- 14 September 2021
- Etichete ICR Astra Fil Festival Premii
Festivalul Internațional de Film Documentar - Astra Film Festival s-a încheiat la Sibiu după opt zile în care spectatorii au avut prilejul să participe la 200 de evenimente culturale în Muzeul Astra Sibiu și în centrul vechi al orașului. Încă o dată, Sibiul a respirat cultură de cea mai bună calitate, grație festivalului organizat din 1993, neîntrerupt, de Dumitru Budrala, directorul-fondator al Astra Film Festival.
Cele zece premii au recompensat, în opinia membrilor juriilor celor patru secțiuni competiționale, cele mai interesante filme proiectate la Sibiu, majoritatea în premieră mondială, internațională sau națională.
Institutul Cultural Român a acordat următoarele premii: Premiul pentru cel mai bun documentar din cadrul NEW VOICES IN DOCUMENTARY CINEMA, Premiul pentru cel mai bun documentar și Premiul pentru cel mai bun documentar din secțiunea DOC SCHOOL.
Secțiunea România
Cel mai bun film
Noi împotriva noastră (regia Andra Tarara - România, 2021)
Un film în care un tată și fiica lui se filmează unul pe celălalt în încercarea de a se regăsi dincolo de traumele fiecăruia dintre ei.
Motivația juriului: „Pentru o analiză emoționantă și onestă a relației autoarei cu tatăl ei și pentru autenticitatea dialogului lor despre maladia care a afectat viețile amândurora. Juriul a apreciat colaborarea dintre doi cineaști aparținând unor generații diferite și modul în care cei doi au găsit calea comună de comunicare prin intermediul limbajului cinematografic”.
Mențiune specială
Spioni de ocazie (regia Oana Giurgiu - România, 2021)
Prezentat în premieră națională la Sibiu, filmul Oanei Giurgiu descrie o întâmplare inedită din istoria celui de-al doilea război mondial: mai mulți tineri din Palestina au fost trimiși în anul 1944 în țările lor de origine din Europa de Est, aflate sub control german, într-o misiune ieșită din comun.
„Pentru originalitatea cu care regizoarea reconstituie un capitol necunoscut din cel de-al Doilea Război Mondial, împletind poveștile personale cu contextul istoric la scarălargă. Prin dezvăluirea faptelor unui grup de voluntari, regizoarea vorbește despre curajul și idealismul fără de care actele de eroism nu s-ar întâmpla”, este motivația juriului.
Cel mai bun regizor
Olga Lucovnicova pentru filmul Nanu Tudor(Belgia, Ungaria, Portugalia - 2021)
Olga Lucovnicova face în acest film, prezentat la Sibiu în premieră națională, o călătorie poetică în trecut, unde descoperim că amintirile nostalgice ale unei copilării fericite sunt adâncînecate în traumă.
„Juriul a decis să acorde premiul pentru regie lui Olga Lucovnicova, pentru modul organic în care pătrunde cu camera în propriile amintiri din copilărieși relația traumatică cu unchiul ei. Prin planuri apropiate suprapuse pe imaginile unui trecut idilic doar în aparență, înțelegem semnificația șocantă a dialogului dintre autoare și cel care i-a marcat copilăria”, se arată în motivația Juriului.
Juriul Secțiunii România a fost alcătuit din: Dimitris Kerkones –programator la Thessaloniki International Film Festival;Cecilia Felméri – regizoare și profesoară la la Facultatea de Regie a Universităţii Sapientia din Cluj;Costi Rogozanu– scriitor și jurnalist.
Secțiunea Voci emergente ale documentarului
Cel mai bun documentar
Creșa de noapte (regia Moumouni Sanou - Burkina Faso, 20210)
Prezentat în premieră națională la Astra Film Festival, filmul din Burkina Faso prezintă o poveste dintr-un cartier popular al orașuluiBobo-Dioulasso din Burkina Faso, unde o doamnă primește copiii prostituatelor la ea acasă, în timp ce femeile ies la lucru pe stradă.
„Un documentar extrem de bine realizat de către un regizor african aflat la început de carieră, ce ne permite să privim la o realitate foarte îndepărtată și, în același timp, apropiatănouă, aceea a post-colonialismului; o realitate portretizată cu multă onestitate, sensibilitate și compasiune – fără intervenții perceptibile din partea regizorului sau a camerei. Profilul secțiunii, care e dedicată cineaștilor aflați la început de drum, este un argument în plus pentru acordarea acestui premiu unui film de debut, încurajându-l pe autorul lui săaducă în continuare pe ecran povești uniceși convingătoare”, este motivația juriului.
Mențiune specială
Pentru confortul și siguranța dumneavoastră (regia Frédéric Mainçon - Franța, 2021)
Un film prezentat în premieră internațională la AFF2021, despre agenții de pază, imigranți cu toții, care veghează asupra operelor de artă şi supraveghează vizitatorii de la centrul de artă modernăPalais de Tokyo din Paris.
Motivația juriului: „Am decis săoferim o mențiune specială unui film cu o abordare experimentală, pentru subiectul original care nu a mai fost abordat până acum și pentru modul în care filmul a reușit sădea glas fețelor nevăzute care ne păzesc muzeele. Nu în ultimul rând, am apreciat contrastul dintre obiectele de artăcontemporană și poveștile semnificative ale oamenilor care le păzesc pe ele și pe noi”.
