- 20 December 2016 - 21 January 2017
- Etichete ICR Institutul Cultural Roman ICR Istanbul Expozitie de fotografie Patrimoniul Romanesc - Patrimoniu Universal
Institutul Cultural Român „Dimitrie Cantemir" de la Istanbul a găzduit marți, 20 decembrie 2016, începând cu ora 19:00, vernisajul expoziției de fotografie „Patrimoniul Românesc - Patrimoniu Universal", semnată de Cătălin D. Constantin.
Expoziția de la Istanbul cuprinde 40 de fotografii cu siturile UNESCO din România printre care o parte dintre bisericile din Moldova, Mănăstirea Horezu, Sate cu biserici fortificate din Transilvania, Cetăţile Dacice din Munţii Orăştiei, Centrul Istoric Sighişoara ori Biserici de Lemn din Maramureş și un sit natural - Delta Dunării. În prelegerea sa, susținută la vernisaj, Cătălin D. Constantin, care este și coordonatorul seriei de albume Patrimoniul umanității din România, publicate la editura Artec, Spania a vorbit despre cele șase situri culturale ale României înscrise pe Lista Patrimoniului Mondial.
În prezentarea despre Bisericile din Moldova, invitatul a rezumat unicitatea și originalitatea tehnicilor de construcție de tip ortodox și influențele gotice ale țărilor catolice vecine, Ungaria și Polonia.
În privința Mănăstirii Hurezu, le-a relatat celor veniți la vernisaj despre particularitatea stilului arhitectural brâncovenesc, care conține mai multe elemente diferite amestecate - unele împrumutate de la terasele de lemn ale caselor mici din mediul rural specifice zonei Țării Românești, altele din perioadele renascentiste și baroce italiene târzii (sub influența Transilvaniei vecine) și altele, din arhitectura otomană, toate încorporate în tradițiile bizantine ale construcției de biserici. Vorbind despre Maramureș, Cătălin D. Constantin a amintit despre cele o sută de biserici din lemn care s-au conservat uimitor până în ziua de azi; unele fiind foarte înalte, cele mai înalte din lume, altele construite în întregime doar din lemn, având până și cuiele din lemn. Din cauza formei ascuțite și îndreptate spre cer ale turlele lor, sunt considerate a fi variantele de lemn ale bisericilor construite în stilul gotic occidental.
La vernisaj, au fost prezenți muzeografi, antropologi, prezentatori de știri, membri ai comunității de români din Istanbul.
Evenimentul se încadrează în contextul aniversării a 60 de ani de când România a devenit stat membru al Organizației Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură (UNESCO) și este primul de acest gen din Turcia, menit să informeze audienţa turcă despre raritatea și frumusețea monumentelor istorice și de cult românești incluse în lista Patromoniului Mondial UNESCO din perspectiva artistică a jurnalistului cultural român Cătălin D. Constantin.
Expoziția poate fi vizitată în perioada până la data de 21 ianuarie 2017 la sediul ICR Istanbul.