentarul Planeta Petrila, regizat de Andrei Dascalescu (IDFA 2016), debutul în lungmetraj al lui Hadrian Marcu - Un om la locul lui (San Sebastian IFF 2018), și co-producția Saf, în regia lui Ali Vatansever (TR/DE/RO, Toronto IFF 2018).
În 2017, Anamaria Antoci și-a deschis propria companie de producție de film (Tangaj Production) și în prezent are un portofoliu de proiecte cinematografice aflate în diferite stadii de producție. Anamaria este alumni EAVE, Cannes Producers on the Move, ACE Producers și membru EFA. Din 2015 este managerul Bucharest International Dance Film Festival.
Carla Fotea este o tânără producătoare de film din România care lucrează pentru Hi Film Productions și Micro Film Romania. Ea s-a implicat în diverse proiecte precum „Monștri” de Marius Olteanu (Berlinale Forum 2019), „Îmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari” de Radu Jude (KVIFF 2017 - Globul de Cristal pentru Cel mai bun film), „Bacalaureat”, realizat de Cristian Mungiu (Cannes 2016 - Premiul pentru Cel mai bun regizor), la care se adaugă alte producții de lung sau de scurt metraj recunoscute la nivel național și internațional.
În prezent, Carla Fotea este producător executiv pentru filme semnate de regizorii Radu Jude, Ivana Mladenovic și Adrian Pîrvu. De asemenea, este producătoarea proiectelor de debut ale tinerilor regizori Ana-Maria Comănescu (Horia) și Tudor Platon (Casa cu păpuși). Este licențiată a Universității Naționale de Teatru și Film „Ion Luca Caragiale”din București și absolventă a Talents Sarajevo 2016 și a IDFAcademy 2017. Carla Fotea este membru al EFA și a fost nominalizată la categoria Tânără Speranță a Premiilor Gopo în 2017.
Secțiunea Meetings on the Bridge va fi organizată în 2019 pentru a 14-a oară și vor participa, conform tradiției, producători de film din Turcia și țările vecine alături de profesioniști din domeniul filmului internațional. Întâlnirile vor avea loc între 10 și 13 aprilie.Din România, au fost invitați Oana Giurgiu - JURIU, Anamaria Antoci, Carla Fotea.
Meetings on the Bridge este locul ideal, o adevărată oportunitate pentru producătorii de film. Cei cu experiență, dezvăluie, iar cei aflați la început de drum, asimilează cunoștințe sau își pot susține primele prezentări internaționale ale proiectelor la care lucrează, la atelierul de dezvoltare a filmului și filme în post-producție. Meetings on the Bridgeeste locul unde se deschide o ușă pentru coproducții, unde se organizează clase de masterat și forumuri. Programul Platforma vecinilor, inclus tot la secțiunea Meetings on the Bridge, a fost lansat în 2015, pentru a iniția noi colaborări și pentru a spori comunicarea dintre producătorii de film din Turcia și țările vecine, mediul propice unde se construiește un teren pentru instituții și persoane fizice.
În ultimii ani, Institutul Cultural Român din Istanbul a avut o strânsă colaborare cu Festivalul de Film IKSV. Cineaștii români au fost prezenți în juriul festivalului la ultimele ediții și au participat în mod constant la evenimentele din cadrul festivalului. În cadrul strategiei de promovare în Turcia a noii cinematografii românești, Institutul Cultural Român ”Dimitrie Cantemir” din Istanbul dorește să meargă mai departe în cadrul colaborării cu organizatorii Festivalului Internațional de Film Istanbul, sprijinind participarea cineaștilor români în cadrul evenimentului.
Proiectul de față reprezintă o continuare firească a colaborării strânse și de lungă durată cu organizatorii Festivalului Internațional de Film Istanbul. An de an, producțiile românești sunt prezente în festival, iar regizori și oameni de film români sunt invitații importantului eveniment, fie pentru întâlniri cu publicul și cineaști turci, fie pentru a face parte din juriu sau a oferi masterclass-uri în cadrul festivalului. De asemenea, în cadrul secțiunii dedicate industriei de film, participă anual regizori sau producători de film români, prezentând noi proiecte în vederea stabilirii de colaborări viitoare.