ICR Paris susține participarea poetului român Daniel Corbu, în perioada 21-29 iulie 2023, la cea de-a 26-a ediție a Festivalului de Poezie Voix Vives de la Sète, unde va lectura în limba franceză poezii din noul său volum, Conseils pour tromper les ténèbres, apărut la Jacques André Editeur, Marseille, 2023. Autorul va prezenta zilnic propria creație poetică în cadrul evenimentelor de lecturi-dezbateri, lecturi pe una sau mai multe voci, lecturi muzicale și sesiuni de autografe la Marché du livre et de la poésie, La Place du livre. Una dintre creațiile autorului va fi publicată în Antologia Festivalului.
Tema de anul acesta a Festivalului este Poezia, calea păcii. Înconjurați de numeroși artiști (muzicieni, povestitori, actori, cântăreți, artiști plastici), poeții ne invită să observăm poezia ca drum al păcii, al ascultării și al descoperirii celuilalt, al împărtășirii sentimentelor, experiențelor, iar prin cuvintele poeţilor realitățile lor sunt înscrise în realităţi care sunt şi ale noastre. Selecția autorilor invitați face posibilă primirea la Sète a numelor mari și a vocilor emergente ale poeziei mediteraneene, reprezentative pentru toate tendințele poeziei contemporane.
Instalat în inima orașului lui Paul Valéry dar și a lui George Brassen, Festivalul Voix Vives invită anual numeroși poeți veniți din toate țările din jurul Mării Mediterane dar și din țări în care cultura din jurul Mediteranei a „exportat” valori și simboluri. Astfel, s-a creat de-a lungul anilor o tradiție de a invita să participe la aceste seri și poeți francofoni din România. Autorii invitați participă la seri literare, spectacole pluriculturale, ateliere și întâlniri cu publicul. Întâlnirile au loc în aer liber, în locuri cotidiene: grădini publice sau private, piețe, străzi transformate în grădini, locuri legate de patrimoniul orașului, pe ambarcațiuni deja intrate în circuitul de organizare a festivalului.
Daniel Corbu (n.1953, Tîrgu Neamţ) este poet și eseist, membru al Uniunii Scriitorilor din România, din 1990, Doctor în științe filologice, Universitatea ,,Al. I. Cuza” Iași, 2007, și organizator, din 1984, al Colocviilor Naţionale de Poezie de la Tîrgu Neamţ, unde au participat aproape toți poeții importanți ai generației '80.A debutat în România literară (1979), a colaborat cu poeme şi eseuri în revistele Amfiteatru, Cronica, Luceafărul, Tribuna, Ateneu, Dacia Literară, Poesis, Convorbiri literare, a tradus pentru reviste şi în volume din Cioran, Roland Barthes, Daudet, Mérimée, Paul Valéry, Jabès, Michaux, Elytis, Borges, Jacques Le Goff ş.a., este prezent în antologii de poezie din ţară şi străinătate.Din 1998 s-a stabilit la Iași unde este muzeograf literar și director adjunct la Muzeul Literaturii Române Iași.Din 2004 este directorul fondator al revistei de experiment literar Feed Back,președinte al Asociației Culturale ,,FEED BACK” şi organizează, începând cu 2006, Festivalul Internaţional de Neoavangardă, Festivalul Internațional de Poezie ,,Grigore Vieru” (15 ediții), Serile de poezie de la Vânători-Neamț (11 ediții) și alte manifestări de nivel european în favoarea literaturii și culturii române.
A scris și publicat numeroase volume de poezie, volume de poezie în traducere, proză și esee, au apărut numeroase repere biografice Daniel Corbu și două monografii dedicate.
Medalii și premii:
Medalia Ordinul Meritul Cultural în Grad de Cavaler (Preşedinţia României, 2004);Ordinul Cultural „Mihai Eminescu”(Preşedinţia Republicii Moldova, a doua medalie ca importanță în stat (2011);Marele Premiu și Trofeul Festivalului ,,Primăvara Europeană a Poeților”(2019); Academia Română îi conferă în 2011 Premiul „Mihai Eminescu”, considerat cea mai înaltă recunoaştere în România pentru opera unui poet român;Marele Premiu ,,Nichita Stănescu” (Ploiești, 2022).
Sursa fotografii: Facebook/Corbu Daniel