- 3 May 2017
- Etichete Recital de muzică clasică La ICR Istanbul
Institutul Cultural Român de la Istanbul invită publicul miercuri, 3 mai 2017, ora 18.00, la o seară dedicată muzicii de operă, la Haliç Üniversitesi Konservatuvari. Singura studentă din România a Haliç Üniversitesi Konservatuvar din Istanbul, Martha-Arlette Firan, care studiază în Turcia prin intermediul programului ERASMUS, va susține un recital extraordinar la care își invită și câțiva colegi să o susțină muzical.
Martha-Arlette Firan este actualmente una dintre cele mai apreciate studente ale Haliç Üniversitesi Konservatuvar. Între anii 2014 și 2016 s-a implicat în muncă de voluntariat în cadrul AIESEC, Craiova. Anul 2015 o găsește ca făcând parte din echipa care a realizat proiectul Volunteer International Shakespeare Festival, ca artist.
Născută la Craiova, Martha-Arlette Firaneste licențiată a Universității din Craiova, Secția Interpretare - Canto, în 2014. Tot atunci a absolvit și Facultatea de Relații Internaționale și Studii Europene din cadrul Universității din Craiova. Între anii 2003 și 2005, Martha a făcut parte din Corul Radioului Național Oltenia, iar apoi, timp de doi ani, a fost membru al Corului „European Stars" al Fundației "Dan Voiculescu", din București.
Programul recitalului susținut de Martha-Arlette Firan include:
G. Donizetti – L’elisir D’amour- Elixirul dragostei
V. Bellini – La Sonnambula
F. Liszt – “Oh! Quand je Dors”
T. Rogalski – “Solcia”
Odată cu acest recital, ICR Istanbul în colaborare cu Haliç Üniversitesi Konservatuvar marchează aniversarea a 30 de ani de la lansarea Programului ERASMUS. Pentru ICR Istanbul este și o nouă colaborare cu o instituție universitară de prestigiu de pe plan local, dar și un moment propice pentru promovarea tinerelor talente muzicale din România, promovarea muzicii, care nu cunoaște bariere, scopul fiind acela de a-i reuni pe toți iubitorii notelor. De asemenea, un alt punct important îl reprezintă accesarea unui public nou, diversificat, pentru proiectele organizate de ICR Istanbul în colaborare cu o instituție de artă din Turcia, Conservatorul Haliç.
Universitatea Haliç a deschis porțile studenților doritori să studieze muzică la Conservatorul Haliç din anul universitar 1999-2000, atunci când a fost înființat un modul de formare în cadrul Departamentului de Muzică din Turcia. Conservatorul Haliç, din cadrul Universității Haliç, reprezintă, în viziunea cadrelor universitare ale facultății, valoarea memoriei colective și ale muzicii tradiționale, cu inovațiile care necesită o abordare educațională pentru a putea sintetiza arta epocii noastre și continuă cu elita, care are un loc respectat în domeniu. Departamentul de Operă și Canto - Concert are o structură de învățământ de tip occidental, și se studiază atât cântul și muzica occidentală, cât și muzică și melodii tradiționale.