- 3 May 2023
- Etichete ICR Institutul Cultural Roman ICR Viena Corala „Armonia” din Constanța
Asociația „Mihai Eminescu” din Viena organizează, cu sprijinul Institutului Cultural Român de la Viena, două concerte susținute de Corala „Armonia” din Constanța, sub conducerea dirijorală a arhid. lector univ. dr. Iulian Dumitru. Concertele vor avea loc joi, 4 mai 2023, ora 19.00, la Karlskirche, și vineri, 5 mai 2023, ora 19.00, la Parohia „La Sfânta Înviere” Viena. Intrarea este liberă.
Corala „Armonia” este formată din: Ion Iulian Dumitru (dirijor), Marcel Busuioc, Eduard Chirazică, Ștefan Chiriac, Adrian Cojocaru, Iulian Coman, Vlad Costache, Lucian Damian, Marius Ghiuțulete, Andrei Ispas, Paul Ispas, Florin Keaga, Doru Emanuel Pantazi, Ionuț Roșu, Mihai Stoica, Constantin Tănase, George Udrea, Valentin Vădănoiu.
În repertoriu:
1. Axion estin (lucrare psaltică bizantină în limba greacă)
2. Mântuiește, Doamne, poporul Tău (compozitor: Ion Popescu-Runcu, solist: arhidiacon Lucian Damian)
3. Hristos a inviat! (compozitor: Cornel Arion)
4. Doamne pe noi miluiește-ne (solist: arhidiacon Bartolomeu Trofin)
5. Ziua învierii (compozitor: Nicolae Lungu)
6. Doamne, buzele mele (compozitor: Sabin Drăgoi, soliști: preotul Florin Keaga și baritonul Alin Munteanu)
7. Florilegiu bizantin (compozitori: Paul Constantinescu și Stelian Ionașcu)
8. Dank sei dir Herr (compozitor: G.F. Haedell, soliști: arhidiacon Marius Turtoi și baritonul Alin Munteanu)
9. O Sacrum Convivium (compozitor: Lodovico Grossi da Viadana)
10. Libera-me Domine (compozitor: Gabriel Fauré , solist: baritonul Alin Munteanu)
11. Kriestu Tvoiemu (de Otto Groll)
12. Hristos a înviat (de Ion Popescu-Runcu)
Corala „Armonia” din Constanța a fost înfiinţată în anul 2001, în cadrul Seminarului Teologic Ortodox din Tulcea, iar doi ani mai târziu a trecut sub tutela Arhiepiscopiei Tomisului. Concertează în țară și în străinătate și participă constant la concursuri corale. Ansamblul are în palmares Medalia de Aur și Premiul pentru cel mai bun cor bărbătesc, precum și Medalia de Aur la categoria Musica Sacra la Olimpiadele Mondiale Corale (World Choir Games) de la Soci 2016 și Riga 2014, Medalia de Aur (secțiunea Coruri de cameră) în cadrul competiţiilor European Choir Games şi Grand Prix of Nationes (2015, Magdeburg, Germania), Marele Premiu la secţiunea Cor bărbătesc, două medalii de aur la secţiunile Folclor și Cor bărbătesc și una de argint (Muzică sacră) la Campionatul European al Corurilor din 2013, desfășurat la Graz, Austria, două medalii de aur la World Choir Games 2012, în Statele Unite ale Americii. Repertoriul abordat este foarte diversificat, fiind compus din piese religioase polifonice și monodice (psaltice), folclor românesc, colinde tradiţionale românești şi străine, precum şi piese din repertoriul clasic universal. Corala și-a pus în valoare personalitatea muzicală imprimând mai multe compact discuri și dvd-uri: Canonul Sfântului Andrei Criteanul, Folclorul românesc în interpretare corală I și II, Sfânta Liturghie a Sfântului Ioan Gură de Aur, Opera Sf. Ap. Andrei de la Betsaida la Patras prin anticul Tomis, Oratoriul În vremea aceea pentru cor bărbătesc, pian și soliști. Performanțele internaționale ale Coralei „Armonia” sunt unele extraordinare, ansamblul concurând an de an în cele mai puternice competiții din lume, obținând de fiecare dată distincții dintre cele mai însemnate.
©Corala „Armoniaˮ