Festivalul de film Cinemascop care se desfășoară la Grădina de vară din Eforie Sud, între 1-5 august 2020, a ajuns la cea de-a treia ediție. Proiectul, inițiat de Centrul Ceh (Czech Centre Bucharest), este organizat în parteneriat cu membrii clusterului EUNIC România. ICR, prin Biroul EUNIC, sprijină această inițiativă de la prima ediție.
Festivalul a oferit, pe de o parte, o alternativă de petrecere a timpului liber pe litoral. Pe de altă parte, unul dintre obiectivele festivalului a fost atragerea atenţiei asupra spaţiilor de acest gen – grădini de vară şi cinematografe – care, din nefericire, sunt clădiri pe cale de dispariţie.
În fiecare seară, în perioada 1-5 august, începând cu ora 21.00, sunt proiectate filme europene, precedate de un scurtmetraj de animație francez din seria „Voci curajoase – femeile care au schimbat lumea”.
3 august - Excentricii: Pe partea însorită a străzii (r. Janusz Majewski, Polonia, 2015, 112’) – un film cu muzică și aerul anilor ’50 din Polonia, cu o poveste de dragoste și peripeții.
4 august - Bărbatul de 100 de ani care a sărit pe fereastră și a dispărut (r. Felix Herngren, Suedia / Franța / Germania, 2013, 114’) – răufăcători, valize cu bani, un elefant și un domn de 100 de ani care a trăit într-o viață cât alții în zece. Filmul a fost nominalizat la Oscar pentru cel mai bun makeup și hairstyling.
5 august - Amintiri din Epoca de Aur 1: Tovarăși, frumoasă e viața! (r. Hanno Höfer / Răzvan Mărculescu / Cristian Mungiu / Constantin Popescu / Ioana Uricaru, România / Franța, 2009, 84’) – prima parte a antologiei, care include episoadele „Legenda activistului în inspecție”, „Legenda fotografului oficial”, „Legenda politrucului zelos” și „Legenda milițianului lacom”. Prin ilustrarea unor întâmplări din anii ’80, Amintiri din Epoca de Aur aduce la lumină peripeții și neliniști specifice perioadei comuniste. Acest film este proiectat cu sprijinul Institutului Cultural Român.
Pe 1 august, a rulat Testamentul nou nouț (r. Jaco van Dormael, Belgia, 2015, 110′) – o comedie fantasy despre un Dumnezeu total atipic, fiica lui și restul omenirii, iar pe 2 august - Kolya(r. Jan Sverák, Cehia / Marea Britanie / Franța, 1996, 105’) – un film ceh câștigător al unui Oscar și al unui Glob de Aur pentru cel mai bun film străin, despre un burlac ce acceptă o căsătorie plătită pentru a fi de ajutor unei rusoaice care are nevoie de cetățenie, dar se trezește cu fiul acesteia în grijă.
Arta nu lipsește din peisaj nici anul acesta. E T A J on wheels vine la Cinemascop cu un white cube, unde vor fi expuși artiști români în fiecare zi. Participanții sunt: Pandele Pandele, Dumitru Gurjii si Mircea Modreanu (expoziție duo), Sebastian Iacob, Mihai Zgondoiu, Cristian Emil și Diana Păun (expoziție duo).
Mai multe informații despre programul din acest an: https://www.facebook.com/events/970514746797753/.
Nelipsita expoziție de fotografie va aduce în prim plan povestea festivalului Cinemascop, de la primul moment în care s-a pășit în grădină, până în prezent.Participarea la eveniment este gratuită.