În cadrul expoziţiei on-line «Veneţia şi laguna veneţiană în viziunea artiştilor români ai secolului XX / Venezia e la sua laguna: lo sguardo degli artisti romeni del lungo Novecento», responsabil de proiect: Cristian Luca, pe pagina de Facebook şi pe contul oficial de Instagram ale Institutului Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia au fost expuse următoarele lucrări provenind din colecţiile Muzeului de Artă Vizuală din Galaţi:
1. Nicolae Dărăscu (1883–1959), Biserica Santa Maria della Salute de la Veneţia, ulei pe carton, 57x49 cm, fără dată [prima jumătate a secolului XX];
2. Vasile Dobrian (1912–1999), Decor veneţian, tehnică mixtă pe carton, 70x59 cm, 1972;
3. Gheorghe Andreescu (n. 1946), Veneţia, ulei pe pânză, 44x46 cm, 1988.
Fişele biografice şi descriptive, care au însoţit lucrările expuse on-line, au fost redactate de responsabilul de proiect, respectiv de personalul de specialitate al Muzeului de Artă Vizuală din Galaţi. Cea dintâi lucrare expusă în cadrul expoziţiei on-line este o pictură de maturitate a lui Nicolae Dărăscu (1883–1959), Biserica Santa Maria della Salute, surprinsă frontal, edificiul de cult fiind reflectat în apele Canal Grande. Compoziţia este dispusă pe linii verticale şi orizontale, cu o gamă rece de griuri albăstrui şi verzuie ce domină câmpul vizual, contrastând cu accente calde de ocru şi roşu palid cu intensitate variabilă. Contrastele de clarobscur evidenţiază prim-planul şi fundalul compoziţiei picturale.
Lucrarea artistului Vasile Dobrian, Decor veneţian, expusă în expoziţia on-line, este o compoziţie realizată în tehnică mixtă, ulei pe carton, cu pete mari geometrice de culoare violet, verde, ocru, roşu, brun şi negru ce înfăţişează cu fineţe, într-o proiecţie în care geometria arhitecturală este atent elaborată, un aspect citadin din Veneţia. Deşi tratarea este stilizată, formele sunt limpede definite, paleta de culori este luminoasă, efectul luminii şi umbrei se dovedeşte un artificiu de virtuozitate al artistului, menit să adâncească perspectiva privitorului.
Lucrarea artistului Gheorghe Andreescu, Veneţia, este o compoziţie care redă viziunea artistului asupra oraşului lagunar pornind de la câteva elemente tipice ale peisajului urban al Veneţiei: gondolele, turnurile clopotniţă, cupola emisferică a bisericii baroce Santa Maria della Salute. Este o compoziţie picturală figurativă care foloseşte elemente reduse la forme abstracte pentru a evidenţia particularitatea şi unicitatea Veneţiei. Artistul optează pentru paleta de culori potrivită viziunii sale schematizate asupra mediului urban veneţian: negru care conturează formele arhitecturale, albastru care se împleteşte cu negru pentru a reprezenta apele Adriaticii din Canal Grande, indigo pal al edificiilor istorice clădirilor care se oglindesc în apele principalei căi navigabile interioare a Veneţiei.