- 15 May 2024
- Etichete ICR Institutul Cultural Roman ICR Lisabona Titirezul O jucarie fara varsta Muzeul Jucariilor Seia
Institutul Cultural Român de la Lisabona, în parteneriat cu Muzeul Jucăriilor din Seia și Muzeul Jucăriilor din București, propun celebrarea Zilei Internaționale a Muzeelor (18 mai) în cadrul unei expoziții cu titlul „Titirezul, o jucărie fără vârstă”. Cu această ocazie, Muzeul Jucăriilor din București a oferit cu titlul gratuit o jucărie - titirez care poate fi vizionată la Muzeul Jucăriilor din Seia, în perioada 18 mai 2024 - 30 aprilie 2025. Vernisajul expoziției va avea loc sâmbătă, 18 mai 2024, ora 15.00, la sediul Muzeului Jucăriilor din Seia, Largo de Santa Rita.
Începând din anul 1977, în cadrul Consiliul Internațional al Muzeelor (ICOM) s-a creat Ziua Internațională a Muzeelor.În fiecare an, toate muzeele din lume sunt invitate să participe la această zi pentru a promova rolul muzeelor din întreaga lume, organizând activități deosebite și gratuite publicului, în jurul temei anului în curs. Ziua Internațională a Muzeelor a devenit din ce în ce mai populară. Consiliul Internațional al Muzeelor susține, începând din 2011, evenimentul Noaptea Europeană a Muzeelor, care este sărbătorit în fiecare an, în sâmbăta cea mai apropiată de data de 18 mai, Ziua Internațională a Muzeelor. În anul 2024, evenimentul Ziua Internațională a Muzeelor are drept temă „Muzeele, Sustenabilitatea și Starea de bine”.
Titirezul este o jucărie tradițională simplă, în general de mici dimensiuni, constând dintr-un obiect rigid cu simetrie prevăzut la una dintre extremități cu un vârf ascuțit. Atunci când este pus în mișcare prin răsucire rapidă în jurul axei sale și eliberat pe o suprafață plană, titirezul trebuie să își mențină cât mai mult poziția verticală, rotindu-se în echilibru mecanic pe vârf. Astfel de jucării au existat încă din Antichitate când au fost atestate în numeroase areale culturale. Ele și-au păstrat popularitatea de-a lungul întregii istorii, fiind extrem de răspândite și îndrăgite până în prezent.
Muzeul Jucăriilor din Seia a fost creat cu scopul de a pune în valoare copilăria, o perioadă de viață care este fundamentală pentru dezvoltarea globală a ființei umane. Această instituție căută să popularizeze jucăriile din diverse epoci, amintind tuturor cât de relevante au fost aceste obiecte jucăușe, de-a lungul timpului, pentru dezvoltarea socială, emoțională și cognitivă a copiilor. Muzeul jucăriilor din Seia, prin valorificarea copilăriei, își propune și evidențierea activității recreative și a dreptului la joacă, păstrând amintirile, obiceiurile și credințele din vremuri străvechi și actuale, consolidând în același timp legăturile culturale dintre vremuri, între Portugalia și țările din întreaga lume.
Muzeul Jucăriilor din București a fost creat pentru a ne reconecta cu universul copilăriei și cu jucăriile care ne-au modelat sufletul încă de la primii pași pe care i-am parcurs în viață. Muzeul dispune de foarte multe jucării de la păpușa Mihaela, la fabrica Arădeanca, la Donald chitaristul sau cel clasic, la jocuri ale faimosului inventator Ioan Nicolau sau jocuri pe televizor, acest muzeu al jucăriilor poartă cu sine emoția copilăriei și nostalgia paradisiatică a primului nostru contact cu frumosul.