- 24 May 2023
- Etichete ICR CHISINAU FESTIVALUL INTERNATIONAL AL ARTELOR SCENICE BITEI
Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chișinău sprijină participarea Teatrului „Odeon” din București, cu piesa Gardenia în regia lui Zoltan Balasz, la cea de-a XIII-a ediție a Festivalului Internațional al Artelor Scenice BITEI 2023 (Bienala Teatrului Național „Eugène Ionesco”), care va avea loc în perioada 26 mai – 4 iunie 2023.
Evenimentul este organizat de Ministerul Culturii al Republicii Moldova, împreună cu Teatrul Național „Eugène Ionesco”, sub Înaltul Patronaj acordat de Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, și de Guvernul Republicii Moldova și cu sprijinul Primăriei Municipiului Chișinău.
Programul ediției a XIII-a a Festivalului BITEI va include reprezentațiile a douăzeci de companii de teatru, muzică și dans, cu spectacole în scenă și în plein-air, din Coreea de Sud, Georgia, Japonia, Italia, Polonia, România, Spania, Ucraina și Republica Moldova.
În cadrul Festivalului se vor desfășura ateliere artistice, dezbateri, paneluri și conferințe de presă cu participarea personalităților notorii din domeniul artelor scenice (regizori, critici de teatru, editori de publicații specializate), care vor fi găzduite de Teatrul Național „Eugène Ionesco”, Teatrul Național „Mihai Eminescu”, Teatrul Fără Nume, Teatrul Național de Operă și Balet „Maria Bieșu”.
Deschiderea oficială a Festivalului BITEI 2023 va avea loc vineri, 26 mai, la ora 18.00, în incinta Teatrului Național „Eugène Ionesco”. Va urma premiera spectacolului Revizorul de Nikolai Gogol, în regia lui Pertu Vutcărău. Revenind la textul clasic al lui N. Gogol, Petru Vutcărău încearcă să-l modernizeze și să-l adapteze la problemele cu care se confruntă societatea zilei de azi. Spectacolul prezintă o lume dementă, aflată într-o stare avansată de degradare morală, dominată de corupere totală, de abuzuri administrative, dezordine și delăsare. Cine e vinovat? De ce se întâmplă toate acestea? Și ar avea oare dreptate Gogol, spunând: „Atunci când Dumnezeu vrea să te pedepsească, îți ia mai întâi mințile!”?
Sâmbătă, 27 mai, la ora 16.00, în incinta Teatrului Național „Eugène Ionesco”, va avea loc vernisarea expoziției fotografice Teatrul Național „Eugène Ionesco” din Chișinău și Compania Teatrală Kaze din Tokyo – călătorind împreună prin lumea teatrului. Expoziția va reflecta istoria unui parteneriat artistic, de-a lungul mai multor ani, a celor două echipe teatrale din Japonia și Republica Moldova. La ora 18.00, la Teatrul Național „Eugène Ionesco”, se va juca spectacolul Spune ceva, frate! de Ion Sapdaru (în regia autorului) – o poveste a doi fii rătăcitori și o dramă a întârzierilor în viață. La ora 21.00, în Scuarul Teatrului Național de Operă și Balet „Maria Bieșu”, va avea loc spectacolul în plein-air Moby Dick după Herman Melville – un spectacol alegoric creat de Teatro dei Venti (Italia), implicând o uriașă mașinărie de teatru și o echipă de 20 de artiști, inclusiv actori, muzicieni, acrobați și tehnicieni.
Duminică, 28 mai, la ora 17.00, pe scena Teatrului Național „Mihai Eminescu” va fi prezentat spectacolul Prieteni vechi de Yuan Zhi, în regia lui Sun Qishun. Piesa, realizată de compania Happytogether, Dreamcast studio (China), va spune povestea a doi „prieteni vechi”, Ma Dayun și Li Xiaoxiang, care pornesc într-o călătorie cu totul specială de redescoperire a prieteniei și a frumuseții adevărate a vieții. La ora 19.00, la Teatrul Național „Eugène Ionesco”, va avea loc spectacolul Luxuria, în regia lui David Gutiérrez și a Paulei Reyes de la compania Barcelona Flamenco Ballet (Spania), care combină elemente de dans și muzică flamenco tradiționale cu elemente de balet și muzică contemporană, transportând publicul în lumea suspansului, a intrigii, în dinamica complexă a puterii pasiunii, iubirii, nebuniei și tragediei.
Luni, 29 mai, la Teatrul Național „Eugène Ionesco”, începând cu ora 18.00, se va juca spectacolul Sunt vântul de Jon Fosse, în regia lui Wang Lei (Theatre Chrisma Art Centre, China) – o meditație scenică asupra lumii noastre interioare și asupra vieții însăși. La ora 21.00, va începe spectacolul Ucraina. Testamentul lui Șevcenko, în regia lui Iaroslav Fedoryshyn – o reprezentare a Teatrului Academic Woskresinnia din Lvov (Ucraina), care se va juca în plein-air în Scuarul Teatrului Național de Operă și Balet „Maria Bieșu”. Artiștii din Lvov vor prezenta istoria Ucrainei prin prisma destinului lui Taras Șevcenko, vor ilustra experiențele dramatice și situația luptei permanente a poporului ucrainean pentru independența statală – un subiect atât de actual astăzi, în timpul evenimentelor de război din Ucraina.
