Institutul Cultural Român la Budapesta organizează marți, 14 iunie 2022, de la ora 19:00, la sediul reprezentanței, vernisajul expoziției Artă și anatomie – Afinități elective. Constantin Brâncuși – Barcsay Jenő. Proiectul este dedicat promovării legăturii dintre știință, educație și artă, ilustrat prin operele marelui sculptor român Constantin Brâncuși, precum și cele ale celebrului artist-anatomist Barcsay Jenő. Conceptul proiectului folosește, ca sursă principală, studii academice în domeniul artelor viziuale și cercetări aprofundate de anatomie artistică.
Expoziția cuprinde, în oglindă, lucrări de Barcsay și Brâncuși, imagini rare din patrimoniul Muzeului de Artă din Craiova. Totodată publicul poate admira cărți de anatomie publicate de Barcsay în mai multe limbi, precum și fotografii cu Ecorșeul realizat de Brâncuși împreuna cu doctorul Gerota. Ecorșeul este o statuie din ghips cu dimensiunile de 177 x 52 x 32 cm realizată în perioada 1900-1902 de sculptorul român Constantin Brâncuși sub atenta îndrumare a celebrului doctor Dimitrie Gerota.
Curatoriatul expoziției este asigurat de criticii de artă Cătălin Davidescu – Muzeul de Artă din Craiova și Feledy Balázs, reprezentantul Fundației Barcsay Jenő Képzőművészeti Alapítvány.
Barcsay Jenő, un descendent târziu al unei familii princiare din Transilvania, și-a terminat studiile liceale la Cluj-Napoca. In 1924 a absolvit Colegiul de Arte Frumoase din Budapesta, iar în 1945, la recomandarea lui Emil Krocsák Szőnyi a fost invitat la Colegiul de Arte Frumoase, unde a devenit profesor de Anatomie și aspect conceptual. Barcsay a fost însărcinat în 1953 să scrie un manual de anatomie, celebra Art Anatomy, cu care a câștigat titlul de „Cea mai frumoasă carte a anului” și a primit Premiul Kossuth, pentru ca ulterior să fie tradusă în multe limbi și folosită ca manual în instituțiile de specialitate.
Constantin Brâncuși s-a născut pe 19 februarie 1876, la Hobița, județul Gorj și a murit pe 16 martie 1957 la Paris. Personalitate de renume internațional, Brâncuși a adus o contribuție covârșitoare la înnoirea limbajului și viziunii plastice în sculptura contemporană. A absolvit în anul 1902 Școala de Arte Plastice din București, unde a studiat sculptura. Cariera a fost încununată de numeroase premii. Lucrărilor din tinerețe printre care Bustul lui Vitellius, Cap al lui Laocoon și Studiu li se alătură Ecorșeul.
Expoziția poate fi vizitată până pe data de 9 iulie 2022.