Trei concerte organizate, în această toamnă, de Institutul Cultural Român, în parteneriat cu Filarmonica „George Enescu" şi TVR Cultural în cadrul Stagiunii camerale ICR la Ateneu, aduc la București artiști români activi, în prezent, în centre muzicale prestigioase din afara țării. Interpreții de origine română sunt invitaţi împreună cu muzicieni străini valoroşi cu care au colaborat pe scenele lumii. Concertele programate pe 19 octombrie, 23 noiembrie şi 18 decembrie 2010 vor include atât partituri consacrate, cât şi lucrări contemporane, printre care şi piese în primă audiţie.
Biletele vor fi puse în vânzare la casa de bilete a Ateneului Român.
23 noiembrie / Matei Varga (pian) & Ben Schoeman (pian)
Franz SCHUBERT Fantezie în fa minor pentru pian la patru mâini D 940 Robert SCHUMANN Andante şi Variaţiuni pentru două piane op. 46 Dinu LIPATTI Trei Dansuri Româneşti pentru două piane Serghei RACHMANINOFF Suita nr. 2 în Do Major pentru două piane op. 17 Maurice RAVEL „La Valse" pentru două piane
18 decembrie / Clara Cernat & Thierry Huillet şi invitaţii lor Aljaz Begus (clarinet), Mirabela Dina (pian), Lucile Duran (vioară), Petre Iuga (contrabas), Aida Carmen Soanea (violă), Philippe Spiesser (percuţie), Sandrine Tilly (flaut), Damien Ventula (violoncel)
Tudor CIORTEA Suită pentru vioară şi pian pe teme populare din Bihor George ENACOVICI Patru jocuri olteneşti pentru vioară şi pian Ciprian PORUMBESCU-Th. HUILLET Balada (aranjament pentru 10 instrumente) Thierry HUILLET „Carnavalul pădurii" – suită de dansuri pentru 10 instrumente
A fost:
Cvartetul ConTempo şi acordeonistul Tino Kinnunen
Cvartetul ConTempo a luat fiinţă în 1995, în timpul studiilor la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti, devenind apoi Chamber Music Fellows la Royal Academy of Music din Londra, poziţie pe care au păstrat-o până în 2002. Cu turnee în întreaga lume şi numeroase premii internaţionale printre care Premiul I la Concursul Valentino Bucchi (Roma); Die Grosser Förderpreise (München); Premiul II la Concursul Brahms (Hamburg); Premiul III şi Premiul publicului la Concursul Internaţional pentru Cvartet de la Londra şi Premiul III la Concursul Schubert (Graz), Cvartetul ConTempo este una dintre cele mai valoroase formaţii româneşti ale momentului. Cvartetul ConTempo a susţinut peste 1000 de concerte şi a participat la numeroase festivaluri de renume precum Europa Musicale Festival (München), Haydn Festival (Eisenstadt), Berliner Festwochen, Festival Classique au Vert (Paris) şi George Enescu (Bucureşti). Din 2003 ansamblul este Cvartet în rezidenţă la Galway, pe coasta vestică a Irlandei, îmbinând activitatea pedagogică cu cea interpretativă şi colaborând adesea cu personalităţi importante ale vieţii muzicale ca: Emma Johnson, Martin Lovett, Bruno Giuranna, Hugh Tinney, John Feeley şi Máirtin O'Connor. www.galwayensemble.ie
Timo Kinnunen a câştigat la doar 16 ani Campionatul Mondial de acordeon, reuşită ce l-a lansat într-o strălucitoare carieră ca solist sau membru în diverse ansambluri. Acordeonistul finlandez abordează nebosit toate genurile, de la clasic, la contemporan, dar şi jazz şi improvizaţie, implicându-se în egală măsură în promovarea spectacolului imporvizatoric. Muzicianul a colaborat adesea cu compozitori importanţi ca: Vinko Globokar, John Cage, Astor Piazzolla, Alvin Curran sau Jukka Tiensuu, virtuozitatea sa extraordinară inspirând peste 100 de lucrări. Activitatea concertistică este dublată şi de una pedagogică, muzicianul predând în prezent acordeonul clasic şi improvizaţia şi muzica de cameră la Conservatorul şi la Universitatea de Ştiinţe Aplicate din Oulu. www.timokinnunen.com
