- 7 December 2020
- Etichete Memorialului Victimelor Comunismului şi al Rezistenţei ICR Madrid
Expoziţia „Memoria ca formă de justiție”, dedicată Memorialului Victimelor Comunismului şi al Rezistenţei, primul de asemenea gen şi amploare în ţările ex-comuniste, realizată de Centrul Internaţional de Studii asupra Comunismului-Fundația Academia Civică, sub înaltul patronaj al preşedintelui Parlamentului European, va fi prezentată în spațiul hispanic în perioada 11-31 decembrie 2020.
Institutul Cultural Român de la Madrid, în colaborare cu Ambasada României în Regatul Spaniei, propune vizualizarea expoziției pe pagina web a Reprezentanței de la Madrid a Institutului Cultural Român și pe rețelele de socializare (pagina de Facebook, twitter) și va fi însoțită de un mesaj al poetei Ana Blandiana, președinta Fundației Academia Civică, inițiatoarea si realizatoarea primului Memorial al Victimelor Comunismului din lume.
Varianta virtuală în limba spaniolă, curatoriată de Virginia Ion, secretarul științific al Memorialului, conține o serie de 17 panouri de mari dimensiuni (180x 100 cm), 5 panouri cu dimensiuni de 100x200cm și un afiș de prezentare, cu imagini și texte explicative în română și spaniolă, prezentând o istorie a represiunii comuniste în România, de la evocarea închisorii și muzeului Sighet, la acapararea puterii, distrugerea libertății de conștiință și a dreptului de proprietate, propaganda «omului nou», deportarea în Bărăgan, femei în închisoare, «epoca de aur», războiul rece în România, țărani arestați etc.
Varianta virtuală în limba spaniolă este organizată ca o avanpremieră a acestei teme, care va fi ilustrată în continuare în anul 2021, atunci când contextul general va permite organizarea expoziției în mod tradițional, într-un centru cultural de prestigiu din Madrid, pentru a da posibilitatea publicului spaniol de a o vizita.
Organizarea expoziției „Memoria ca formă de justiție” este simbolică pentru ceea ce a însemnat luna decembrie și evenimentele din 1989, dar mai ales ca răspuns la întrebarea asupra importanței memoriei, „nu numai ca formă de optimism, dar și ca singură cale posibilă pentru a ne salva din trecut” (Ana Blandiana).
Prezentarea acestei expoziții în format virtual, datorită imposibilității de a propune evenimente de acest gen cu prezență, din cauza pandemiei de COVID-19, face parte din strategia de diplomație culturală a Reprezentanței de la Madrid, care include evocarea istoriei, a evenimentelor reprezentative din trecutul țării noastre și a unor locuri de interes național și urmărește rememorarea suferințele provocate de comunism și importanța libertății câștigate.
În 1998 Consiliul Europei aşază Memorialul de la Sighet printre principalele locuri de păstrare a memoriei continentului, alături de Memorialul de la Auschwitz şi Memorialul Păcii din Normandia. Memorialul are ca scop reconstituirea şi păstrarea memoriei unor popoare, în particular a celui român, cărora timp de jumătate de secol li s-a indus în conştiinţă o istorie falsă.
Expoziţia „Memoria ca formă de justiție”, varianta în limba română a fost vernisată în 18 octombrie 2011 la Parlamentul European de la Bruxelles și prezentată apoi în diferite orașe din România și din străinătate.