Noaptea Literaturii Europene 2020 se adaptează circumstanțelor actuale și pariază pe un format radio, ajungând la public printr-o formulă care permite distanțarea socială. Așadar, anul acesta, călătoria prin cultura europeană va avea loc la radio Smooth FM, în zilele de 27 și 28 iunie, între orele 21:00 și 23:00, cu prezentarea unor extrase din operele a 13 autori europeni, în interpretarea audio a 13 personalități portugheze. În cele două zile, timp de două ore, realizatorul de programe radio și poetul Gonçalo Câmara va pregăti un program special.
Thomas Köck (Austria), Robert Bebek (Croația), Sofi Oksanen (Finlanda), Virginie Despentes (Franța), Marion Poschmann (Germania), Francesco Carofiglio (Italia), Marta Dzido (Polonia), Mark Haddon (Regatul Unit), Jitka N. Srbová (Republica Cehă), Gabriela Adameșteanu (România), Javier Castillo (Spania) și László Krasznahorkai (Ungaria) sunt autorii invitați. Portugalia va fi reprezentată de Joana Bértholo, care va citi câteva pasaje dintr-o poveste nepublicată încă. Aceasta este o excepție de la regulă, deoarece va fi singura lectură garantată chiar de autor: restul de 12 extrase vor fi citite în portugheză de actori și / sau actrițe.
IICR Lisabona a optat pentru prezentarea unui fragment din romanul Gabrielei Adameșteanu, „Dimineață pierdută“, care va fi prezentat la radio în lectura actrițelor portugheze Inês Lapa și Lavínia Moreira. „Dimineață pierdută“ (1984) este un roman canonic al literaturii române. Bestseller, cu o receptare critică pozitivă națională și internațională, este tradus în 14 limbi (traducerea portugheză e realizată de Corneliu Popa și a fost publicată de editura Dom Quixote). Romanul este simbolul trist al unei Românii sacrificate vreme de un secol pe altarul celor două războaie mondiale și apoi al comunismului. Istoria este văzută prin ochii unei femei simple, dar inteligentă și ironică, iar monologul ei se interesectează cu cele ale altor personaje, alternând comicul și tragicul, relativizând perspectivele. Romanul transmite un puternic sentiment al istoriei, dar și un puternic sentiment al vieții și al trecerii ei, personajele fiind văzute la toate vârstele.
Teatrul, muzica, video, fotografia și sculptura fac parte din CV-ul lui Inês Lapa. Ca actriță, a jucat în piese scrise de Griselda Gambaro, Hélia Correia, Shakespeare, Cehov, Pinter, Beckett, Jaime Salazar Sampaio, Abel Neves, Marivaux, Inês Pedrosa, Jacinto Lucas Pires, Virginia de Castro e Almeida și Nuno Bragança. Alături de Espaço das Aguncheiras și São José Lapa produce spectacole, scenografii, recuzită, videoclipuri și design grafic. A colaborat cu televiziunea, în calitate de actriță și recuziter, în domeniul ficțiunii și al divertismentului.
Lavínia Moreira locuiește în Lisabona, a absolvit Școala Superioară de Teatru și Cinema și colaborează cu Espaço das Aguncheiras în proiecte precum Tri Sestri (2014) și As Lindas Bocas (2019), sub conducerea lui São José Lapa. Interpretă versatilă, a jucat în spectacole de Joana Craveiro (Teatro do Vestido), Paulo Maria Rodrigues (Compania de Muzică Teatrală), Ricardo Moura (D’As Entranhas) sau Luís Castro (Karnart). A creat O Elefante e a Grua, poveste animată de jazz, alături de Gonçalo Marques și Nuno Costa.
Noaptea Literaturii Europene este o inițiativă a clusterului EUNIC Portugalia, organizată cu sprijinul Reprezentanței Comisiei Europene în Portugalia. Creată în 2006, rețeaua EUNIC este formată din Institutele Naționale de Cultură și câteva Ambasadele Uniunii Europene, cu scopul de a promova diversitatea culturală și lingvistică europeană.