Una dintre certitudinile şcolii pianistice româneşti actuale, Matei Varga s-a născut în 1980 la Bucureşti şi a studiat la Universitatea de Muzică cu Ana Pitiş, Ioana Minei şi Sandu Sandrin. S-a perfecţionat apoi la Mannes College of Music din New York, cu Pavlina Dokovska şi cu o serie de maeştri de răsunet ai momentului, dintre care îi amintim pe Yefim Bronfman, Claude Frank, Richard Goode, Murray Perahia, Menahem Pressler, Jerome Rose, Marian Rybicki, Raoul Sosa şi Jean Yves Thibaudet. Premiul II la Concursul Enescu, împeună cu premiul pentru cea mai valoroasă interpretare a unei creaţii enesciene, au deschis seria distincţiilor internaţionale prestigioase care i-au confirmat talentul şi valoarea. Dintre acestea amintim: Premiul I la concursul „Lory Walfish" (Bucureşti), Premiul II la Porto, Premiul III la „Maria Canals" (Barcelona), Dorothy Mackenzie Artist Recognition Award (New York) şi Mannes Concerto Competition. Matei Varga a susţinut recitaluri şi concerte pe trei continente, din Suedia şi până în Maroc şi de la Bucureşti la New York, realizând nenumărate înregistrări de televiziune, radio şi disc (la Naxos şi AIX Records). În luna ocotmbrie 2010 va apărea la casa de discuri Naxos un album George Enescu ce cuprinde Sonata nr. 1 op. 24 şi Suita nr. 2 op. 10. În prezent, Matei Varga este profesor la Lucy Moses Music School din New York City. www.mateivarga.com
Ben Schoeman este cel mai aclamat pianist sudafrican al momentului, laureat al concursului UNISA de la Pretoria (2008), al medaliei de aur şi al premiului I la Royal Over-Seas League Music Competition (Londra, 2009). A studiat cu John Standford la Universitatea din Pretoria şi s-a perfecţionat apoi cu Boris Petrushansky, Michel Dalberto şi Louis Lortie la renumita Accademia Pianistica „Incontri col Maestro" din Imola (Italia). În prezent este doctorand la City University şi Guildhall School of Music and Drama din Londra, unde se îi are ca maeştri pe Ronan O'Hora şi Chris Wiley. A concertat în Africa de Sud, dar şi în Europa, Canada şi Statele Unite, fiind permanent prezent pe scene prestigioase cum sunt Queen Elizabeth Hall şi Wigmore Hall (Londra), Grande Auditorio al Fundaţiei Gulbenkian (Lisabona), Paleis Het Loo (Olanda), Schloss Moritzburg (Dresda) şi Konzerthaus (Berlin). Valoarea sa excepţională şi contribuţia la dezvoltarea artei muzicale sudafricane i-au adus Premiul Asociaţiei Alumini a Universităţii din Pretoria.
Ben Schoeman a lansat de curând, pe DVD, concerte de pian de Ceaikovski şi Mozart. www.benschoeman.com
Reprezentantă aleasă a strălucitei şcoli româneşti de vioară, Clara Cernat cântă, de fapt, pe mai multe corzi, fiind şi o pasionată violistă. Debutează cu succes la vârsta de 16 ani, după care este invitată să cânte alături de toate orchestrele simfonice din România. Înregistrările ei pentru Radio intră în fonoteca de aur încă de la vârstă foarte tânără, aducându-i recunoaşterea unanimă atât din partea presei cât şi a publicului.
Absolvă secţia de vioară a Academiei de Muzică din Bucureşti cu cele mai înalte calificative, la clasa maestrului Ştefan Gheorghiu, făcând totodată studii de muzică de cameră, estetică şi folclor. În 1994, este selecţionată să facă parte din grupul celor 8 mari talente ale Europei care va urma cursuri de specializare cu Tibor Varga şi Igor Ozim.
Talentul său este recunoscut la numeroase concursuri internaţionale: Premiul I la Concursul "J.S. Bach" (Paris), Premiul I la "Citta di Andria" (Italia).
Muzica de cameră este iubirea sa cea mai mare. Alături de pianistul Thierry Huillet, traversează lumea, a făcut înregistrări de referinţă a mai multor sonate de G. Enescu, E: Bloch sau J. Turina. CD-urile ei sunt salutate cu aprecieri unanime din partea presei de specialitate scrise şi audio: (Télérama, Recommandé par Classica, Coup de Coeur Piano-Le Magazine, Le Choix de France Musiques, Diapason, Le Monde de la Musique, etc.). Multe dintre concertele sale fac obiectul unor înregistrări ce sunt retransmise de către BBC, France Musiques, Deutsche Welle etc.
Dubla sa specializare – la vioară şi violă – pe care o slujeşte cu devoţiune, îi permite abordarea unui repertoriu vast şi de o mare bogăţie expresivă. Concerte numeroase o poartă nu doar pe scenele din Franţa, ci şi din Spania, Marea Britanie, Malaezia, Germania, SUA, China, Brazilia.
