- 8 September 2018 - 9 September 2018
- Etichete L1danceFest ICR Budapesta
În perioada 8-9 septembrie 2018, în ultimele zile ale Festivalului Internațional „L1danceFest” din Budapesta, ajuns la cea de-a 17-a ediție, artistul român Jean-Lorin Sterian va prezenta publicului, în calitate de curator artistic, proiectul intitulat „lorgennale – a home festival”. „lorgennale – a home festival” este un proiect de arte performative itinerate, ale cărui proiecte se vor desfășura exclusiv în case particulare și în apartamente. Prima ediție a proiectului a avut loc la Zagreb, în 2016, cea de-a doua în 2017, la Stuttgart, iar cea de-a treia va avea loc anul acesta, la Budapesta. Intenția organizatorilor este aceea de a reabilita cultural interioarele acestor reședințe, aducând în spațiul domestic experimente artistice, transformând sufrageriile în scenă și oferindu-le spectatorilor ocazia de a avea acces la o experiență memorabilă, într-o atmosferă familiară.
Festivalul Internațional „L1danceFestival”, organizat de Asociația „L1 Egyesület”, este unul dintre evenimentele majore ale dansului contemporan din Ungaria. În ultimii ani, festivalul a reușit să devină o importantă manifestare internațională, un reper în domeniu, fiind, anual, susținut de evenimente colaterale, adresate atât publicului larg, cât și specialiștilor din domeniu. În cadrul secțiunii „lorgennale – a home festival”, locuitorii din Budapesta se vor bucura de spectacole precum: „lorgennale” – performance social de Jean-Lorin Sterian, „Nici cap nici coadă” de Cristian Nanculescu, „INhabit” de Simone Rueß, „Songs from the room” de Ádám Márton Horváth și „Spirit sewing” - Bernadett Gál Horváth.
Jean-Lorin Sterian este artist, scriitor și cercetător, cu un master în antropologie obținut la SNSPA în 2009 și unul în cadrul programului „Societate, Multimedia și Spectacole” al Universității din București (CESI, 2015). Este, din 2016, doctorand SNSPA cu domeniul de cercetare în ceea ce, personal, definește ca fiind ,,cultura fabricată în casă”. Este atât autorul unei cărți de antropologie bazată pe experiența transformării propriei locuințe într-un spațiu artistic și public, cât și a mai multor volume de literatură. În 2018 va lansa primul său volum de poezie, Home Alone 3. În 2008 inaugurează „Teatrul lorgean”, primul teatru în sufragerie din România, iar din 2014 organizează „HomeFest”, un festival artistic ce se desfășoară exclusiv în case și apartamente din București. Printre numeroasele sale rezidențe artistice în domeniul artelor performative se numără: „The Gathering”, Montemor-o-Novo/Portugalia (2013), „DanceWeb”, Viena/Austria (2012), ,,Fleetstreet”, Hamburg, Germania (2013), „SubScena”, Zagreb/Croația, (2018), „Pogon”, Zagreb/Croația (2016), Solitude Schloss Akademie, Stuttgart/Germania (2016, 2017) și o rezidență literară la Villa Marguerite Yourcenar, Saint-Jans-Cappel/Franța (2012).
Cristian Nanculescu dansează din anul
2006, participând în diverse producții și workshopuri de dans contemporan.
Între 2007-2014 a făcut parte din trupa lui Gigi Căciuleanu. După 2013 a
început să lucreze ca dansator cu artiști ca Alexandra Pirici și Manuel Pelmuș,
pe scene internaționale, precum: HAU Berlin, Centre Pompidou, Russian
Museum, Venice Biennale, TATE Modern, Van Abbemuseum, Kunsthalle Wien și la
Centrul Național al Dansului din București.
Intrarea la spectacolele din cadrul „lorgennale – a home festival” necesită înregistrare prealabilă, online, pe următoarea pagină: ÎNREGISTRARE
Persoanele înregistrate vor primi un SMS cu adresa privată la care va avea loc spectacolul. În locul tradiționalului bilet, spectatorii sunt invitați să aducă la spectacol un obiect ce simbolizează pentru ei „acasă”.
Programul „lorgennale – a home festival”:
„Nici cap nici coadă” (RO) – Cristian Nanculescu – sâmbătă, 8 septembrie 2018, ora 14.00 Duet de concepte într-un loc convențional sau neconvențional în care conținutul este influențat de propria expunere și de imaginația spectatorului. „Cum poate un corp să se simtă, o acțiune să fie performată sau un obiect să fie redefinit dacă îi asimilăm un sens specific? Cum ne putem performa corpul privat dacă se simte expus? Care este atunci diferența între acțiunile/starea corpului privat și versiunea expusă a acestora?”
„INhabit” (GE) - Simone Rueß - sâmbătă, 8 septembrie 2018, ora 16.00 „Caracterul apartamentului tău nu este definit doar de arhitectură și de mobila și de obiectele prezente. Este, de asemenea, influențat de prietenii din vecinătate, care zi de zi trec pe lângă chioșcul din colț, sau de obișnuința ta de a te da în fiecare dimineață pe skype cu membrii familiei, care trăiesc în cealaltă parte a globului. ,,INhabit” este un proiect artistic de cercetare care explorează strategiile noastre personale de viață.”
„Spirit sewing” (HU) - Bernadett Gál Horváth, rezident ,,L1 Egyesület” – duminica, 9 septembrie 2018, ora 12.00 „Ceva ce nu mai este ca înainte. Începutul anilor 1900, un corset, o bunică exagerat de protectoare, erotismul licențios, dorința, posedarea, ceva predestinat, ceva adevărat. Sau? Ceva ce se solidifică, precum gipsul, nu, nu precum gipsul, precum cimentul... sau betonul. Devii parte a ceva. Altfel, te poți dezmembra ușor. Doar uită-te pe fereastră. Dacă e nevoie, chiar de trei ori.”
„Songs from the room” (HU) - Ádám Márton Horváth, component ,,L1 Egyesület” - duminica, 9 septembrie 2018, ora 14.00 „Ca muzician de dormitor rareori interpretez în public, mai degrabă mă produc acasă, în camera mea, ca un pustnic. Acesta este momentul prielnic de a-mi testa din nou limitele, prin intermediul elementelor și al sunetelor din ultimele mele lucrări.”
„lorgennale” (RO) -
performance social – Jean-Lorin Sterian – duminica, 9 septembrie 2018, ora
16.00 „lorgennale”
schițează situații sociale în care artistul invită oameni să
interacționeze. Fiecare eveniment e impredictibil. E ca și cum aș desena
un cadastru, habar n-am cum vor arăta interioarele și ce fel de oameni vor
locui acolo. Relațiile produse de locuire sunt materialul cu care lucrez. „lorgennale”
e corpul meu social, alcătuit din interacțiuni cu artiștii, spectatorii,
gazdele, casele și orașul în care se întâmplă.”