Lansarea volumului „2345 – Cinematografiştii” de Bujor T. Rîpeanu

Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chişinău în colaborare cu Uniunea Cineaştilor din România şi Uniunea Cineaştilor din Republica Moldova vă invită la lansarea volumului „2345 – Cinematografiştii” (Editura Meronia, 2013). Evenimentul va avea loc pe 25 noiembrie, ora 15.00 la Biblioteca Naţională a Republicii Moldova în prezenţa autorului Bujor T. Rîpeanu.
Bujor T. Rîpeanu (n. Silistra, 12.01.1938) este un critic şi istoric de film român, arhivist, producător cinema-TV-video. Studii: IATC – teatrologie (1958). Publicistică (teatru şi film) începând din 1956 în revistele Teatrul, Film, Cinema, Contemporanul, România literară, Flacăra, Astra, la radio şi la televiziune. La începutul anilor ’60 este regizor în teatrul de păpuşi (Braşov); din 1965 până în 1981 este documentarist, redactor, cercetător la Arhiva Naţională de filme, iar în perioada 1969-1972 colaborează cu Institutul de Istoria Artei. Bogată activitate arhivistică, cinematografică, de documentare, catalogare şi cercetare în domeniul istoriei filmului; semnează articole şi studii de istoria cinematografului în revistele SCIA, RRHA, precum şi în publicaţii în străinătate şi volume colective. Co-autor al volumului „Dicţionar de cinema” (1974, în colaborare cu C. Cristian); co-autor şi coordonator, în colaborare cu Cristina Corciovescu, la volumele: „Secolul cinematografului” (1989); „Cinema un secol şi ceva” (2002); „Lumea filmului” (2005); autor al volumelor: „Filmat în România – filmul de ficţiune 1911-1969” – vol I (2004); „Filmat în România – filmul de ficţiune 1970-1979” – volumul II (2005); „Filmat în România – filmul documentar: 1897-1948” (2008).

Despre volumul „2345 CINEMATOGRAFIŞTII”:

„Impresionantă întreprindere de sistematizare, sinteză şi istorie cinematografică, dicţionarul recomandă acribia şi răbdarea benedictină a unui erudit, care s-a documentat decenii pentru o astfel de punere în scenă a unui vast tablou al cinematografiei româneşti.”
Angelo Mitchievici (România Literară)

„O lucrare de anvergură, o panoramă seducătoare a lumii cinematografiei naţionale.”
Titus Vâjeu (Film)

„Cea mai fidelă oglindă a filmului românesc, dincolo de istorii şi efemere producţii jurnalistice, cotidiene, hebdomadare sau lunare.”
Călin Stănculescu (Luceafărul)

„Un necesar ghid orientativ pentru cinefilii de pretutindeni.”
Călin Căliman (Contemporanul)

„O operă de restituire istorică, dând naştere unei percepţii tridimensionale, ce adaugă o coordonată etică în planul studiului istoriei cinematografiei româneşti.”
Dinu-Ioan Nicula (Cultura)

„Un opulent dicţionar realizat de Bujor T. Rîpeanu cu gândul de a inventaria diversitatea profesioniştilor filmului din ţară ori din afara ei.”
Geo Şerban (Observator cultural)

„Volumul cuprinde organic structura sugestivă a unei lumi cu toate traseele ei cunoscute, ascunse sau bănuite, marchează cu fineţe şi distincţie întreaga creativitate glăsuită în arta noastră cinematografică”.
Alexa Visarion (Viaţa Românească)