Conferinţă științifică cu participare internaţională „ISTORICUL NICOLAE IORGA. 150 DE ANI DE LA NAȘTERE”

Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chișinău, Institutul de Istorie (Ministerul Educației, Culturii și Cercetării al Republicii Moldova/ MECC) și Academia de Științe a Moldoveiorganizează conferința științifică cu genericul Istoricul Nicolae Iorga – 150 de ani de la naștere. Evenimentul se va desfășura online pe platforma Google Meet, la data de 13 mai 2021, în intervalul orar 09.00 – 14.00.

În cadrul conferinței vor fi discutate subiecte referitoare la personalitatea multidimensională a istoricului Nicolae Iorga, direcțiile de cercetare derivate din opera marelui istoric, precum și direcții contemporane de cercetare în domeniul istoriei.

PROGRAMUL CONFERINȚEI

- 9.00-9.30 Deschiderea conferinței. Moderator:dr. hab. Igor CERETEU;

- 9.00-9.30: Mesaje de salut, Gheorghe COJOCARU,dr. hab.,directorul Institutului de Istorie, MECC; Valeriu MATEI, acad. directorul Institutului Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chișinău; Victor MORARU,prof. univ. dr. hab.coordonatorul Secției Științe Sociale, Economice, Umanistice și Arte a Academiei de Științe a Moldovei.

- 9.30-10.45 - Ședința în plen. Vor susține comunicări: acad. Andrei EȘANU,dr. Valentina EȘANU, Institutul de Istorie/ MECCȘtefan cel Mare și teritoriul Moldovei dintre Prut și Nistru (între mit și realitate istorică); prof. univ. dr. Ștefan PURICI, Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava: Nicolae Iorga, Bucovina și bucovinenii: istorie și politică;prof. univ. dr. Stoica LAȘCUmembru al Academiei Oamenilor de Știință din România: N. Iorga – martor și istoric al evoluțiilor din Balcani; dr. Cristina GHERASIM, Institutul de Istorie, MECC: Istoria prin prisma mentalităților în concepția lui Nicolae Iorga.

11.00 – 13.30: Desfășurarea lucrărilor pe secțiuni:

Secțiunea I: SOCIETATE ȘI POLITICĂ ÎN OPERA ȘTIINȚIFICĂ A LUI NICOLAE IORGA. Moderatori: dr.hab. Valentin CONSTANTINOV,prof. univ. dr. Ștefan PURICI.

Vor susține prezentări: dr. hab. Ion CHIRTOAGĂ, Institutul de Istorie, MECC:Ocuparea Chiliei și Cetății Albe de către otomani (1484) în opera științifică a lui Nicolae Iorga;dr. hab. Valentin CONSTANTINOV, Institutul de Istorie, MECC: Jan III Sobieski în opera științifică a lui Nicolae Iorga;prof. univ. dr. hab. membru coordonator al AȘM; Demir DRAGNEV, Institutul de Istorie, MECC: Nicolae Iorga despre rolul fanarioților în modernizarea timpurie din Țările Române;prof. univ. dr. Sorin ȘIPOȘ: Nicolae Iorga și cercetările sale asupra românilor din Transilvania și Ungaria, până în anul 1914; dr. Vlad MISCHEVCA, Institutul de Istorie, MECC: O conferință din Atena a marelui istoric (18 octombrie 1930);dr. Eugen-Tudor SCLIFOS, Institutul de Istorie, MECC: Nicolae Iorga și chestiunea Basarabiei în context internațional (1856-1916); prof. univ. dr. Gabriel MOISA, Universitatea din Oradea; prof. Livia BUCUR, Școala Gimnazială „Dimitrie Cantemir” Oradea: Nicolae Iorga – de la „burghezul cosmopolit” la istoricul util regimului comunist (anii ‘60-‚70 ai secolului trecut); conf. univ. dr. pr. Fabian DOBOȘ, Universitatea „Al. I. Cuza” Iași: Cercetările lui Nicolae Iorga privitoare la Biserica Romano-Catolică din Vechiul Regat al Români.

Secțiunea II: DIMENSIUNEA CULTURALĂ ȘI IZVORISTICĂ ÎN SCRIERILE ȘTIINȚIFICE ALE LUI NICOLAE IORGA.Moderatori:dr. hab. Ion GUMENÂIși dr. Ana Maria ROMAN NEGOI.

Vor susține prezentări: dr. Ana Maria ROMAN NEGOI, Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia: Nicolae Iorga și Școala Ardeleană. Gheorghe Șincai. Reevaluarea unui portret;dr. hab. Liliana CONDRATICOVA, Secretar Științific General al AȘM: Contribuția adusă de Nicolae Iorga la studiul artei metalelor în spațiul românescdr. hab. Ion GUMENÂI, Institutul de Istorie, MECC: Nicolae Iorga – editor de izvoare și paleograf;dr. Alina FELEA, Institutul de Istorie, MECC: Documente și inscripții publicate de Nicolae Iorga în cercetarea instituției căsătoriei în Țara Moldovei în sec. al XVII-lea și începutul sec. al XIX-lea; dr. Silviu-Constantin NEDELCU, Biblioteca Academiei Române:Articole și studii cu privire la opera lui Nicolae Iorga, publicate în revista „Biserica Ortodoxă Română”; prof. univ. dr. Olimpia MITRIC, Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava: „Istoria țării prin cei mici” – 100 de ani șidr.hab. Igor CERETEU, Institutul de Istorie / MECC: Istoria cărții și a tiparului românesc în preocupările științifice ale lui Nicolae Iorga. 

Personalitate proeminentă românească de renume mondial, Nicolae Iorga a avut o activitate științifică prolifică. A fost nu doar un ilustru istoric, ci și un enciclopedist desăvârșit, profesor universitar, dramaturg, critic literar, om politic, poet, memorialist, publicist. A devenit membru titular al Academiei Române în 1910 și membru a zeci de academii și instituții științifice de peste hotare (Paris, Roma, Oxford, Lisabona, Stockholm, Praga, Santiago de Chile etc.). Nicolae Iorga a desfășurat o intensă activitate culturală și a dat noi direcții culturii românești. Este fondatorul a numeroase instituții românești de peste hotare, de publicații științifice și culturale. Rezultatul eforturilor lui Nicolae Iorga sunt cele peste o mie de volume și peste 12 mii de articole și studii. A deschis noi direcții în știința istorică și a publicat 10 volume de Istoria Românilor, pentru care a și fost recunoscut drept cel mai mare istoric român din toate timpurile. Nicolae Iorga a scris despre Basarabia și s-a opus vehement cedării ei sovieticilor. S-a implicat inclusiv în politica românească, însă această activitate nu i-a adus un prea mare succes, ba mai mult, a sfârșit tragic fiind împușcat de gloanțele celor care nu i-au înțeles năzuințele. A fost o personalitate care a depășit în multe privințe realitatea istorică în care a trăit și a activat. Opera marelui istoric Nicolae Iorga continuă și în prezent să stea la baza istoriei poporului român.