Juriul secțiunii Voci emergente ale documentarului a fostalcătuit din:Laura Mușat –producător de film,redactorșefFilms in Frame, fondatoarea ADFR;Ana Grgic – cercetătoare specializată în cinematografia balcanică și est-europeană; Mihai Andrei Leaha – cercetător audio-vizual, antropolog, cineast și educator, care trăiește în Brazilia.
Secțiune Europa Centrală și de Est
Cel mai bun documentar
Năvala lupilor(regiaMartin Páv - Czech Republic, 2021)
Filmul prezentat în premieră națională urmărește un fenomen interesant: după ce acum mai bine de două secole au dispărut fără urmă din regiunea Broumov din Cehia, lupii au început să-şi facă apariția în păduri şi pe câmpuri, afectând viețile localnicilor.
„Martin Pav crează cu abilitate o poveste care explorează temele schimbărilor ecologice și de mediu, neîncrederea față de cei din afară și modul în care opiniile polarizate și punctele de vedere fixiste subminează șansele de înțelegere și colaborare. Stratificat, perceptiv, dezvăluind cu subtilitate adevăruri importante despre natura umană și relația noastră conflictuală cu natura, filmul este o piesăreușită de cinema doucmentar realizat de un talentat pe teme relevante pentru lumea contemporană din Europa Centrală și de Estși de pretutindeni”, spun membrii juriului secțiunii Europa Centrală și de Est.
Mențiune specială
Fac ce vreau în mănăstirea mea (regia Ivana MarinićKragić - Serbia, Croația, 2021)
O altă premieră națională a Festivalului Astra Film Sibiu, filmul arată povestea a două tinere călugărițe, care se întâlnesc la o întrunire catolică din Croația şi se îndrăgostesc una de cealaltă.
Motivația juriului: „Filmul pătrundeîntr-o lume ascunsă în spatele unei așa-zise normalități și scoate la lumină o realitate despre care nu se vorbește: poveștile de dragoste dintre călugărițe. Autoarea îmbină cu creativitate elemente proprii filmului de ficțiune și de animațieîn firul narativ documentar”.
Juriul secțiunii a fost alcătuit dinJoan Gonzàlez - Director DocsBarcelona, producător executiv, cineast și editor; Smith Shane – Director de programe la festivalul Hot Docs; Constantin Pârvulescu - cercetător principalîn studii de film și media la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj.
Secțiunea DocSchool
Cel mai bun documentar
Senza Latte (regia Lidia Ilie - România, 2021)
Filmul, prezentat la Sibiu în premieră mondială, este o perspectivă asupra masivului fenomen de emigrare văzut prin ochii Auricăi Matei, o femeie în vârstăde 83 de ani, care locuieștela țară împreună cu soțul ei și au avut grijă de nepotul lor, după ce mama acestuia a plecat la muncă în străinătate.
„Premiul pentru Cel mai bun documentar al secțiunii este acordat unui documentar foarte personal. Am apreciat simplitatea, sentimentul de intimitate și creativitatea narațiunii unei povești cu multe straturi și generații. Povestea surprinde costul emoțional al migrației în Uniunea Europeană și se construiește în jurul inevitabilității schimbării”, se arată în motivația juriului.
Cel mai bun regizor
Și apoi se lasă seara(Maja Novaković - Serbia, Bosnia, 2021)
Un film emoționant, făcut printre dealurile cu vegetație luxuriantă din Bosnia de Est, unde două femei în vârstă își ţin una alteia companie. Amândouă se află în continuăconversaţie cu ceea ce le înconjoară, binecuvântând vocile naturii şi cântecele unor amintiri ce vor dispărea curând. Premieră națională.
Motivația juriului: „Juriul acordă premiul de regie unui film observațional ce surprinde într-un stil cinematografic remarcabil o relație plinăde tandrețe care existăundevaîn afara timpului. Juriul a apreciat modul în care autoarea folosește mici detalii și gesturi pentru a spune o poveste despre singurătate și despre conectarea la natură”.
Mențiune specială
Unde luminoase (regiaSamuel N. Schwarz - Germania, 2021)
Eroina filmului prezentat în premieră națională la Sibiu este Frida, o fetiță care are 12 ani şi este oarbă. Dar ce nu vede poate mirosi, auzi şi atinge. O contemplare asupra percepției şi aimaginației.
„Juriul acordăo Mențiune specială filmului DEAR DARKNESS (UNDE LUMINOASE). Filmul pătrundeîn lumea nevăzătorilor într-o formă vizualăimaginativă, deschizând calea către un nou mod de a explora lumea”, spun membrii juriului secțiunii competiționale DocSchool.
Cei trei membri ai juriului secțiunii DocSchool sunt: Monica Sebestyen - producătoare, directoare Cinema ARTA Cluj, cofondatoare și co-directoare a UrbanEye Film Festival; Letenyei László – producător de filmși profesor de antropologie culturală și vizuală la Budapest Business School; Liviu Tipuriță – regizor și producător de film in Marea Britanie.