Celebrarea personalității lui Emanuil Gojdu la Budapesta

Institutul Cultural Român de la Budapesta, împreună cu Ambasada României în Ungaria și cu Colegiul Național „Emanuil Gojdu” din Oradea, au celebrat sâmbătă, 8 februarie 2025, la sediul Reprezentanței ICR, moștenirea culturală și memoria lui Emanuil Gojdu.

În data de 9 februarie 2025 s-au împlinit 223 de ani de la nașterea avocatului Emanuil Gojdu, mare susținător al educației și culturii românești. Un grup de elevi și profesori de la Colegiul Național „Emanuil Gojdu” din Oradea, însoțiți de E.S. domnul Gabriel Șopandă, ambasadorul României în Ungaria și doamna Ioana Anghel, directorul ICR Budapesta s-au deplasat în dimineața zilei de 8 februarie la mormântul lui Emanuil Gojdu din Budapesta pentru depunere de coroane.

La sediul reprezentanței ICR Budapesta au avut loc două prelegeri susținute de elevii Colegiul Național „Emanuil Gojdu” din Oradea , despre viața, personalitatea și contribuția lui Emanuil Gojdu la cultura și educația românilor.

În cadrul evenimentului, E.S. domnul Gabriel Șopandă, ambasadorul României în Ungaria le-a vorbit copiilor despre importanța diplomației și rolul și implicarea unui ambasador în formarea politicii externe a României.

De asemenea, doamna Ioana Anghel, directorul ICR Budapesta le-a vorbit celor prezenți despre rolul Institutului Cultural Român privind promovarea și protejarea culturii naționale în Ungaria, despre schimburile și dialogurile interculturale dintre artiști și cele două țări, precum și despre proiectele de succes desfășurate în ultimii ani.

Stabilit în Budapesta după terminarea studiilor, Emanuil Gojdu a fost avocat, om politic, poet și militant pentru drepturile românilor din Transilvania. La data de 9 mai 1848 a redactat „Petiția neamului românesc din Ungaria și Banat” prin care se cerea independența românilor față de Mitropolia sârbească de la Carloviț. Chiar dacă cele mai multe publicații au fost scrise în limba maghiară, Emanuil Gojdu a fost un adevărat promotor al literaturii românești din acea vreme. În 1869, 4 noiembrie, Emanoil Gojdu și-a scris testamentul prin care stabilea ca averea lui să fie administrată de Mitropolia Ortodoxă Română a Transilvaniei, din care să se creeze o fundație care să ofere burse de studiu studenților români. Acesta a decedat pe data de 3 februarie 1870 și este înmormântat la Budapesta, în cimitirul Kerepesi.

Celebrarea lui Emanoil Gojdu este importantă din mai multe motive:

  • Contribuția la lupta pentru drepturi: Gojdu a fost un avocat dedicat care a pledat pentru drepturile românilor din Transilvania, aceștia reprezentând o minoritate sub represiunea autorităților austriece. A contribuit la recunoașterea drepturilor politice și culturale ale românilor;
  • Susținerea educației și culturii:Gojdu a fost un mare susținător al educației și a contribuit la înființarea și susținerea unor instituții educaționale și culturale românești. El a donat o parte semnificativă a averii sale pentru înființarea Fundației Gojdu, care a sprijinit educația tinerilor români;
  • Simbol al unității naționale: Viața și activitatea lui Emanoil Gojdu sunt văzute ca un simbol al luptei pentru unitatea națională și drepturile românilor. El a demonstrat că prin perseverență și dedicare, este posibilă recunoașterea și respectul drepturilor unei comunități;
  • Moștenire culturală și istorică:Prin contribuțiile sale, Gojdu a lăsat o moștenire culturală și istorică valoroasă pentru românii din Transilvania și nu numai.