Clara Cernat este, de asemenea, profesor la Conservatoire National de Région de Toulouse, precum şi la au Centre d'Enseignement Supérieur de Musique de Toulouse. www.claracernatthierryhuillet.com
Născut la Toulouse, pianistul şi compozitorul Thierry Huillet îşi cultivă cu consecvenţă ataşamentul faţă de oraşul natal. Profesor la Conservatoire National de Région de Toulouse, precum şi la Centre d'Enseignement Supérieur de Musique de Toulouse, el are o carieră muzicală de excepţie cu care s-a impus pe plan internaţional. A fost desemnat în 2000 de către Consiliul Europei ca interpret a versiunii oficiale a Imnului Europei, a obţinut un premiu întâi la pian, unul la muzică de cameră, precum şi la alte discipline la Conservatoire National Supérior de Paris (clasa lui Pierre Sancan şi Germaine Mounier). Titular al Marelui Premiu I în prestigiosul Concurs Internaţional de la Cleveland „Robert Casadesus", la vârsta de 22 ani, el este, de asemenea, laureat al altor importante concursuri internaţionale de pian (Busoni în Italia, International Music Competition of Japan la Tokio) şi continuă să se afirme pe scenele lumii. Activitatea sa de compozitor evoluează într-un mod impresionant. El primeşte numeroase comenzi din partea unor instituţii diverse. Lucrările sale sunt cântate în întreaga lume, în Franţa, Grecia, Marea Britanie, Spania, Brazilia, Germania, Slovenia, Argentina, Italia sau Elveţia.
În 2008 i se acordă Premiul Fundaţiei André Chevillon-Yvonne Bonnaud. Sub egida prestigioasei Fondation de France, înmânează premiile acordate de juriul Concursului Internaţional de Pian de la Orléans.
CD-urile sale cu interpretări ale operei altor compozitori, dar şi propriile compoziţii se bucură de o primire deosebit de favorabilă atît din partea unui public larg cît şi a criticilor.
Aljaz Begus – clarinet Tânăr muzician din Slovenia, studiază în prezent la Escuela Superior de Música „Reina Sofía" din Madrid, la Catedra de Clarinet, cu profesorul Michel Arrignon.
De asemenea, face parte din Orchestra de tineret a Uniunii Europene „Gustav Mahler".
A câştigat Premiul I la Concursul Republicii Slovenia (TEMSI) în 1995, 1998, 2001 şi 2004; Premiul Città di Carlino e el Marco Fiorindo Turino în 2002, iar în 2004 Premiul III la acelaşi concurs, de această dată la categoria „senior".
Este membru al orchestrelor de tineret din Elveţia, Italia, Polonia, Republica Cehă şi Bielorusia şi a colaborat cu numeroase orchestre printre care RTV Slovenia, Academia Sancti Petri şi Orchestra Filamonică de Stat a Sloveniei, alături de care a apărut ca solist.
Mirabela Dina – pian În prezent este pianist concertist şi profesor la Conservatorul din Köln.
A debutat în cariera concertistică la vârsta de 10 ani, cu orchestra din Craiova, dar renumele internaţional venise chiar mai devreme, la vârsta de 8 ani, c'ând a câştigat Premiul I la „Concorso Internazionale per Giovani Pianisti" de la Stresa, Italia.
Senzaţionalul Premiu I la „Concursul Internaţional de pian Marta Argerich" de la Buenos Aires, în 1999, a aşezat-o definitiv în atenţia lumii muzicale internaţionale. Concertele din Argentina au fost urmate de concerte cu Orchestre Symphonique de Montréal, sub bagheta lui Charles Dutoit, cu Bamberger Symphoniker, concerte pentru West German Radio (WDR) în cadrul seriei "Maeştri ai pianului" şi numeroase apariţii în festivaluri. www.anamirabeladina.com
Lucile Duran – vioară Predă cursuri de vioară la „Ecole Intercommunale du Sud-Est Toulousain" şi la Conservatorul din Toulouse; este membră în Orchestre National du Capitole Toulouse şi Orchestre de Pau Pays de Béarn.
În plus, face parte din cvartetul "Kairos" şi a înfiinţat o formaţie originală, „Rue de Seine".
Petru Iuga – contrabas A început să cânte la vioară la vârsta de zece ani, ca autodidact. La paisprezece ani îşi descoperă pasiunea pentru contrabas, studiind la Liceul de Muzică din Cluj-Napoca şi mai târziu la Academia de Muzică "G. Enescu".
Întâlnirea cu Lordul Yehudi Menuhin i-a oferit oportunitatea de a studia în Elveţia la Internantional Menuhin Music Academy. După un an continuă studiile superioare la Academia din Berna în Elveţia.Între 2000-2002, cu ajutorul unei burse de studii oferite de "Fondation Mayer", studiază la Conservatoire National Supérieur de Musique et Danse din Paris.
