- 9 March 2017
- Etichete ICR Institutul Cultural Roman ICR Varsovia Cracovia Constantin Brancusi
Institutul Cultural Român de la Varșovia organizează un eveniment dedicat lui Constantin Brâncuși, pentru publicul cracovian, cu titlul Brâncuşi x 100. Între avangardă şi naţionalism. Receptarea operelor lui Constantin Brâncuşi.
Gândit ca o prezentare completă a artistului Brâncuși, dar și a omului Brâncuși, evenimentul va cuprinde o prelegere despre viața și creația sculptorului român, susținută de istoricul de artă polonez Tomasz Ogiński,un fin cunoscător al artei românești, în special a celei din secolele al XIX-lea şi al XX-lea, proiecția filmuluidocumentar Încăutareatatălui pierdut, în regia lui Ionuț Teianu, și prezentarea colecției de convorbiri purtate între scriitorul Romulus Rusan și douăsprezece persoane care l-au cunoscut pe Brâncuși, reunite sub titlul O discuție la Masa Tăcerii, publicație realizată recent de ICR Varșovia în varianta poloneză.
Evenimentul va avea loc în data de 9 martie 2017, la Arteteka, un nou spațiu cracovian, aparținând Bibliotecii Voievodale, un loc al creației artistice larg înțelese. În viziunea inițiatorilor ei, Arteteka este menită să încurajeze schimbul de idei, discuțiile și polemicile, prin intermediul seminariilor, prelegerilor, atelierelor și întâlnirilor pe teme diverse.
Filmul lui Ionuț Teianu, În căutarea tatălui pierdut, are o poveste scurtă și șocantă: când s-a născut John, în 1934, mama sa i-a dat trei nume: John, Constantin şi Brâncuşi. I-a spus că tatăl său e faimosul sculptor Constantin Brâncuşi, dar că nu trebuie să spună nimănui acest lucru. John a ţinut secretul toată viaţa. Acum, la 78 de ani, începe dificila misiune de a-şi regăsi tatăl pierdut.
Făcând acest film, Ionuț Teianua vrut să exploreze omul din spatele artistului de geniu. Într-un fel, John a trăit o viaţă întreagă ascuns în umbra tatălui său. Cu toate că a locuit ani de zile în cartierul Montparnasse, la mai puţin de un kilometru de atelierul lui Brâncuşi, John nu şi-a văzut tatăl decât o singură dată în viaţă, în 1954, când avea 20 de ani. O poveste neștiută, spusă cu rară sensibilitate de talentatul regizor român.