Marți, 30 mai, la ora 17.30, la Teatrul Național „Mihai Eminescu”, se va proiecta filmul documentar O scenă a memoriei – 100 de ani de Teatru Național la Chișinău, în regia lui Petru Hadârcă, realizat de OWH Studio și Teatrul Național „Mihai Eminescu” din Chișinău. Filmul va povesti istoria luptei actorilor de la Teatrul Național pentru dreptul de a face teatru în limba română, pentru dreptul de a crea și gândi liber în contextul dramatic al istoriei secolului al XX-lea. La ora 20.00, la Teatrul Național „Eugène Ionesco”,MozART Group din Polonia va prezenta spectacolul muzicalTerapie clasică, o perspectivă asupra memorabilului an 2020 cu toate fațetele sale.
Miercuri, 31 mai, la ora 17.00, Teatrul Național „Eugène Ionesco” va găzdui Teatrul Odeon din București (România) cu spectacolul Gardenia de Elżbieta Chowaniec, în regia lui Zoltán Balázs, surprinzând patru generații de femei din aceeași familie, care se confruntă cu tiparele comportamentale, constrângerile și moștenirea genetică. La ora 19.00, la Teatrul Fără Nume, va fi prezentat spectacolul Macbeth după William Shakespeare și Eugène Ionesco, în regia lui Mihai Țărnă – o viziune modernă asupra unei tragedii clasice, aducând în prim-plan pasiunea frenetică, care provoacă răsturnări politice și sfidarea valorilor morale.
Joi, 1 iunie, la ora 18.00, la Teatrul Național „Eugène Ionesco”, va fi prezentat spectacolul Cameristele de Jean Genet, în regia lui Hwang Woon Ki de la Cultural Production DOMO (Coreea de Sud) – povestea a două servitoare care slujesc o doamnă; o reprezentare în care ipostazele și stările psihologice ale personajelor se amestecă într-un tot halucinant. Seara va continua la Teatrul Național „Mihai Eminescu” unde, începând cu ora 20.00, se va juca un spectacol al Teatrului Dramatic Profesional de Stat „Lado Meskhishvili” din Kutaisi (Georgia) – Vântul în plopi de Gerald Sibleyras, în regia lui Nino Maghlakelidze.
Vineri, 2 iunie,la ora 17.30, la Teatrul Național „Eugène Ionesco”, se va prezenta un spectacol de dans Noja Noja al companiei Dancing Chuim (Coreea de Sud), în regia lui Jung Hana. Iar la ora 19.00, la Teatrul Național „Mihai Eminescu”, va putea fi vizionat spectacolul Capcana după Mihail Bulgakov, în regia lui Petru Hadârcă – o piesă care, prin soarta și opera lui Mihail Bulgakov, ne ajută să înțelegem ce se întâmplă astăzi, de ce s-a ajuns din nou la confruntarea dintre două lumi, dintre două modele diferite de organizare a vieții și societății.
Sâmbătă, 3 iunie, la ora 16.30, la Teatrul Național „Mihai Eminescu”, va fi prezentat spectacolul Teatrului „Anton Pann” din Râmnicu Vâlcea (România) – Portugalia de Zoltán Egressy, în regia lui Octavian Costin. Piesa ne va duce undeva departe de Budapesta, într-un sat sărac cu oameni săraci, dar cu vise frumoase. La ora 19.00, la Teatrul Național „Eugène Ionesco”, se va juca spectacolul Stafia Gemanyo de Takuma Suehara, în regia autorului de la Compania Teatrală Obonro (Japonia).
Duminică, 4 iunie, în ultima zi a Festivalului BITEI, la ora 16.00, la Teatrul Național „Mihai Eminescu”, se va juca spectacolul Balada despre Narayama după Shichiro Fukazawa, în regia lui Yukio Sekiya de la Gekidanichikyo-Hachimaru 1980 Theatre Company (Japonia) – un spectacol care ne va transfera în Evul Mediu al Japoniei, într-un sat sărac situat în munți, unde oamenii ajunși la vârsta de 70 de ani, trebuie să meargă pe Muntele Narayama pentru a-și accepta propria moarte. Iar la ora 18.00, la Teatrul Național „Eugène Ionesco”, va avea loc spectacolul muzical Lupii lui Calancea prezentat de Alex Calancea Band. Într-un show total, Lupii lui Calancea vor crea o explozie de emoții, trecând publicul de la râs la plâns, prin fior și uimire. După acest spectacol, la ora 20.00, la Teatrul Național „Eugène Ionesco”, va avea loc ceremonia de închidere a Festivalului BITEI 2023 (ediția a XIII-a).