Este laureat al mai multor concursuri internaţionale, printre care Concursurile Internaţionale de Contrabas de la Markneukirchen (1999) şi de la Capbreton, Franţa (2001). Ca solist a concertat cu Orchestra Simfonică şi Orchestra de Cameră din Berna, Filarmonica din Odesa, Orchestra de Cameră Radio Bucureşti, Filarmonica Târgu Mureş, Camerata Lysy şi a participat la festivalurile din Halle (Germania), Vezere şi Capbreton (Franţa) şi este invitat să susţină cursuri de vară în Germania, Franţa, Italia şi Japonia. Din 2007 este profesor la Academia de Muzică din Graz.
Aida Carmen Soanea – violă Premiile obţinute la importante concursuri internaţionale (Premiul II la Concursul de Violă Bashmet, Moscova, 2000, Premiul I la Concursul de Violă Bucchi, Roma, 2005, Premiul Eduart Sörening al Fundaţiei Deutsche Stiftung Musikleben de la Hamburg) o recomandă pe Aida Carmen Soanea drept unul din cele mai mari talente ale generaţiei sale.
Ca solist, a fost invitată în festivaluri internaţionale precum Internationale Osterfestspiele Luzern, Rheingau Musikfestival, Musikfestspiele Sanssouci, Musikfestival Mecklenburg Vorpommern, Encuentro de Musica y Academia de Santander şi a apărut pe scenă alături de numeroase orchestre, printre care Gustav Mahler Jugendorchester, English Youth Orchestra, Berliner Symphoniker, Mecklenburger Kammersolisten.
Iubitoare a muzicii de cameră, a cântat alături de Igor Kamenz, Dana Ciocarlie, Andreas Frölich sau Natalia Gutman şi pe scena multor festivaluri internaţionale de profil. www.aidacarmensoanea.com
Philippe Spiesser – percutie Şi-a început studiile muzicale cu pianul şi trompeta, descoperindu-şi pasiunea pentru percuţie abia la vârsta de 17 ani. La încheierea studiilor universitare, câştigă premiul pentru măiestrie în percuţie şi muzică de cameră la Conservatorul Naţional din Strasbourg, obţinând totodată atestatul deprofesor. De atunci îmbină strălucit cariera muzicală cu cea pedagogică.
În prezent este professor la Conservatorul Superior din Geneva, Conservatorul Naţional Perpignan şi Conservatorul Superior din Insulele Baleare şi predă cursuri de măiestrie în numeroase centre universitare din Europa şi Asia.
Este invitat la numeroase festivaluri, precum „Musica" în Strasbourg, „Ars Musica" în Bruxelles, la „Palais de Tokyo", Asbury-Park în New York; colaborează cu muzicieni şi compozitori importanţi în realizarea de proiecte muzicale şi interdisciplinare. www.philippespiesser.com
Sandrine Tilly – flaut Deţine postul de flaut solo la Orchestre National du Capitol din Toulouse şi la Philharmonie de Lorraine; formează un duo cu pianista Anne Le Bozec.
La 17 ani obţine Premiul I la flaut şi la muzică de cameră la Conservatorul din Paris, unde studiază cu P.Y. Artaud, C.Lardé şi D.Walter;
Duo-ul S. Tilly – A. Le Bozec este laureat al mai multor concursuri de muzică de cameră, printre care: Concours de sonates Vierzon, bursa FNAPEC, Forum international de musique de chambre Rouen, Premiul II la Concursul International „F.Schubert" de la Graz, 2003.
A apărut pe scena multor festivaluri, dintre care amintim „Heures Musicales du Haut Anjou", Festivalul de la Villers sur Mer, la „Hugo Wolf" Akademie Stuttgart, sau Japon. www.sandrinetilly.com
Damien Ventula – violoncel
A fost nominalizat în 2005 la "Victoires de la Musique" ca fiind "Révélation soliste intrumental". În 2003 a fost ales ca "Révélation Classique de l'Adami", iar apoi a primit mai multe premii, inclusiv Premiul Marcel Bleustein-Blanchet, Piatigorsky şi Singer-Polignac.
Ca solist a avut apariţii alaturi de: Orchestre de Chambre National de Toulouse, Mannheim Kammerorchester, Berliner Symphoniker; iar printre festivalurile internationale importante la care a participat se numără: Saint Bertrand de Comminges, Pablo Casals de Prades, La Chaise-Dieu, Bad-Homburg, Holland Music Sessions.
Este membru în „Cuarteto Arriaga" şi susţine recitaluri cu formaţii de duo sau mai mari, alături de muzicieni de talie internaţională, cum ar fi: Sam Haywood, Frans Helmerson, Hartmut Rohde, le Quatuor Talich, Vladimir Mendelssohn, Christian Ivaldi. În luna decembrie 2009 a lansat primul său CD „Arc en ciello". www.violoncelliste.com