Proiecţia filmului "Restul e tăcere" (2008, regia Nae Caranfil) în cadrul Festivalului Filmului European de la Comrat

Ambasada României la Chișinău și Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chișinău vă invită la proiecția filmului Restul e tăcere (2008, regia Nae Caranfil) care va avea loc vineri, 16 mai 2014, ora 17.00 la Universitatea de Stat din Comrat, oraşul Comrat. Proiecția va avea loc în cadrul Festivalului Filmului European în Republica Moldova.

Restul e tăcere
România, 2008
regizor: Nae Caranfil
scenarist: Nae Caranfil
operator: George Dăscălescu, Marius Panduru
Distribuţia:
Marius Florea Vizante (Grig)
Ovidiu Niculescu (Leon)
Mirela Zeţa (Emilia)
Valentin Popescu (Catargiu)
Silviu Biriş (Raoul)
Florin Zamfirescu (Colonelul Guţă)
Ioana Bulcă (Aristizza Romanescu)
Premii, nominalizări, selecţii:
Premii Gopo 2009: pentru cel mai bun lungmetraj, cel mai bun scenariu, cea mai bună actriţă în rol secundar - Ioana Bulcă -, cea mai bună imagine, cel mai bun montaj, cel mai bun sunet, cea mai bună muzică originală, cea mai bună scenografie, cele mai bune costume.

Sinopsis:
Nu-i usor să ai un tată celebru. Tanarul Grig este fiul unei vedete a Teatrului Naţional, acum aproape 100 de ani. Dar propriul său bilanţ este oarecum dezamăgitor. Prea scund pentru scenă, prea timid cu femeile, prea excesiv în stilul de viaţă, fiul e pe cale sa comită greşeala capitală, păcatul de neiertat în ochii tatălui: să regizeze un film de cinema! Îl visează ca pe cel mai grandios şi mai lung film realizat vreodată. Va fi reconstitutirea fidelă a războiului cu turcii, prin care România îşi cucerise independenţa cu 35 de ani în urmă...
Leon, un moşier local atins de deliruri mesianice şi auto-proclamat Patron al Artelor, devine finanţatorul întregii afaceri. Tot el devine, pe rând, protectorul lui Grig, dascălul sau, parinte substituit, partener necinstit şi duşman pe viaţă. Dar va putea Gaumonde, compania franceză ce controlează piaţa cinematografică aproape peste tot în Europa, să accepte competiţia cu o producţie independentă de o asemenea amploare? Şi dacă da, va obţine Grig, prin această victorie, respectul tatălui său?
O poveste (în mare parte) adevarată.